Donderdag 26/05/2022

Defensie

Legerbaas: "We zitten in een existentiële crisis"

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

Generaal-majoor Marc Thys - de baas van de landmacht - windt er geen doekjes om. "We zitten in een structurele, existentiële crisis", zegt hij.

SSB

Het was op Twitter dat generaal-majoor Marc Thys zich deze week onverbloemd uitsprak. “Het zijn straffe woorden, maar het is ook zo. Het tekort aan volk laat zich voelen. Het totale leger telt nog nauwelijks 25.000 manschappen (vijf jaar geleden waren er dat nog 33.000, SSB). En dat terwijl er meer dan ooit op ons een beroep wordt gedaan. Er is de ‘operatie Homeland’ waarbij we patrouilleren in ons land, maar ook de inzet in onder meer Afghanistan, Mali, Niger, Estland en Litouwen. Het is dagelijks puzzelen om de opdrachten uit te voeren en dat zorgt natuurlijk voor stress. Als er iemand ziek valt, is het niet zeker dat we een vervanger vinden.”

De leegloop komt grotendeels door een golf van gepensioneerden. “Er is genoeg budget om die mensen te vervangen. Alleen vergt het veel tijd om onze stiel te leren. En de rekrutering loopt niet overal zo soepel. Voor technische profielen zien wij amper volk. Metselaars, loodgieters, elektronici: daar is een groot tekort aan. Sinds enkele jaren zetten we fors in op opleiding en hopen we zo de situatie recht te trekken. Wij zijn natuurlijk afhankelijk van de overheid en de budgetten die voor ons vrijkomen, maar we horen op vlak van defensieuitgaven al bij de slechtste leerlingen uit de NAVO-klas. Als we de volgende jaren niet op het juiste pad verder gaan, dan krijgen we écht een fundamenteel probleem.”

Woestijn

Het helpt natuurlijk niet dat heel wat opgeleide militairen al na enkele jaren hun helm over de haag smijten. “Meer dan de helft vertrekt door het woon-werkverkeer. Soldaten uit Oost- en West-Vlaanderen die dagelijks 100 kilometer pendelen om in Burcht of Leopoldsburg te werken, zijn geen uitzonderingen. Wie gemotiveerd is, houdt dat wel even vol, maar wiens partner thuis hele dagen alleen zit met een baby geeft er vroeg of laat de brui aan.”

Precies daarom wil de generaal-majoor werk maken van bijkomende kazernes. “De opleiding van militairen was tot voor kort uitsluitend in Leopoldsburg en Aarlen. Nu hebben we centra geopend in Brasschaat en Marche-en-Famenne en dat heeft een positieve invloed op het aantrekken van kandidaat-militairen. Die lijn moeten we doortrekken. Henegouwen, Oost- en West-Vlaanderen: voor Defensie is dat de woestijn. Met meerdere locaties kunnen we het woon-werkverkeer wat terugdringen voor onze mensen. Op korte termijn zouden we de basis in Lombardsijde (Nieuwpoort) veel groter kunnen maken.”

Volgens vakbondsman Yves Huwart (ACMP) is de huidige toestand het gevolg van de personeelspolitiek die Defensie de voorbije jaren heeft mismeesterd. “In de strijd tegen andere werkgevers trekt Defensie vaak aan het kortste eind. Technische profielen verdienen in de privé vaak een veelvoud. Vroeger hadden militairen een kortere loopbaan met een volwaardig pensioen. Dat was een troef om volk te lokken. Nu is dat allemaal fors teruggeschroefd en zetten jonge militairen een stap in het onbekende. Begin er dan maar aan.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234