Zaterdag 19/10/2019

Update

Leerkrachten plannen staking op 28 maart

Beeld UNKNOWN

De onderwijsvakbonden plannen op 28 maart een stakingsdag als de Vlaamse regering niet met nieuwe elementen komt in het debat over de eindeloopbaan. Dat heeft het gemeenschappelijk vakbondsfront vanochtend beslist na gezamenlijk overleg, zegt Marianne Coopman van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV).

De vakbonden benadrukken dat de Vlaamse regering eenzijdig besliste om de terbeschikkingstelling (TBS) in het onderwijs af te schaffen en het wachtgeld drastisch te verminderen. Bijkomend werden beperkende maatregelen inzake het ziekteverlof opgelegd. Dat is voor de personeelsleden in het onderwijs onaanvaardbaar, zegt Coopman.

Infomoment
Het gemeenschappelijk front van de onderwijsvakbonden besliste een actieplan uit te werken. Op 12 maart komen er infovergaderingen voor de militanten in elke provincie en op 16 maart plannen de bonden een infomoment in elke school of centrum door de afgevaardigde(n) van de school. Tot slot organiseren ze op op woensdagnamiddag 21 maart lokale en provinciale acties.

"Als deze acties niet leiden tot tastbare resultaten, is woensdag 28 maart een eerste stakingsdag", zegt Coopman. "We willen onze verantwoordelijkheid opnemen en dit actieplan sluit niet uit dat het gemeenschappelijk front open staat voor overleg op basis van nieuwe elementen. We zijn bereid om constructief aan de onderhandelingstafel te zitten, maar het is aan Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet om samen met de Vlaamse regering hierin het initiatief te nemen."

Overgangsmaatregelen
"We willen onze verantwoordelijkheid opnemen en dit actieplan sluit niet uit dat we open staan voor overleg op basis van nieuwe elementen", benadrukt Coopman. Zo willen de vakbonden in de eerste plaats dat er degelijke overgangsmaatregelen komen en dat er zeker een vervroegde uitstapregeling komt voor bepaalde doelgroepen, zoals het kleuteronderwijs en het bijzonder onderwijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234