Maandag 14/10/2019

Leerkrachten moeten twee jaar langer werken

Beeld UNKNOWN

De Vlaamse regering heeft met de vakbonden een akkoord afgesloten omtrent de uitstapregeling voor leerkrachten. Het TBS-systeem, of terbeschikkingsstelling, zal langzaam uitdoven. Dat betekent dat leerkrachten niet langer met pensioen kunnen op 58 jaar, en verder moeten werken tot hun zestigste.

De Vlaamse regering besliste in februari het systeem van terbeschikkingstelling, de vervroegde uitstapregeling voor leerkrachten, te laten uitdoven. Nu kunnen leraars doorgaans vanaf 60 jaar met pensioen. Via TBS kunnen ze vroeger stoppen, op 58 jaar, en kleuterleiders op 56 jaar. Ze krijgen dan wachtgeld tot ze echt met pensioen gaan. Toen de Vlaamse regering aankondigde dat de maatregel zou uitdoven, stonden de onderwijsvakbonden op hun achterste poten. Ze noemden de houding van de Vlaamse regering onaanvaardbaar en dreigden met stakingen, maar gingen uiteindelijk toch opnieuw aan de onderhandelingstafel zitten.

Voorwaarden
Nu zijn de regering en de vakbonden het eens geraakt over overgangsmaatregelen. Zo zullen leerkrachten die op 1 april 2012 aan alle voorwaarden voldeden om op TBS te gaan, maar dit nog niet deden, alsnog de kans krijgen vervroegd uit te stappen met behoud van de bestaande wachtgeldberekening. Het gaat met andere woorden om onderwijspersoneel dat op 1 april minstens 58 jaar was (of 56 jaar in het geval van het kleuteronderwijs). In totaal zouden zo'n 3.600 onderwijspersoneelsleden in die categorie vallen.

Daarnaast is er een overgangsregeling voor onderwijspersoneel dat op 1 april 2012 aan de vooravond van zijn TBS stond. Concreet gaat het om kleuteronderwijzers vanaf 54 jaar en ander onderwijspersoneel vanaf 55 jaar. Zij zullen ook nog vervroegd kunnen uitstappen, maar zullen tot 25 procent minder wachtgeld krijgen. Voor wie langer wacht om in het TBS-systeem in te stappen, blijft die reductie beperkt. Een voorbeeld: iemand uit het kleuteronderwijs die op zijn 54ste in het systeem wil stappen, zal nog maar 75 procent van het wachtgeld krijgen. Wacht diezelfde leerkracht tot zijn 56ste voor de TBS regeling, dan zal hij/zij 80 procent wachtgeld krijgen.

10 procent komt in aanmerking
In theorie zou 10 procent van het onderwijspersoneel in aanmerking komen voor de overgangsmaatregelen. Maar onder meer omdat de regeling nu minder aantrekkelijk is geworden is het volgens minister van Onderwijs Pascal Smet moeilijk in te schatten hoeveel mensen effectief gebruik zullen maken van de regeling. Daarom is het volgens de sp.a-minister ook moeilijk om te becijferen hoeveel de overgangsmaatregelen zullen kosten. Bij de begrotingscontrole in februari had de Vlaamse regering uitgerekend dat de uitdoving van het TBS-systeem dit jaar al 5 miljoen euro aan besparingen zou opleveren.

Naast onderwijsminister Smet en minister-president Kris Peeters toonden ook de vakbonden zich tevreden met het bereikte akkoord. Zo sprak Hugo Deckers (ACOD) van "billijke overgangsmaatregelen" en van een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de eerder voorgestelde uitstapregeling. Ook Marianne Coopman (COV) is tevreden over de uitgewerkte overgangsmaatregelen en loofde "de blik op de toekomst". "Voor ons is het belangrijk om de loopbaan van leerkrachten aantrekkelijk te houden en om gelukkige leerkrachten te hebben", aldus Coopman. Meteen een verwijzing naar de lopende gesprekken tussen de vakbonden en de regering over de volledige loopbaan van het onderwijspersoneel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234