Dinsdag 23/04/2019

Leerkracht (38) heeft seksrelatie met leerlinge (15): jaar cel met uitstel

Beeld belga

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een leerkracht veroordeeld omdat hij een kortstondige relatie had met een 15-jarig meisje aan wie hij les gaf. De 38-jarige man uit Zoersel krijgt een jaar cel met uitstel.

Het meisje was op 1 september 2014 naar de directeur van haar school in Antwerpen gestapt en had hem verteld dat ze een jaar eerder een seksuele relatie had gehad met een leerkracht. Tijdens haar audiovisueel verhoor bij de politie verklaarde ze dat elkaar beter hadden leren kennen tijdens een naschoolse activiteit. Ze begonnen te sms'en spraken af in het park. In juni 2013 volgde de eerste kus.

Seks in auto
Op de laatste dag van haar examens hadden ze seks op een matras in zijn auto. Ze had er volledig mee ingestemd en was nergens toe gedwongen.

De leerkracht werd verhoord en gaf de feiten toe. Er was spontaan iets tussen hen gegroeid, maar hij besefte dat zoiets eigenlijk niet kon. Hij nam ontslag toen het uitkwam en volgde op eigen initiatief een behandeling. De gerechtspsychiater schat het risico op herval als klein in.

De rechtbank vond dat de beklaagde misbruik had gemaakt van zijn positie als leerkracht. Hoewel hij vaak tegen het meisje had gezegd dat het fout was om verder te gaan, liet hij de situatie voortduren en escaleren. "Hij had als volwassene en als leerkracht zijn verantwoordelijkheid moeten nemen", aldus de rechtbank.

De verdediging had om een opschorting gevraagd, maar daar vond de rechtbank de feiten te ernstig voor. Hij kreeg een jaar cel met uitstel, gelet op zijn blanco strafblad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.