Donderdag 28/01/2021

Opinie

Lees hier de open brief van hoge functionaris in Witte Huis: "Er bestaat een stil verzet binnen de regering-Trump"

Trumps Oval Office, in het Witte Huis.Beeld Photo News

In een open brief aan The New York Times onthult een anonieme hoge functionaris in het Witte Huis dat hij en anderen in het geheim ‘verzet plegen’ tegen hun baas, president Trump, die blijkbaar furieus reageert. U leest het ophefmakende stuk hierna. 

Ik werk voor de president, maar gelijkgestemde collega’s en ik doen ons best delen van zijn agenda en zijn slechtste neigingen te dwarsbomen.

Het presidentschap van Trump staat op het punt getest te worden op een manier onvergelijkbaar met welke eerdere test van een Amerikaanse leider in de moderne tijd dan ook. Het is niet alleen het speciaal onderzoek dat boven zijn hoofd hangt. Of dat Trumps leiderschap het land bitter verdeelt. Of zelfs dat zijn partij haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wel eens kan verliezen aan een oppositie die gebrand is op zijn val.

De kwestie – die hij zelf niet helemaal doorgrondt – is dat veel van de hogere functionarissen in zijn eigen regering in stilte van binnenuit werken aan het dwarsbomen van delen van zijn agenda en van zijn slechtste neigingen.

Ik kan het weten. Ik ben een van hen.

Voor de duidelijkheid: wij behoren niet tot het populaire ‘verzet’ van links. We willen dat deze regering slaagt en we zijn van mening dat veel van haar beleid Amerika veiliger en welvarender heeft gemaakt.

Maar we geloven dat onze eerste verantwoordelijkheid bij het dienen van het land ligt terwijl de president voortdurend handelt op een manier die schadelijk is voor onze republiek.

Daarom hebben veel door Trump aangestelde functionarissen beloofd alles te doen wat we kunnen om onze democratische instellingen te beschermen en Trumps onbezonnen impulsen te dwarsbomen zolang hij aan de macht is.

De kern van het probleem is het immorele karakter van de president. Eenieder die met hem werkt, weet dat hij zich niet laat leiden door welk principe dan ook bij het nemen van besluiten.

Hoewel hij als een Republikein werd gekozen, toont de president weinig affiniteit met de idealen die conservatieven al lang koesteren: vrije geesten, vrije markten en vrije mensen. In het beste geval heeft hij die idealen weleens geuit bij voorgekookte officiële gelegenheden. In het slechtste geval heeft hij ze ronduit aangevallen.

Naast zijn breed uitgemeten visie dat de pers ‘de vijand van het volk’ is, zijn Trumps impulsen over het algemeen antihandel en antidemocratisch.

Begrijp me niet verkeerd. Er zijn lichtpuntjes die de eindeloze stroom van negatieve berichten over deze regering negeert: effectieve deregulering, een historische belastinghervorming, een sterker leger en meer.

Maar deze successen zijn behaald ondanks, niet dankzij, de stijl van leiderschap van de president, die onstuimig, vijandig, kleinzielig en ondoeltreffend is. 

Het onbezonnen gedrag zou nog veel onrustbarender zijn als er geen onbezongen helden in en rond het Witte Huis waren. Sommige van hen zijn in de media als schurken neergezet. Maar achter de schermen spannen ze zich enorm in om slechte beslissingen te beperken tot de West Wing, hoewel ze daar duidelijk niet altijd in slagen.

Het is misschien schrale troost in dit chaotische tijdperk, maar Amerikanen moeten weten dat er volwassenen in de kamer zijn. We beseffen volledig wat er gaande is. En we proberen het goede te doen, zelfs als Donald Trump dat niet doet. (...)

Het resultaat is een tweesporen-presidentschap. 

Neem nu het buitenlandbeleid. Zowel publiek als privé laat Trump zijn voorkeur blijken voor autocraten en dictators zoals Vladimir Poetin en Kim Jong-un en toont hij maar weinig appreciatie voor de banden met geallieerde, gelijkgezinde naties.  

Scherpe waarnemers hebben evenwel opgemerkt dat de rest van de administratie op een andere golflengte opereert, waar landen als Rusland ter verantwoording worden geroepen en zonodig gestraft, en waar bondgenoten overal ter wereld als gelijken worden behandeld in plaats van geridiculiseerd als rivalen.

Wat Rusland betreft aarzelde de president om Poetins spionnen te verdrijven als represaille voor de vergiftiging van een Russische ex-spion in Groot-Brittannië. Wekenlang klaagde hij over hoge stafleden die aanstuurden op verdere confrontatie met Rusland. Maar zijn nationale veiligheidsraad wist wel beter – zulke maatregelen waren nodig om Moskou ter verantwoording te roepen. 

Dit is niet het werk van de zogenaamde deep state. Dit is het werk van de stabiele staat.

Er bestaat een stil verzet binnen de regering van personen dier ervoor kiezen hun land op de eerste plaats te zetten. Maar het echte verschil zal worden gemaakt door gewone burgers die uitstijgen boven de politiek, die over scheidslijnen reiken en bereid zijn alle labels in te ruilen voor één: Amerikanen.

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234