Woensdag 18/05/2022

Onderwijs

Leerkrachten in basisschool werken met gemiddeld 49,5 uur per week het meest

null Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing
Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Tussen de 41 en de 49 uur per week. Zo veel werken voltijdse leerkrachten in het Vlaamse onderwijs. Met die resultaten kunnen de onderhandelingen voor een aantrekkelijk en werkbaar lerarenberoep opnieuw van start gaan.

Remy Amkreutz

Voltijdse leerkrachten werken ruim 41 uur per week. Het gaat hier om cijfers over het hele jaar, inclusief vakanties. Tijdens een week in het schooljaar werken leraren uit het basisonderwijs ruim 49 uur, terwijl een collega uit het secundair gemiddeld 48 uur in de weer is. Het zijn de voornaamste resultaten uit het tijdsbestedingsonderzoek dat in opdracht van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) werd uitgevoerd door de onderzoeksgroep TOR van de VUB.

Voor alle duidelijkheid: de cijfers komen voort uit zelfrapportages van 9.596 leerkrachten. Zij hielden in een dagboek bij hoeveel zij in een bepaalde week werkten. De werkwijze is volgens de onderzoekers wetenschappelijk onderbouwd, maar er zijn wel bepaalde vraagtekens bij te plaatsen. Vooral met de verlofperiodes moet voorzichtig worden omgegaan. Gegevens over de taakbelasting uit de krokus- en de paasvakantie werden geëxtrapoleerd naar de andere vakanties.

Administratie

De nieuwe bevindingen komen wel in grote mate overeen met eerdere studies. Zo meldde de OESO eerder al dat leerkrachten zowat 37 tot 41 uur per week werken. Vooral de tijd die leerkrachten kwijt zijn aan administratie, gemiddeld drie tot vier uur per week, is velen een doorn in het oog. Gemiddeld zijn leerkrachten tussen de 32 en de 40 procent van hun werktijd niet bezig met lesgeven, lesvoorbereidingen of verbeterwerk.

Het onderzoek kwam er nadat in maart vorig jaar de onderhandelingen over een groot loopbaanpact, waarmee het beroep aantrekkelijk zou moeten worden gemaakt, vastliepen. Vakbonden, onderwijskoepels en de minister beslisten toen unaniem om een onderzoek te laten uitvoeren. Voor de vakbonden is het nu duidelijk: er is nood aan extra geld om de in hun ogen te hoge werkdruk van de leerkrachten te verlagen. Zij hopen al op beloftes volgende week maandag tijdens de Septemberverklaring. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal dan de begroting voor komend jaar toelichten.

Alarmbel

"We moeten de randtaken, zoals de administratie, terugdringen", zegt Nancy Libert, algemeen secretaris van ACOD Onderwijs. "We hebben nood aan een loopbaandebat, maar vanaf januari moeten we politiek gezien niet veel meer verwachten. Al kan de volgende minister van Onderwijs niet om dit rapport heen." Ook Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale, trekt aan de alarmbel. "We willen constructief nadenken, maar de Vlaamse Regering moet wel willen investeren. We hebben nood aan een gefaseerd plan over meerdere jaren."

Over een volledig kalenderjaar (vakanties inbegrepen) werken voltijdse leerkrachten gemiddeld 41u30' per week. Beeld Hollandse Hoogte / Ton Toemen
Over een volledig kalenderjaar (vakanties inbegrepen) werken voltijdse leerkrachten gemiddeld 41u30' per week.Beeld Hollandse Hoogte / Ton Toemen

Katholiek Onderwijs Vlaanderen en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) dringen eveneens aan op een groot loopbaanpact. GO!-topvrouw Raymonda Verdyck kijkt alvast naar de volgende Vlaamse Regering. "Die zal maatregelen moeten nemen. We kunnen nu wel al een visie ontwikkelen en mogelijke wegen verkennen. Er moet iets gebeuren." Crevits geeft aan dat ze snel zal samenzitten met de sociale partners. "Ik wil zeker dat de administratieve planlast aan bod komt. De overheid heeft al veel maatregelen genomen en zal er nog nemen, maar ik verwacht hetzelfde van de onderwijsverstrekkers en de scholen."

"Ja, wij hebben veel vakantie, maar wij moeten wel keihard werken"

Naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar stelde De Morgen vijf vragen aan tien leerkrachten. Over het cliché dat leerkrachten weinig werken, wou leerkracht Nederlands Laura Buelinckx ook iets kwijt. "We hebben veel vakantie, dat geef ik grif toe. Dat neemt echter niet weg dat wij keihard moeten werken als wij goed les willen geven. Na onze lesuren zijn wij nog met heel veel andere dingen bezig."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234