Donderdag 23/01/2020

Leeuwen krijgen ‘canyon’ in de Zoo

Tegelijk stapt de dierentuin in het eerste Europese kweekprogramma voor de bedreigde Afrikaanse leeuw.

Een canyonachtig landschap waardoor een beekje stroomt, met rotsen en waterpartijen als een natuurlijke scheiding tussen mens en dier, zo ziet het nieuwe leeuwenperk er voorlopig uit op maquette. Gisteren gaf viceminister-president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois ook het startschot voor de werken om het schaalmodel in realiteit om te zetten.De leeuwen verhuizen van de rotspartij waar ze nu zitten, naar het zogenaamde panoramaperk, waar tot voor kort de ezels en jaks huisden. Het onderste gedeelte wordt helemaal gerenoveerd voor hen, zodat ze er in de zomer van 2011 terechtkunnen. De verhuis past in een groter plan om de katachtigen meer ruimte te geven in de Zoo: de leeuwen gaan van 100 m² naar 1.200 m². “Kooien zijn niet meer van deze tijd”, zegt Sander Hofman, curator zoogdieren. “Eens de leeuwen verhuisd zijn, kunnen we de percelen van de andere katachtigen aanpassen. Op papier zijn we daar al aan begonnen.”De koning van de savanne krijgt alleen niet meer plaats, hij krijgt ook gezelschap. “De stokstaartjes en vosmangoesten krijgen een verblijf vlak naast dat van de leeuwen. Als ze willen, kunnen ze voor een stuk het terrein van de leeuwen op”, zegt Sander Hofman. In de Kalahariwoestijn delen de drie dezelfde leefomgeving. Niet dat het experiment van de Zoo daarom zonder risico is. In een persbericht zegt ze zelf dat “er nog geen enkele dierentuin erin geslaagd is deze diersoorten succesvol en evenwichtig in eenzelfde verblijf te laten samenleven.”

Vluchtplaatsen

Maar de Zoo heeft naar eigen zeggen geleerd uit de fouten van anderen. “We moeten er inderdaad voor zorgen dat de kans zo klein mogelijk is dat de stokstaartjes en vosmangoesten aangevallen worden door leeuwen”, zegt Hofman. “Daarom voorzien we bijvoorbeeld zo’n zestig vluchtplaatsen voor de diertjes. Maar door ze samen te brengen met de leeuwen komt hun natuurlijke gedrag meer tot uiting. Waakzaamheid is nu eenmaal eigen aan hun leven in het wild. We proberen hun natuurlijke gedrag zo veel mogelijk te stimuleren, door bijvoorbeeld ook hun voedsel op verschillende plaatsen aan te brengen.”De renovatie van het panoramaperk is een evenwichtsoefening. “Om te beginnen is het een monument met een beschermde gezichtslijn”, zegt Hofman. Het panoramaperk werd in 1908 aangelegd en was het eerste gemengde perk in een Europese dierentuin. Verder komt het eropaan om een zoölogisch verantwoord onderkomen te maken voor de leeuwen, en het perk zo in te richten dat de bezoekers de dieren goed kunnen zien. En die twee uit elkaar te houden.

Kunstmatige rotsen

“We kunnen een hek van 6 meter om het perk plaatsen”, zegt Sander Hofman, “maar dat willen we niet.” Daarom wordt het perceel omzoomd door waterpartijen en kunstmatige rotsen. “Die hangen allemaal lichtjes over zodat de leeuwen er niet over kunnen”, gaat Hofman voort. “Tijdens de werken zullen we elke vierkante meter moeten evalueren, want elk schuin vlak kan een opstapje voor de leeuwen zijn.”De Zoo kondigt ook aan dat ze in het eerste Europese kweekprogramma voor de bedreigde Afrikaanse leeuw stapt. Daarvoor zal ze de leeuwen die nu in de Zoo vertoeven, vervangen door leeuwen uit een Afrikaans reservaat, want voor een kweekprogramma heeft ze leeuwen met bekende afkomst nodig. Bedoeling is dat er op termijn een groep van een zestal dieren in de Zoo leeft.Het nieuwe leeuwenpaviljoen zal 6,5 miljoen euro kosten. Het renovatieproject staat los van het masterplan, dat de kant van de Zoo aan de Ommeganckstraat onder handen neemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234