Vrijdag 20/05/2022

Interview

Leider socialistische spoorvakbond: "Minimale dienstverlening komt er nooit"

Gaan we straks naar vijf dagen staking bij het spoor? Beeld Bas Bogaerts
Gaan we straks naar vijf dagen staking bij het spoor?Beeld Bas Bogaerts

Maak kennis met vakbondsleider Michel Abdissi, de rode keizer van het spoor. Duim omlaag? Staken. Duim omhoog? Rijden maar. "De minimale dienstverlening komt er nooit."

(JS)

Michel Abdissi voert de socialistische spoorbond aan. Zo heet als zijn leden staan in Namen, Charleroi of Luik, zo koel en onverzettelijk blijft hij zelf. Zonder hem zag het statuut van de spoorman (M/V) er vandaag een stuk minder riant uit. En stond Vlaanderen nu niet op zijn achterste poten.

Michel Abdissi. Beeld Wouter Van Vooren
Michel Abdissi.Beeld Wouter Van Vooren

Spreek ik met de machtigste man van de NMBS?
"Dat wordt gezegd, maar dat slaat nergens op. Ik werk in de schaduw. Ik vertolk enkel de verzuchtingen van mijn leden."

Maar die zijn talrijk en radicaal. Eén op de drie personeelsleden behoort tot uw vakbond. En de helft daarvan neigt niet langer naar de PS maar naar de PTB, de Franstalige PVDA. Die één op de zes bepaalt de koers.
"Dat zegt u. Ik ben een vakbondsman. Ik doe niet aan politiek."

"Ik behoor niet tot de PS en ik behoor evenmin tot de PTB. Dit is geen politieke staking. Ik kies geen kant."

Nee? U laat zich gijzelen door uw radicale achterban, zeggen Vlaamse socialisten.
"Dat is niet waar. Wij dienen geen stakingsaanzegging in als niet minstens twee op de drie van onze leden daar achter staan op landelijk niveau, Vlamingen inbegrepen."

Spoorbaas Jo Cornu is niet altijd lief voor u, maar u ook niet voor hem. U hebt hem een olifant in een porseleinwinkel genoemd.
"Bij zijn aantreden als spoorbaas had hij geen voeling met wat in dit bedrijf leefde. Intussen weet hij precies waar het ons om te doen is. En waar het ook hem om te doen zou moeten zijn. Het hervormingsplan van minister Galant is geen moderniseringsplan, zoals ze beweert, maar een afslankingsplan dat het personeel cash dreigt te betalen. In de volgende vier jaar gaan er 10.000 spoormannen en -vrouwen met pensioen, maar zijn er slechts 4.000 aanwervingen voorzien. Straks werken er nog slechts 28.000 mensen bij het spoor, in plaats van 34.000 mensen nu."

Minister Galant heeft aangekondigd dat ze desnoods eigenhandig een minimale dienstverlening wil verzekeren. Ziet u dat zitten?
"Nee, nooit. Dat zal er nooit van komen. Als je één op de vier reizigers op zo'n stakingsdag de trein wilt laten nemen, dan moet je in sommige functies minimaal 85 procent aanwezigen hebben."

"Dat kan niet. Dan breek je het stakingsrecht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234