Vrijdag 14/05/2021

Catalonië

Legt Carles Puigdemont eed af of niet?

Carles Puigdemont op een recente persconferentie in Brussel. De Catalaan verblijft al een hele tijd in België, maar waar hij nu is, is niet geweten. Beeld EPA
Carles Puigdemont op een recente persconferentie in Brussel. De Catalaan verblijft al een hele tijd in België, maar waar hij nu is, is niet geweten.Beeld EPA

Legt Carles Puigdemont morgen de eed af als Catalaans minister-president? Of zal hij meteen worden opgepakt? Volgens het Catalaanse parlement liggen alle opties nog open.

In Catalonië zijn alle ogen op Carles Puigdemont gericht. De afgezette Catalaanse leider moet rond 15 uur de eed afleggen als Catalaans minister-president. Zo niet, riskeert parlementsvoorzitter Roger Torrent vervolging. Om de eed te kunnen afleggen, moet de minister-president fysiek aanwezig zijn in het Catalaans parlement, oordeelde het Grondwettelijk Hof afgelopen weekend. Een eedaflegging per videoconferentie telt niet.

Instagram

Hoewel morgen dus D-day is voor Puigdemont, was het vandaag gissen naar zijn verblijfplaats. Ook zijn Spaanse advocaat zei niet te weten waar de afgezette leider zich bevond. Op zijn Instagram-account postte Puigdemont vandaag nog een foto van een straat vlak bij het parlement, al is het niet zeker dat die foto ook vandaag genomen werd.

En zo volgt maar eens een nieuwe aflevering in de soap rond Puigdemont. Die verblijft al sinds eind oktober samen met de helft van zijn afgezette regering in ons land, nadat de Spaanse regering Catalonië onder curatele plaatste na het onafhankelijkheidsreferendum begin die maand. Puigdemont en zijn vier ministers worden in Spanje gezocht voor onder meer rebellie en misbruik van overheidsgeld. Zetten ze een voet op Spaanse bodem, dan worden ze opgepakt. De afgelopen maanden dook Puigdemont voortdurend op als eregast op allerhande N-VA-recepties.

Afgelopen weekend berichtte het Spaanse persagentschap EFE dat Puigdemont met N-VA onderhandelde over de mogelijkheid om zijn inhuldigingsspeech vanuit het Vlaams Parlement te geven. Verschillende partijen uitten meteen kritiek op die piste. Open Vld-fractieleider Bart Somers drong bij parlementsvoorzitter Jan Peumans aan op duidelijkheid. Al snel bleek het echter om een gerucht te gaan: Puigdemont had geen aanvraag ingediend en heeft geen intenties om dat te doen.

Puigdemont was de afgelopen dagen naarstig op zoek naar een oplossing. Hij stuurde parlementsvoorzitter Torrent een brief met de vraag om zijn parlementaire onschendbaarheid te garanderen. Volgens de wet kan Puigdemont enkel worden opgepakt als hij op heterdaad betrapt wordt op een misdrijf, betoogt hij. Hij vraagt Torrent om "de nodige middelen te voorzien om de rechten van het parlement en zijn leden te vrijwaren".

Groot vraagteken

Het blijft met andere woorden een groot vraagteken wat er morgen zal gebeuren. Volgens het parlement liggen op dit moment alle opties open. Zal Puigdemont in het parlement verschijnen, en wordt hij dan opgepakt? Die kans zit er zeker in, denkt Hendrik Vos, professor Europese politiek aan de UGent. "Tenzij de Spaanse overheid haar verstand gebruikt en besluit om dit niet verder op de spits te drijven. Puigdemont is geen crimineel. Hij is een politicus met een grote aanhang. In een democratie ga je praten. Tot dusver heeft de Spaanse overheid op elke tweesprong de foute optie gekozen. Het zou slim zijn om nu wel de hand te reiken."

Hier en daar wordt gefluisterd dat de separatisten de piste-Puigdemont al verlaten hebben en een vervanger zoeken. Oriol Junqueras zou de eerste op het lijstje zijn, al zit de leider van de Catalaanse socialisten zelf in de cel. David Criekemans, hoofddocent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, acht dergelijk scenario weinig waarschijnlijk. "Wat zou dat oplossen?"

Criekemans verwacht niet meteen een einde uit de Catalaanse impasse. "Ik denk dat de Spaanse regering voet bij stuk zal houden. Tenzij de andere Europese leiders gaan lobbyen bij Madrid dat de uitslag van de verkiezingen gerespecteerd moet worden. Dat eisen ze van Polen, maar over Catalonië blijven ze stil."

Drie andere Catalaanse ex-ministers die naar ons land waren gevlucht, zullen vandaag zeker niet in het parlement aanwezig zijn. Zij hebben beslist hun zetel af te staan aan partijgenoten om de separatistische meerderheid niet in gevaar te brengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234