Zaterdag 26/11/2022

Leeuwendoder trekt weer tanden

De Amerikaanse tandarts die in Zimbabwe de leeuw Cecil had gedood, wil vandaag weer aan de slag gaan. Na alle woedende reacties bleef hij een tijdje uit het zicht, maar hij 'kan het zijn werknemers en patiënten' niet aandoen gesloten te blijven.

Nadat bekend werd dat tandarts Walter Palmer de geliefde leeuw had gedood, werden zijn kliniek, zijn woonhuis bij Minneapolis en zijn vakantiehuis in Florida belaagd door betogers. Op sommige media werd opgeroepen tot geweld tegen hem. In een interview met persbureau AP en de Minneapolis Star Tribune zegt Palmer dat hij nooit heeft geweten dat het beest zo geliefd was. Hij blijft er bij dat hij niets onwettigs heeft gedaan.

"Als ik had geweten dat deze leeuw een naam had en belangrijk was voor het land of een onderzoek, dan had ik hem niet gedood. Niemand in ons jachtgezelschap kende voor- of achteraf de naam van deze leeuw", zei Walter Palmer zondag.

Palmer zei dat hij "helemaal kapot" was over de gevolgen voor zijn medewerkers en kliniek, die tot eind augustus gesloten bleef. Ook zijn vrouw en dochter voelden zich bedreigd. Zelf voelt hij zich nu veilig genoeg om weer aan het werk te gaan. "Er werken veel mensen voor me en mijn hart brak toen ook hun leven werd verstoord. Bovendien: ik ben een gezondheidsprofessional. Ik moet terug naar mijn personeel en mijn patiënten. Ze willen me terug. Daarom begin ik weer."

Palmer wilde niet zeggen waar hij de afgelopen weken verbleef en welke beveiligingsmaatregelen hij heeft getroffen.

Leeuw geveld met pijl

Cecil was een icoon in het Hwanga National Park en droeg een gps-nekband voor een onderzoek van Oxford University. Palmer zei dat hij de leeuw met de opvallende zwarte manen buiten het park velde met een pijl. Het dier stierf niet onmiddellijk, maar Palmer sprak tegen dat de gewonde leeuw nog veertig uur ronddoolde voordat hij met een geweer werd afgemaakt; hij zei dat de leeuw de volgende dag werd opgespoord en met een pijl werd gedood.

Palmer wilde tijdens het interview niet ingaan op vragen over de jacht, bijvoorbeeld hoeveel hij ervoor betaald had en of hij aan nog meer jachtexpedities heeft deelgenomen. Hij mocht ook niet gefilmd of gefotografeerd worden. In het 25 minuten durende vraaggesprek keek Palmer de interviewers intens aan, frunnikte hij vaak met zijn handen en liet hij vragen over alle heisa en zijn juridische situatie soms door een adviseur beantwoorden. Deze adviseur, Joe Friedberg, zei niet als advocaat van Palmer op te treden "omdat Walter in deze situatie geen advocaat nodig heeft". Dat zou wellicht veranderen "als een overheidsinstantie of onderzoeksdienst beweert dat hij een of andere wet heeft overtreden", maar dat is volgens Friedberg tot nog toe niet gebeurd.

De tandarts heeft bij de jacht op groot wild verschillende trofeeën op zijn naam staan. Voor de bewuste jachtpartij in Zimbabwe zou hij duizenden dollars hebben neergeteld, maar Palmer wilde het in het interview niet over geld hebben.

In 2008 bekende Palmer schuld aan het afleggen van valse verklaringen aan de Amerikaanse Fish and Wildlife Service over het afschieten van een zwarte beer buiten een officieel aangewezen jachtgebied in Wisconsin. Hij betaalde toen bijna 3.000 dollar boete.

Theo Bronkhorst, de beroepsjager die Palmer bij de jacht op Cecil hielp, is in Zimbabwe aangeklaagd wegens "verzuim om een illegale jacht te voorkomen". Honest Ndlovu, de eigenaar van het stuk grond buiten het nationaal park waar Cecil werd gedood, wordt eveneens vervolgd omdat hij jacht op zijn terrein zou hebben toegestaan zonder vergunning.

Op een vraag of hij nog eens naar Zimbabwe terug zou gaan om te jagen, antwoordde Palmer dat nog niet te weten. Hij zei dat hij eerder een keer of vier in het Afrikaanse land was geweest. "Zimbabwe was voor mij een heerlijk land om in te jagen en ik heb mij altijd aan de wet gehouden", zei Palmer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234