Dinsdag 25/02/2020

Legionella

Legionella gevonden in 5 bedrijven in Gentse kanaalzone; 2 nieuwe patiënten melden zich

Het Agentschap Zorg en Gezondheid meldt maandag twee nieuwe gevallen van legionella in de Gentse kanaalzone. Dat brengt het totaal aantal patiënten op 23. Over de exacte bron van de besmetting is nog geen uitsluitsel, al is de bacterie aangetroffen in 5 bedrijven. In 2 bedrijven werden er hoge concentraties aangetroffen. Verder onderzoek moet nu uitwijzen of de bron van de uitbraak hier te vinden is.

In totaal zijn in 17 bedrijven in de Gentse kanaalzone analyses uitgevoerd. In de stalen van 10 bedrijven werd niets gevonden; in 2 bedrijven werd de groei van een ander type legionella aangetroffen. In de overige 5 bedrijven is wel legionella pneumophila aangetroffen, de soort waarmee nu al 23 patiënten besmet zijn.

In 3 bedrijven ging het om relatief lage waarden, terwijl in 2 bedrijven hogere waarden opgetekend werden. Nog volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid wil dat niet zeggen dat deze bedrijven effectief de bron van de besmetting waren. De 5 bedrijven zullen nu verder onderzocht worden, met prioriteit voor de 2 firma’s waar de hoogste waarden vastgesteld werden.

Intussen staat de teller van het aantal besmettingen op 23 patiënten. Twee mensen zijn aan de aandoening overleden. Negen mensen zijn inmiddels terug thuis, 12 liggen nog in het ziekenhuis, van wie 4 op intensieve zorgen. 

Het Agentschap Zorg en Gezondheid zegt “voorzichtig hoopvol” te zijn dat de uitbraak nu achter de rug is. Bij de nieuw gemelde patiënten waren de klachten enkele dagen geleden al begonnen. In de afgelopen 5 dagen is er voorlopig geen nieuwe start van ziekteklachten vastgesteld. “Dat kan betekenen dat de bron achter de rug is”, klinkt het, “al is dat absoluut geen zekerheid.”

Labo-onderzoek

Het Agentschap benadrukt ook dat na de staalnames bij alle bedrijven een desinfectie is uitgevoerd. Alle bedrijven waar legionella is aangetroffen, worden verder opgevolgd. Vandaag zijn er al inspectieteams ter plaatse gegaan om de bedrijven, hun waterhuishouding en het onderhoud van de koeltorens door te lichten.

Om zekerheid te krijgen of een van deze bedrijven al dan niet de bron van de besmetting was, is verder labo-onderzoek nodig. De resultaten daarvan worden pas verwacht in de week van 3 juni.

Dat er legionella is aangetroffen in verschillende bedrijven, is volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid sowieso niet verwonderlijk. “Legionella is een bacterie die algemeen voorkomt in water”, zegt Joris Moonens van het Agentschap. “Onder de juiste omstandigheden kunnen de waarden snel stijgen, maar ze kunnen ook snel weer dalen. Een staalname is een momentopname. We kunnen dus niet meteen concluderen dat de hoge waarden die we aangetroffen hebben een onmiddellijk risico vormen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234