Maandag 25/10/2021

Lege zaal voor herdenking van slachtoffers Buizingen

De officiële herdenkings-plechtigheid voor de slachtoffers van de treinramp in Buizingen in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten is uitgedraaid op een fiasco. Het gros van de zitjes die gereserveerd waren voor familieleden van de slachtoffers bleef leeg.

Nabestaanden geven massaal verstek voor officiële plechtigheid na treinramp

Brussel

Niet minder dan 1.100 uitnodigingen waren er verstuurd voor de officiële herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers van de treinramp in Buizingen. Maar wie zaterdagvoormiddag de statige Henri Le Boeufzaal van het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten binnenstapte, moest het met de trieste aanblik van een amper gevulde zaal doen. De parterre, die gereserveerd was voor de nabestaanden van de 18 doden en de familieleden van de meer dan 150 gewonden, bleef grotendeels leeg. Het stond in schril contrast met de stille mars door de straten van Halle waarvoor vrijdagavond meer dan 500 mensen kwamen opdagen. Het balkon hoger in de Bozar zat wel vol, met name met de talrijk opgedaagde politici en hoogwaardigheidsbekleders, onder wie ook prins Filip. Het was dan ook met enige schroom dat eerste minister Yves Leterme, de Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte en de vertegenwoordigers van de verschillende geloofsovertuigingen in ons land het woord namen.

Ondanks de serene plechtigheid, met steunbetuigingen aan de getroffen families en woorden van lof voor de hulpverleners, was er na de herdenking heel wat wrevel merkbaar bij de opgedaagde politici. Vicepremier Joëlle Milquet had de plechtigheid liever gezien op “een locatie die oproept tot bezinning”. De keuze voor de Brusselse Bozar was echter een compromisoplossing. De regering had eerst de Brusselse Sint-Goedelekathe-draal in gedachten, maar die bleek niet beschikbaar, aangezien er voorbereidingen werden getroffen voor de eerste mis die kersvers aartsbisschop André Léonard er zondag zou opdragen. Bovendien zou vicepremier Laurette Onkelinx (PS) haar veto hebben gesteld om de herdenking in een religieus gebouw te laten plaatsvinden, waarna gekozen werd voor de Bozar. Ook het feit dat de plechtigheid niet open was voor het grote publiek zorgde voor kritiek. Senaatsvoorzitter Armand De Decker betreurde dat de ceremonie daardoor eerder “koud” was. Een groot contrast met de interreligieuze plechtigheid voor de slachtoffers van de gasontploffing in Luik enkele weken geleden, waarbij de Luikenaars massaal, binnen en buiten de stadskathedraal, de slachtoffers herdachten.De organisatie van de herdenking in Brussel was in handen van de FOD Binnenlandse Zaken. Bevoegd minister Annemie Turtelboom (Open Vld) verwijst ons met vragen echter door naar haar administratie. Turtelboom wil enkel kwijt dat de federale regering met de herdenking “een signaal wilde geven om stil te staan bij de ramp”. Meer uitleg krijgen we wel bij Els Cleemput van Binnenlandse Zaken. “Wij hebben dinsdag groen licht gekregen om te starten met de organisatie. Op woensdag zijn de uitnodigingen gedrukt en verstuurd, waardoor die pas donderdag en vrijdag bij de mensen zijn aangekomen.”

Volgens Cleemput werden er in totaal 688 familieleden van gewonden en 72 nabestaanden van overleden slachtoffers uitgenodigd. Iets meer dan 50 van die laatsten gingen in op de invitatie. Van de grote groep familieleden van gewonden antwoordden er amper 37 positief op hun uitnodiging. Cleemput benadrukt wel dat de diensten van Binnenlandse Zaken “keihard gewerkt hebben om alles op tijd rond te krijgen”. De keuze van de locatie en het tijdstip werd echter door de regering zelf bepaald, klinkt het.Toch zal er vandaag op het kernkabinet nog een hartig woordje gepraat worden over de organisatorische aanpak van de herdenkingsplechtigheid. De woordvoerder van Yves Leterme weerlegt de geruchten dat de premier kwaad gereageerd zou hebben op de gênante situatie, maar benadrukte wel dat er een evaluatie zal volgen. Ook minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte en staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe dringen daar op aan. Schouppe was in het bijzonder misnoegd omdat er zo weinig spoormensen aanwezig waren. Er waren dan ook maar 25 mensen van de NMBS uitgenodigd. “Had men er 250 uitgenodigd, zouden er ook 250 aanwezig zijn geweest”, maakte Schouppe zich gisteren sterk. Onder meer spoorbazen Jannie Haek, Marc Descheemaecker en Luc Lallemand hielden zich discreet op de achtergrond tijdens de herdenking. Al is het maar de vraag of de slachtoffers van de treinramp wel gediend zijn met het eerbetoon van de politici en de NMBS. Bij veel slachtoffers en hun families overheerst momenteel vooral woede omdat het treinongeluk überhaupt is kunnen gebeuren. “Hoe kan je nu verwachten dat wij daar komen opdagen, terwijl we in de krant lezen dat de regering en de NMBS destijds zelf beslist hebben om het noodremsysteem niet in te voeren”, was een van de reacties. Wie ook niet naar Brussel afzakte, was Philippe Moureau. Hij is de vader van Lena, het meisje dat bij het treinongeval gewond raakte en van wie de foto daags na de treinramp op de voorpagina’s van alle kranten prijkte. Moureau had zijn eigen redenen om weg te blijven. “Dit is het eerste weekend met mijn dochter waarin het mogelijk is om opnieuw ons normale leven terug te vinden. Dat vind ik belangrijker.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234