Maandag 28/11/2022

Myanmar

"Leger Myanmar verjaagt nu ook christenen"

Leden van de Kachin op de vlucht voor het geweld tussen het staatsleger en de Kachin Independence Organisation, nabij Myitkyina. Beeld AFP
Leden van de Kachin op de vlucht voor het geweld tussen het staatsleger en de Kachin Independence Organisation, nabij Myitkyina.Beeld AFP

Na de Rohingya (moslims) goeddeels te hebben verjaagd, lijkt de regering van Myanmar nu een offensief begonnen tegen de Kachin. De laatste weken zijn volgens de Verenigde Naties vierduizend mensen uit deze overwegend christelijke minderheid verdreven.

Bob van Huët

In het noordoosten van Myanmar zijn de laatste dagen duizenden mensen op de vlucht geslagen, nadat opnieuw gevechten waren uitgebroken tussen het leger en christelijke rebellen. Beelden uit de moeilijk toegankelijke regio doen denken aan de terreur tegen de Rohingya, de grotendeels verjaagde moslimminderheid aan de westkant van het land. Uit de deelstaat Kachin, bij de grens met China, komen steeds meer berichten van in brand gestoken dorpen, executies en verkrachtingen.

Volgens de Verenigde Naties zijn de laatste weken zo'n vierduizend mensen uit hun huizen verdreven. Over een langere periode zouden inmiddels al 120.000 Kachin zijn gevlucht. De meesten vonden onderdak in kampen in de staten Kachin of Shan. Tussen de christelijke separatisten en het leger van Myanmar woedt een jarenlange strijd, die sinds kort weer is opgelaaid. Volgens woordvoerders probeert het leger met artilleriebeschietingen en luchtaanvallen de opstandelingen te verdrijven en grondgebied in te nemen. De Kachin maken aanspraak op een deel van de gelijknamige staat Kachin waar ze al decennia verblijven. Ook China heeft claims in het grensgebied.

De problemen ontstonden bij de onafhankelijkheid van het toenmalige Birma van de Britten, in 1948. Alle macht ging destijds naar de boeddhistische meerderheid terwijl het land ook nog 130 andere religieuze en etnische groepen kent. Acht van die groepen hebben een eigen strijdkracht, van wie de Kachin verreweg het best bewapend en getraind zijn. Regelmatig waren er gevechten. Een aantal jaar geleden werd een staakt-het-vuren afgesproken. Sindsdien vonden nog sporadisch beschietingen plaats.

Brandende huizen

Volgens mensenrechtenorganisaties treedt het leger van Myanmar sinds kort echter weer hard op in de regio. Dat kon omdat de wereldwijde aandacht gevestigd is op de Rohingya-crisis aan de andere kant van het land, bij de grens met Bangladesh. In Kachin zouden momenteel duizenden gevluchte mensen klem zitten in de jungle, zonder voedsel en medicijnen. Onder hen veel kinderen, vrouwen en gehandicapten, meldt het bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken van de Verenigde Naties.

"We hebben van plaatselijke organisaties meldingen gekregen dat nog veel burgers gevangen zitten in door het conflict getroffen gebieden", zegt directeur Mark Cutts. "Onze grootste zorg is de veiligheid van deze burgers. We moeten ervoor zorgen dat zij beschermd zijn."

In een reportage van de nieuwszender Al-Jazeera zijn beelden te zien van brandende huizen. Een vrouw vertelt dat het leger van Myanmar willekeurig het vuur opent. "Zo lang ze achter ons aan zitten moeten we vechten", stelde een militair van het KIO, de onafhankelijkheidsorganisatie van Kachin. Verschillende media maken melding van meerdere burgerdoden, maar de Verenigde Naties kunnen die berichten voorlopig niet verifiëren.

De ambassade van de Verenigde Staten in Myanmar heeft wel alvast laten verstaan dat ze zich 'ernstige zorgen maakt om de felle gevechten in de deelstaat Kachin'. "We manen alle partijen aan om de stoppen met vechten", klinkt het in een bijdrage op Facebook. "We vragen de regering, alsook het leger, om de burgerbevolking te beschermen en humanitaire hulp te laten verstrekken aan degenen die door het conflict zijn getroffen."

Vorige maand nog rapporteerde de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dat het aantal "schendingen van de mensenrechten, waaronder buitengerechtelijke executies, foltering en seksueel geweld, fors is toegenomen". De vanwege de Rohingya-exodus internationaal bekritiseerde regering in Myanmar geeft vooralsnog geen commentaar op de laatste ontwikkelingen in Kachin.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234