Donderdag 26/11/2020

Reportage

Lees langzaam, lees beter

'Mijn dessertje', zo noemt Gaby haar avond bij de slow reading club in Turnhout.Beeld © WOUTER VAN VOOREN

Niet iedereen wil leren snellezen. Dat tonen de steeds talrijker wordende 'slow reading clubs'. Na Hasselt en Turnhout willen lezers ook in Leuven samenkomen om, in stilte en met volle aandacht, een boek open te slaan.

Een uurtje met Ik kom terug van Adriaan van Dis. Daar kijkt Gaby Megens (49) al een hele maand naar uit. Gisteravond was het zover. Samen met een tiental anderen trok de administratief medewerkster naar Antonis Koffie Café waar de Turnhoutse slow reading club voor de tweede keer samenkwam. "Mijn dessertje", noemt Gaby de tijd die ze voor zichzelf en Van Dis vrijmaakte. Ze legt de nadruk op 'mijn'. "Dit is echt qualitytime voor mezelf. Qualitytime die ik thuis niet vind. Daar wachten ofwel drie pubers, ofwel een waslijst aan huishoudelijke taken. Ik voel mij er veel te schuldig om met een boek in de zetel neer te ploffen. Tot voor kort deed ik dat eigenlijk alleen nog op vakantie."

Maar nu leest Gaby dus ook op café. Niet tussen het geroezemoes van andere cafégangers, maar wel in stilte. Waar een slow reading club is, wordt immers niet gebabbeld. Er wordt zelfs helemaal niet gecommuniceerd. Een uur lang moeten ook de gsm, de tablet, de pc uit. "Slow reading doe je zonder extra's", legt Wim Paeshuyse uit. De voorzitter van poëzievereniging Collectief Dichterbij richtte de club in Turnhout vorige maand op. "Het is nog pril, veel mensen moet hun weg nog vinden." Hij gelooft wel dat er nog zullen volgen. "Velen vinden het jammer dat ze, door voortdurend in verbinding te zijn met het internet, de hele dag door korte tekstjes lezen, maar tegelijk amper nog een boek uitkrijgen."

Exact diezelfde frustratie maakten dat Lieselotte De Snijder en Diana Goodwin, twee dames uit Hasselt, het slow reading-concept naar Vlaanderen haalden. "Initieel komt het uit Nieuw-Zeeland. Daar werd het ongeveer een jaar geleden geïntroduceerd." Van daaruit werd het idee zowat verspreid naar de rest van de wereld.

Slow readen is volgens De Snijder vooral actief lezen, hardop lezen in je hoofd. "Het geeft rust om woorden en zinnen met aandacht, haast mindful te overlopen. Samen met andere lezers lezen maakt ook dat je je voortdurend bewust bent van de activiteit. Na een uur lijkt het wel alsof je een soort van meditatie hebt gedaan."

Het slow readers-publiek is uiteenlopend. Gepensioneerden, tieners, drukbezette ouders: zowat iedereen vindt de weg. Wat ze lezen maakt niet uit. "Het kan evengoed de krant zijn", aldus De Snijder, die nu ook plannen voor Leuven smeedt.

Slow readers zijn zelf erg overtuigd van de voordelen. Je regelmatig verdiepen in een boek komt je concentratie, je woordenschat, je denk-, luister- en inlevingsvermogen ten goede, zo klinkt het. In de Wall Street Journal werd in een artikel zelfs gesteld dat al deze zaken beter aangescherpt kunnen met platte teksten dan met teksten op het internet. Die laatste zouden vooral maken dat we vaker in een F-patroon lezen: als scannend zoeken we daar, van links naar rechts, enkel bovenaan nog naar belangrijke woorden. Die leesgewoonte zou volgens experts, zeker in combinatie met hyperlinks en al dan niet bewegende beelden, het begrip van de tekst niet ten goede komen.

Internet = afleiding

De Snijder erkent dat. "Op het internet het je die voortdurende afleiding: een muisklik verder kun je iets veel spannenders of dringenders bekijken." Of het slow readen ons ook betere lezers maakt, durft ze niet te zeggen. "Het is vooral een ander lezen."

Een ander lezen dat trouwens meer doet lezen, vult Gaby nog aan. "Op een uur geraak ik al slow readend veel verder in mijn boek dan anders. Omdat de omgeving dwingender is, maar ook omdat ik zo rustig en zo geconcentreerd ben. Dat maakt dat ik dieper in het verhaal zit, waardoor ik het sneller thuis weer oppik."

Slow reading doe je zo


1. Zoek een rustige plek en zet je smartphone, tablet, computer, televisie uit.

2. Neem een boek naar keuze. Probeer niet te ambitieus te zijn: er hoeft geen Dostojevski of Cervantes op je schoot te liggen. Een strip of stationsroman kan ook.

3. Zorg dat je minstens een half uur de tijd hebt. Bij minder is het moeilijk om je onder te dompelen in het verhaal.

4. Beschouw het lezen als een opdracht die je moet vervullen. Scan de pagina's niet, maar lees ze met volle aandacht: woord na woord, zin na zin.

5. Probeer op het eind van een hoofdstuk even na te denken over wat je nu precies gelezen hebt. Geen idee? Herlees dan.

6. Maak desgewenst nota's en onderstreep of fluoresceer woorden die je niet begrijpt. Opzoekwerk is wel voor later.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234