Woensdag 22/01/2020

Leesmiddag over blindheid in de literatuur

Naar aanleiding van de 200ste geboortedag van Louis Braille plant de Belgische Confederatie voor Blinden en Slechtzienden een waaier aan activiteiten onder de noemer Mijn vingers, mijn ogen, mijn wereld! In Passa Porta organiseert Het beschrijf op maandag 1 juni (vanaf 14 uur) een leesmiddag rond blindheid in de literatuur. Bekende en onbekende stemmen bloemlezen uit literaire teksten van de afgelopen 200 jaar, waarin blindheid en blinde personages een rol spelen. Er wordt ook uit braille gelezen. Zo leest Chris Lomme uit De stad der blinden van José Saramago, Betty Mellaerts uit De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón, Marc Reugebrink uit Peter Handkes De wespen en Willy Courteaux uit Umberto Eco’s De naam van de roos. Verder zijn ook Geertje De Ceuleneer en Eva Cox present en leest Gerda Dendooven voor kinderen. In de loop van 2009 vinden ook nog een gedichtenwedstrijd en een dictee plaats om de aandacht te vestigen op het brailleschrift. www.hetbeschrijf.be

Geert Mak en Ian Buruma brengen hommage aan Joseph Roth

Geert Mak, Benno Barnard, Ian Buruma en Michael Hofmann zakken op donderdag 28 mei af naar de Gentse Vooruit om er een hommage te brengen aan de Oostenrijkse schrijver Joseph Roth (1894-1939). De avond past in een internationaal colloquium georganiseerd door het Departement Vertaalkunde van de Hogeschool Gent op 27 en 28 mei. Roth wordt tot de groten van de Duitstalige literatuurgeschiedenis gerekend. Vanaf 1933, het jaar van Hitlers machtsovername, verscheen het werk van Roth bij Nederlandse uitgeverijen als Querido en Allert de Lange. Al tijdens het interbellum vond de exilauteur hier vurige pleitbezorgers. Op de literaire avond in de Vooruit leest verder Gilda de Bal voor uit het werk van de schrijver van Radetzkymars. Katrijn Friant zorgt voor de muzikale omlijsting, Viktoria Lunzer voor de beeldprojectie. Mark Schaevers, kenner van exilliteratuur, is moderator. (DL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234