Zaterdag 28/01/2023

NieuwsKlopjacht Limburg

Legertop veroordeelt steun van militairen aan Jürgen Conings: ‘Voor extremisme zal er nooit plaats zijn binnen Defensie’

Admiraal Michel Hofman, chef Defensie. Beeld BELGA
Admiraal Michel Hofman, chef Defensie.Beeld BELGA

Voor extremistische gedragingen is en zal er nooit een plaats zijn binnen Defensie. Dat zegt admiraal Michel Hofman, chef Defensie, in een boodschap aan zijn personeelsleden naar aanleiding van de klopjacht op Jürgen Conings. Generaal-majoor Marc Thys, de nummer twee van het Belgische leger, veroordeelt in een reeks tweets de steun die militairen uiten aan hun voortvluchtige collega.

HR

“Door de onthutsende feiten van de voorbije dagen beleeft Defensie moeilijke momenten”, erkent Hofman in de ‘flash’ die vrijdag verstuurd werd naar alle militaire en burgerpersoneelsleden.

“Jullie zullen ongetwijfeld de gebeurtenissen van nabij volgen, een grote betrokkenheid voelen en vele vragen krijgen van vrienden en familieleden. Honderden collega’s zijn hard aan het werk om, in nauwe samenwerking met Justitie en de politiediensten, deze crisissituatie niet enkel zo snel mogelijk, maar vooral op de veiligst mogelijke manier op te lossen”, luidt het.

Volgens de legerchef is en blijft het hoofddoel “het vermijden van alle mogelijke slachtoffers. Defensie geeft alle noodzakelijke steun aan de collega’s van de voortvluchtige militair en aan hen die zich, terecht of onterecht, bedreigd voelen”, aldus de admiraal.

“We leven in een rechtsstaat, respecteren de vrijheid van opinie en voeren diversiteit hoog in het vaandel. Laat één ding echter zeer duidelijk zijn: voor extremistische gedragingen is en zal er nooit een plaats zijn binnen Defensie”, stelt Hofman. “Wat nu gebeurt, is fundamenteel strijdig met de waarden die we als militairen en burgers bij Defensie verdedigen en uitdragen, en met de eed die we hebben afgelegd.”

Via haar woordvoerder keurt ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) de steunbetuigingen aan Jürgen Conings ten stelligste af. “Steun aan deze gewapende man betuigen, is steun betuigen aan extremisme en dus onaanvaardbaar. Deze man is een gevaar voor onze samenleving en onze rechtsstaat. Het aanvaarden en vergoeilijken van extremisme in gelijk welke vorm is een gif in onze maatschappij. Ik veroordeel dat ten stelligste.”

‘Misplaatste steun zal niets verbeteren’

Generaal-majoor Marc Thys, de nummer twee van het Belgische leger, veroordeelt in een reeks tweets de steun die militairen uiten aan hun voortvluchtige collega Jürgen Conings, op wie een klopjacht bezig is omdat hij dreigde met aanslagen. ‘Niets, maar dan ook niets kunnen zijn daden vergoelijken’, zegt Thys. ‘Dit gedrag heeft geen plaats in onze organisatie en onze maatschappij.’

Generaal-majoor Marc Thys is de rechterhand van Hofman. De voorbije dagen blijkt dat de voortvluchtige Jürgen Conings veel steun krijgt op sociale media. Zo is er een Facebookgroep ‘Als 1 achter Jürgen’ die meer dan 25.000 leden telt.

Volgens legertopman Marc Thys betuigen ook militairen steun aan hun voortvluchtige collega. Dat zegt hij in een reeks van berichten op Twitter. Hieronder de tekst van de zes tweets:

“Ik zie met lede ogen aan dat ook militairen zich scharen achter de steuncampagnes voor JC. Wat ook zijn staat van dienst, hij heeft met zijn gedrag en actie zijn eed van militair gebroken. Hij heeft de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid.”

“Niets, maar dan ook niets kunnen zijn daden vergoelijken. Laat u dus niet meeslepen door uw, soms terechte, frustratie. Zoals de CHOD zei in zijn boodschap gisteren, dit gedrag heeft geen plaats in onze organisatie en onze maatschappij.”

“Laat jullie niet kwaad maken door de soms sensatiezoekende media. Wees ambassadeur van de organisatie. Leg de heel veel goede dingen uit die we vandaag doen. Op nationaal grondgebied en in het buitenland.”

“Laat u ook niet vangen door mensen en groepen met een totaal andere agenda. Sociale media doen me veel denken aan de ‘Rattenvanger van Hamelen’. Dit is het sterkste voorbeeld dat ik tot nu toe gezien heb. Het zijn ook sprookjes trouwens. Griezelige sprookjes.”

“Wees dus geen volger maar denk na over onze waarden en leef ze. Voor zij die de vergelijking maken met Rambo of Robin Hood: zoals ik al zei: ‘Dit is gene cinema!’. Ik heb trouwens beide films anders begrepen en kan me niet inbeelden welke ‘heldenrol’ hij zou kunnen spelen.”

“We zitten dus in een ‘shitshow’ dat is zeker. Maar misplaatste steun gaat dit niet verbeteren. En voor zij die denken dat racisme en doodsbedreigingen toch een plaats hebben bij ons. Sorry, you are wrong! Completely wrong!”

Generaal-majoor Marc Thys, de nummer twee van het Belgische leger. Beeld Tim Dirven
Generaal-majoor Marc Thys, de nummer twee van het Belgische leger.Beeld Tim Dirven

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234