Woensdag 01/02/2023

Leid ons in bekoring

expo

startschot gentse feesten met kunsthappening in gravensteen

Gent-centrum broeit weer. Overal hekkens met bordjes 'Uitgezonderd plaatselijk verkeer' en voor één keer is wie er mag passeren, onverholen trots. 'Hier woon ik', sommige Gentenaars zouden het op een plaquette aan de deur willen nagelen, naast dat van hun hond. Op elk plein en pleintje klinkt gehamer en metaalgekletter. Ook vanuit de Ridderzaal van het Gravensteen klonk gekletter, zij het dat daar de woorden om bekoring streden.

Gent

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Op de flyer van de tentoonstelling Bekoring drie paar blote vrouwenbillen, het vlees verpakt in weinig verhullende netkousen. Het zijn drie vrouwen uit de H.A.M.-organisatie gefotografeerd door Hilde Braet, die dit jaar ook de officiële Gentse Feesten-affiche verzorgde. "Onze voorzitter vond het niet echt bekoorlijk", grinnikt een van de modellen. De Honest Arts Movement werd in het leven geroepen door Louis Paul Boon. Het nobele doel: eerlijke kunst met voeling voor de mens promoten. Jaarlijks reikt H.A.M de Louis Paul Boon-prijs uit aan een kunstenaar dat streven waardig. Dit jaar mocht cineast Lieven Debrauwer (Léonie, Pauline en Paulette) die in ontvangst nemen in navolging van mede-Gentenaar Dick van der Harst (huiscomponist van het Muziek Lod).

"Welgeteld acht mannen vanavond", verzuchtte een sekse-eenzame dichteres Lut De Block, "wat heeft dat met bekoring te maken?" Wie op mannen met baarden viel, kon zich alvast laven aan de verschijning van H.A.M.-voorzitter Freek Neirinck.

Of het nu 'het volk naar de cultuur brengen, niet de cultuur naar het volk' was of omgekeerd? De geblesseerde en gepresseerde (repetities van het Figurentheater) Neirinck raakte er niet meteen wijs uit, maar dat kon de sfeer niet drukken. Het volk was daar en de cultuur ook. Vier poëten, zeven plastische kunstenaars, één muzikant en een duo dansers, in zo'n geval mag men zelfs van een multidisciplinair kunsthappeninkje spreken. Al is het maar omdat het lekker bekt.

Dichters Willem Roggeman, Marcel van Maele, Simon Vinkenoog en saxofonist Jeroen Van Herzele streelden de oren. Mariano Bolfarino hield het bij puur fysiek bekoren: een naakte dans d'amore als voorspel op een hete tango met zijn maatje Dante Dominguez. De tango werd immers oorspronkelijk door twee mannen gedanst, aldus kenners. Tot het dominante geslacht daar, groen van jaloezie, een stokje voor heeft gestoken?

Toeschouwers die hoopten op verlichting door naar de muren te staren, kwamen bedrogen uit. De vleselijke roze naakten van Pjeroo Roobjee, sexy foto's van Liliane Vertessen of de purperen verlangens van Godfried Vervisch deden ook dat laatste restje zelfbeheersing op hol slaan. Op het binnenplein van de burcht hielden de stroppendragers uitbundig hun generale repetitie voor de stoet. Gent zal weer tien dagen lang bekoren en bekoord worden.

Bekoring van 19 tot en met 26 juli alle dagen van 10 tot 17 uur, in de Ridderzaal van het Gravensteen. Morgen volgt er meer over de Gentse Feesten.

Was het nu 'het volk naar de cultuur brengen, niet de cultuur naar het volk' of omgekeerd?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234