Maandag 17/05/2021

Toekomst defensie

Leger zoekt 7.400 nieuwe rekruten. Ze vinden wordt niet gemakkelijk

Een training in de kazerne van Leopoldsburg. Beeld © Clément Philippe
Een training in de kazerne van Leopoldsburg.Beeld © Clément Philippe

We want you! Het Belgisch leger moet in de komende vier jaar 7.400 nieuwe militairen ronselen. Het is geleden van de periode van de militaire dienstplicht dat er nog zoveel rekruten zijn gezocht. Stafchef Marc Compernol roept zijn militairen daarom op om positiever te praten over hun beroep.

Het heeft even geduurd, maar het Belgisch leger duikt stilaan de 21ste eeuw in. De komende jaren worden er miljarden gespendeerd aan nieuwe gevechtsvliegtuigen, fregatten, voertuigen en drones. Én er worden een heleboel rekruten gezocht. Die moeten de duizenden militairen die met pensioen gaan vervangen.

"Je maakt geen leger met materieel maar met soldaten. Voldoende nieuwe collega’s aantrekken zal dus belangrijker zijn dan nieuwe aankopen", zegt legerchef Marc Compernol in een nieuwjaarsinterview op de website van het leger. "Om de pensioneringen van de komende jaren te compenseren is een enorme rekruteringscampagne nodig. Het gaat om een aanzienlijk aantal personeelsleden dat de we moeten rekruteren, opleiden en trainen. Dat is geleden van de periode van de militaire dienstplicht."

Concreet moeten er de komende vier jaar iets meer dan 7.400 militairen bijkomen. Het gaat dan zowel om officieren, onderofficieren als soldaten en matrozen (zie grafiek). Dit jaar alleen al moet het leger op zoek naar 1.600 nieuwe militairen. Ter vergelijking: het Belgisch leger bestaat vandaag uit ongeveer 30.000 troepen.

Xavier Waterslaeghers

Het wordt dus rekruteren, rekruteren, rekruteren. Maar, vanzelfsprekend zal dat niet zijn. Het Belgisch leger is niet echt de aantrekkelijkste werkgever van het land. Onzekerheid over de sluiting van kazernes en de verhoogde pensioenleeftijd spelen een rol. Ook het Xavier Waterslaeghers-imago blijft hangen.

"Defensie is vandaag een moderne organisatie en een goede werkgever, waar helemaal niet meer gewerkt wordt zoals veel mensen het nog in hun hoofd hebben. Het is belangrijk dat we dit ook duidelijk maken", reageert Laurence Mortier, woordvoerder van defensieminister Steven Vandeput (N-VA). Ze verwijst onder meer naar de nieuwe marketingcampagne van het leger ‘Geen job, wel een missie’. "Defensie werkt ook alsmaar beter samen met de VDAB, om ervoor te zorgen dat werkzoekenden ook eens aan het leger denken als ze een job zoeken."

Het leger zoekt niet alleen 'vechtjassen' maar ook andere profielen: zoals medisch personeel en technici. Compernol is vooral bezorgd om die laatste groepen. Die zijn erg gegeerd op de arbeidsmarkt, waardoor het minder betalende leger vaak achter het net vist. "Op dat vlak blijft de concurrentie met burgerbedrijven voor technici maar toenemen", verduidelijkt Compernol in zijn interview. "Misschien moeten we de bekende paden verlaten en met burgerbedrijven samenwerken om gemengde loopbanen voor technici te ontwerpen?"

Positiever

Om het leger aantrekkelijker te maken, heeft Compernol een opvallende boodschap: hij roept militairen op om positiever te spreken over hun beroep. "Elke militair moet beseffen dat hij of zij de rekrutering beïnvloedt door met kennissen en op sociale netwerken over zijn of haar werk te praten. Het is niet allemaal rooskleurig. Er kan veel verbeterd worden maar daar werken we ook elke dag aan. Men neigt te snel om zich enkel op de problemen te concentreren. Maar zonder naïef te zijn kunnen we ook meer vertellen over welke positieve dingen er bij Defensie gebeuren. Eén ding is zeker: zonder nieuwe collega’s zal het niet snel verbeteren."

De militaire vakbond ACMP vindt Compernols oproep "begrijpelijk", maar vreest dat die in dovemansoren zal vallen. "Een enquête toonde vorig jaar aan dat veel militairen hun werk niet meer zouden aanraden aan hun kinderen. Ze zijn de besparingen van de afgelopen jaren beu. Nu wordt er wel beloofd om opnieuw te investeren, maar iedereen denkt: eerst zien, dan geloven", zegt Yves Huwart.

Volgens Huwart is het "onwaarschijnlijk" dat het leger in vier jaar tijd 7.400 mensen zal overtuigen om een uniform aan te trekken. "Het leger zegt altijd: 'Wij leren je waarden aan die je je hele leven meedraagt zoals discipline, verantwoordelijkheid en groepsgevoel'. Dat klopt, maar de meeste jongeren hebben daar geen boodschap meer aan. Die willen hun loon kennen en welke bedrijfsauto ze krijgen. Mijn zoon lacht me uit als ik vraag of hij in het leger wil. Waarom zou hij hier voor 1.450 euro netto per maand komen werken als hij elders 2.000 euro verdient?"

Vandeput ziet het gunstiger in. "Het is nog even afwachten hoe de rekrutering loopt, maar als blijkt dat we niet genoeg mensen vinden, zullen we sowieso oplossingen zoeken", verzekert zijn woordvoerder Mortier. "Dit moet lukken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234