Donderdag 15/04/2021

Video

Leger wordt ingezet in drie gevangenissen

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De legervakbonden hebben deze namiddag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) tekst en uitleg gekregen over de bewakingsopdracht die de militairen vanaf vandaag in de Brusselse en Waalse gevangenissen uitvoeren.

Het kernkabinet vorderde gisteren de bijstand op van het leger voor "bijkomende humanitaire bijstand" in de gevangenissen. Daar wordt al dertien dagen gestaakt door de cipiers, die de plannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over een nieuwe manier van werken, verwerpen.

In eerste instantie zouden 180 militairen - zes pelotons van dertig personen - klaarstaan om ondersteuning te bieden in de gevangenissen. Het aantal soldaten dat effectief een bewakingsopdracht zal uitvoeren, blijkt nu veel lager te liggen. "Het gaat om een veertigtal militairen", zegt Yves Huwart, secretaris-generaal van de militaire vakbond ACMP.

Ze worden ingezet in de gevangenissen van Lantin, Sint-Gillis en Vorst, de drie grootste instellingen die door de stakingen worden getroffen.

"Humanitaire taken"

Vandeput legde aan de vakbonden uit dat de militairen ervoor moeten zorgen dat de gedetineerden in hun basisbehoeften kunnen voorzien worden. "De militairen, die niet gewapend zijn, zullen geen direct contact hebben met de gevangenen", aldus de defensieminister.

Het leger zal de politie en het Rode Kruis helpen bij "humanitaire" taken zoals het verdelen van de maaltijden. Het gaat niet om bewakingsopdrachten. Het is de federale politie die aanwezig blijft en de leiding blijft houden. Noch de agenten, noch de soldaten zullen gewapend zijn.

Hoewel de opvordering van het leger niet kan geweigerd worden, hebben de legervakbonden toch enkele eisen aan de minister op tafel gelegd. Edwin Lauwereins van VSOA Defensie wil dat er minstens 1.000 extra militairen worden aangeworven zodat het leger al zijn taken kan vervullen.

Voor Yves Huwart mag er gerust extra geld naar Defensie gaan. Maar de vakbondsman wil vooral dat de regering duidelijk maakt wat ze van het Belgische leger verwacht. "De regering aarzelt niet om ons op te eisen, maar extra middelen toekennen aan Defensie gaat minder snel."

Stakende cipiers aan de gevangenis van Sint-Gillis. Beeld BELGA
Stakende cipiers aan de gevangenis van Sint-Gillis.Beeld BELGA

Vandeput heeft bedenkingen

Vandeput wilde vanochtend niet ingaan tegen de beslissing van zijn collega's in de regering, maar uitte toch bedenkingen. Hij liet in een reactie verstaan dat het leger door de inzet van militairen op straat al zwaar onder druk staat. Ook de buitenlandse acties eisen hun tol.

Hij wees er bovendien op dat opdrachten in de gevangenissen niet tot de kerntaken van de militairen bestaan. Maar als een noodsituatie de opvordering van het leger vereist, dan zal het leger die taak uitvoeren, klonk het nog.

Minister van Defensie Steven Vandeput. Beeld BELGA
Minister van Defensie Steven Vandeput.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234