Zondag 05/02/2023

Belangrijk nieuwsCoronavirus

Leerkrachten krijgen dan toch geen voorrang voor boostervaccin

null Beeld DBA
Beeld DBA

Er komen geen prioritaire groepen die voorrang krijgen op de rest van de bevolking, zoals bijvoorbeeld het onderwijzend personeel. De volgorde van vaccinatie wordt bepaald door de leeftijd en het type vaccin dat je eerder kreeg.

Redactie

De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geworden over de strategie voor het toedienen van de boosterprik aan de volledige bevolking. Dat heeft Vlaams minister voor Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gezegd aan VTM NIEUWS en werd bevestigd door Waalse minister van Volksgezondheid Christie Morreale. Zij zit de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid voor.

Er komen geen prioritaire groepen die voorrang krijgen op de rest van de bevolking, zoals leerkrachten en werknemers in de kinderopvang. Minister van Onderwijs Ben Weyts had gisteren aangekondigd dat dat wel het geval zou zijn.

Uitnodigingen

De uitnodigingen worden al in de komende dagen verstuurd, op basis van de tijd die verstreken is sinds de eerste vaccinatiecyclus en de leeftijd van de betrokkenen. Wanneer je een booster krijgt, hangt af van welk vaccin je aanvankelijk kreeg. Voor Johnson & Johnson is dat minstens twee maanden na je enige prik, voor AstraZeneca minstens vier maanden na de tweede, en voor Pfizer en Moderna na minstens zes maanden. Dat zei Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie en is door Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bevestigd aan VTM Nieuws.

De boosters zullen in de eerste plaats toegediend worden in vaccinatiecentra. Er wordt ook bijkomende capaciteit voorzien via huisartsen, verpleegkundigen en apothekers.

Vlaanderen wil zelf vaccineren

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is niet te spreken over de beslissing om geen prioriteit te geven aan het onderwijzend personeel van het basisonderwijs. “Prioriteit was wel mogelijk voor de zorg, maar het is niet mogelijk voor leerkrachten”, reageert Weyts. “Nochtans gelden de argumenten die pleiten voor de zorg des te meer voor de leerkrachten van het basisonderwijs. Zij zijn - samen met de mensen van de kinderopvang - de énigen die elke dag werken met een volledig ongevaccineerde populatie. Sommigen weten altijd heel goed wat het onderwijs allemaal moet doen, maar als zij iets kunnen doen voor het onderwijs, dan geven ze niet thuis.”

Nog voor de reactie van Weyts bekend was, legde Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, uit waarom gezondheidswerkers eerder al de kans kregen op een boosterprik, nog vóór de strategie voor de uitrol naar de hele bevolking beslist was. “Dat was niet om hen individueel te beschermen, maar omdat ze in aanraking komen met kwetsbaren”, zei hij. Een herhalingsprik vermindert de kans op transmissie, maar zorgt er tegelijk ook voor dat minder zorgverleners uitvallen.

Hoe dan ook wil Weyts wil nu een initiatief nemen om de leerkrachten eventueel zelf te vaccineren. “We gaan nu bekijken in hoeverre wij zelf prikken kunnen zetten bij leerkrachten, als men ons daarvoor de vaccins geeft”, besluit hij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234