Vrijdag 03/02/2023

NieuwsMyanmar

Leger Myanmar schiet op demonstranten en neemt ook etnische rebellen onder vuur

Rouwende vrouwen zitten bij het lichaam van de negentienjarige Kyaw Htet Aung die werd doodgeschoten door de veiligheidsdienst in Myanmar. Beeld Getty Images
Rouwende vrouwen zitten bij het lichaam van de negentienjarige Kyaw Htet Aung die werd doodgeschoten door de veiligheidsdienst in Myanmar.Beeld Getty Images

De krachtmeting tussen de militaire junta en de democratische activisten in Myanmar escaleert. Zondag zijn drieduizend dorpelingen van de etnische Karen-minderheid na luchtaanvallen van het regeringsleger vanuit Karen State naar Thailand gevlucht.

Ben van Raaij

De nachtelijke luchtaanvallen (zaterdag was er ook een overdag) kunnen erop wijzen dat de krachtmeting tussen de militaire junta en het prodemocratische verzet tegen de coup van 1 februari zich uitbreidt naar de gebieden van etnische minderheden in de grensregio’s. De aanvallen waren gericht op gebied van de Karen National Union (KNU), een gewapende etnische groep die in 2015 een staakt-het-vurenakkoord tekende met het leger.

De spanningen tussen de KNU en het leger nemen echter toe sinds de KNU zich, net als de Restoration Council of Shan State, solidair verklaarde met de protestbeweging. De KNU zou ook honderden gevluchte activisten verborgen houden. In het etnisch verdeelde Myanmar strijden tientallen gewapende etnische bewegingen soms al decennia voor autonomie.

Vluchtelingenkamp

Het regeringsleger richtte zijn aanvallen op het district Mutraw, nabij de Thaise grens en met een groot vluchtelingenkamp. Twee strijders van de KNU werden gedood. Bij de luchtaanval van zaterdag kwamen drie burgers om. Die was mogelijk een vergelding voor een eerdere actie van KNU-strijders tegen een legerpost, waarbij tien doden zouden zijn gevallen.

Ook in de noordelijke Kachin State kwam het afgelopen weekend tot serieuze gevechten tussen het regeringsleger en een andere gewapende etnische groep, de Kachin Independence Army. De Kachin-rebellen beschoten een politiepost in het jademijnengebied van Hpakant, en kregen daarop een luchtaanval te verduren. Over eventuele slachtoffers is niets bekend.

Bezoekers begrafenissen

Elders in Myanmar schoten ordetroepen zondag op bezoekers van begrafenissen van de 114 burgers die zaterdag waren doodgeschoten bij straatprotesten tijdens de Dag van het Leger, een nationale feestdag waarop het militaire verzet tegen de Japanse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Het was de bloedigste dag sinds de coup. Vooraf had de junta gewaarschuwd dat “relschoppers” in hoofd en rug konden worden geschoten.

De slachtoffers vielen volgens lokale media en getuigen bij protesten in het hele land. In Yangon vielen zeker vier doden toen ordetroepen het vuur openden op een menigte die demonstreerde bij een politiebureau, en drie doden bij protesten in de wijk Insein. Dertien mensen kwamen om in Mandalay. Ook in Sagaing, Lashio en Bago vielen doden.

Rouwenden bij slachtoffers die omkwamen door geweld van het leger. Beeld AFP
Rouwenden bij slachtoffers die omkwamen door geweld van het leger.Beeld AFP

Met de slachtoffers van zaterdag komt het totale aantal van tijdens de straatprotesten gedode burgers volgens de activistengroep voor politieke gevangenen AAPP op meer dan 440. Ruim een kwart van hen werd door het hoofd geschoten. Legerleider Min Aung Hlaing stelde niettemin zaterdag in zijn toespraak tijdens een militaire parade in de hoofdstad Naypyitaw dat het leger het Myanmarese volk zal beschermen en de democratie zal herstellen. Maar hij waarschuwde activisten ook tegen “gewelddadige handelingen”.

Het bloedbad werd dit weekend wereldwijd veroordeeld, onder meer door de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië en de Europese Unie. De Speciale Rapporteur voor Myanmar van de VN, Tom Andrews, beschuldigde het Myanamarese leger van “massamoord” en riep de internationale gemeenschap op de militaire junta te isoleren en haar olie- en gaswinsten en wapenleveringen te blokkeren. Twaalf landen riepen Myanmar op het geweld tegen ongewapende burgers te staken.

Het leger van Myanmar nam 1 februari de macht over van de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi. Dit gebeurde onder het voorwendsel dat er gefraudeerd zou zijn bij de verkiezingen van november, waarbij Suu Kyi’s partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), een overweldigende meerderheid behaalde. Suu Kyi en veel medestanders werden gevangen gezet. Burgers demonstreren sindsdien vrijwel dagelijks tegen de coup.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234