Donderdag 02/02/2023

Update

Leidingbreuk Brussel: moeizaam verkeer rond zinkgat, ook volgende week geen treinverkeer

null Beeld belga
Beeld belga

Het plaatselijk verkeer rond het zinkgat in Sint-Joost-ten-Node verloopt moeizaam, laat Brussel Mobiliteit weten. Door de overstroming van de sporen tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman zal het treinverkeer tussen beide stations tot maandag 18 september onderbroken zijn. Het merendeel van de geëvacueerden uit de omgeving mag vanavond weer naar huis.

ADN

Aan de mensen die uit Leuven komen, wordt gevraagd alternatieve invalswegen te zoeken. "Er zijn alternatieven voor de mensen die vanuit Leuven komen. Zo kunnen ze Brussel inrijden langs het Leonardkruispunt, langs de Ring aan de kant van Zaventem en zo via de Leopold III-laan en de Rogierlaan of langs de Ring via de Van Praetbrug en langs het kanaal", legt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit uit.

De lokale wegomleidingen tussen het Meiserplein en het centrum van Brussel die gisterennamiddag werden ingesteld, zijn nog altijd van kracht voor het plaatselijk verkeer en het openbaar vervoer. Specifiek gaat het om lijn 29 van de MIVB en de buslijnen van De Lijn tussen Leuven en Brussel.

null Beeld belga
Beeld belga

Infrabel hoopt vanaf 18 september treinverkeer te kunnen hervatten

Door de overstroming van de sporen tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman zal het treinverkeer tussen beide stations tot maandag 18 september onderbroken zijn. Het treinverkeer op beide sporen zal naar verwachting op dat moment herstarten. Dat melden de NMBS en Infrabel, die een aangepaste treindienst hebben uitgewerkt, zowel tijdens beide komende weekends en volgende week.

Het treinverkeer tussen Brussel, Namen en Luxemburg wordt vanaf Ottignies omgeleid, hetzij via Leuven en Brussel-Noord (extra reistijd: 20-30 minuten), hetzij via het oostelijk ringspoor (15-20 minuten extra reistijd). Voor het treinverkeer van en naar Vlaanderen blijft de hinder beperkt.

De informatie over de aangepaste dienstregeling is beschikbaar via de informatiekanalen van NMBS (www.nmbs.be, NMBS-app, sociale media).

Infrabel heeft intussen heel de nacht gewerkt aan het verwijderen van de zandlaag die over een lengte van ongeveer 300 meter de hele spoorinfrastructuur bedekt. "Deze werkzaamheden zouden zaterdag in de loop van de dag afgerond moeten zijn", klinkt het. "Eens de smurrie verwijderd, kan gestart worden met de herstelling van de spoorinfrastructuur."

null Beeld belga
Beeld belga

Wanneer zinkgat zelf gedicht?

Wanneer het 36 vierkante meter grote zinkgat zelf gedicht wordt, is mogelijk in de loop van de dag duidelijk. De inspecties die Vivaqua vanmorgen heeft uitgevoerd op het netwerk in de omgeving van de zinkgaten hebben geen verdere lekken aangetoond. "Het is vooral een oud riool dat ervoor gezorgd heeft dat het water en de modder zo snel doorsijpelden tot op de treinsporen", vertelt burgemeester Kir.

De stabiliteit van de gebouwen in de buurt van de zinkgaten in Brussel is deze namiddag bevestigd door deskundigen, aangesteld door Brussel Mobiliteit en de gemeente. Dat meldt Vivaqua. Door de slechte weersvoorspellingen werkte Vivaqua de voorbije nacht samen met de Civiele Bescherming om zandzakjes te plaatsen over de Leuvensesteenweg, opwaarts van de twee verzakkingen, om verdere schade te voorkomen.

De ploegen hebben de drinkwatertoevoer van de nummers 209 tot 221 al hersteld. Voor de bewoners van de nummers 197 tot 207 - daar waar het asfalt is ingestort en de gas - en stroomtoevoer ook is onderbroken- zal Vivaqua snel een voorlopige voorziening installeren om de waterlevering te garanderen, luidt het.

Voor de herstelling van de leiding van 300 mm die het heeft begeven, heeft Vivaqua een aannemer onder de de arm genomen. Een datum voor de afronding van de werken wil Vivaqua nog niet meegeven. Die werken zullen in verschillende fases verlopen.

null Beeld belga
Beeld belga

Geëvacueerden?

In totaal werden gisteren zowat 250 mensen uit de omgeving rond het zinkgat geëvacueerd. Achtendertig van hen vonden geen plaats bij vrienden en familie en werden ondergebracht in een hotel.

Het merendeel van de geëvacueerden mag vanavond weer naar huis terugkeren. Slechts voor een twintigtal gezinnen kwam er nog geen groen licht na inspecties door experts, zo maakte burgemeester Emir Kir vanmiddag bekend.

"Iedereen mag vanavond opnieuw naar huis", aldus Kir, "Behalve de gezinnen die vlakbij het zinkgat wonen." Concreet gaat het om een 20 à 25 gezinnen die wonen in de oneven nummers vanaf 197 tot en met 209. "Zij mogen niet terugkeren omdat er volgens de experts nog een gevaar bestaat dat er zich holtes onder het wegdek en/of het voetpad bevinden. Voor een viertal gezinnen is er niet zozeer een veiligheidsrisico, maar wel een toegangsprobleem."

Kir liet ook weten dat de veiligheidszone wordt verkleind en dat Vivaqua met herstellingswerken kan starten. "Er is een vergunning afgeleverd om 's avonds en in het weekend te werken, om alles zo snel mogelijk in orde te krijgen", aldus Kir. Wanneer de herstellingswerken beëindigd zullen zijn, kon de burgemeester niet zeggen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234