Maandag 14/10/2019

Leer eindelijk dat instrument te bespelen

Richard Horne maakt lijst op van voornemens voor de rest van je leven

101 dingen die je gedaan moet hebben

Lijstjes, iedereen maakt ze. Maar waarom stellen we in plaats van boodschappenlijstjes geen lijstjes op van alles wat we in ons leven hopen te bereiken? Richard Horne deed het voor u, hij maakte een boek met 101 dingen die je in je leven gedaan moet hebben. De Morgen selecteerde er acht uit.

Er zijn grofweg twee soorten mensen: zij die na schooltijd naar de muziekles moesten en zij die gewoon naar huis gingen. Achteraf gezien zouden de mensen die recht naar huis gingen graag naar de muziekschool zijn gegaan, en zijn de mensen die er toen van baalden dat ze naar de muziekles moesten nu toch wel blij met hun kennis.

Terwijl je vriendjes buiten aan het spelen waren, had jij muziekles. Je zei tegen je ouders dat je geen zin had, maar toch moest je gaan. Je deed alsof je ziek was, zei dat je het 'vergeten' was of bleef gewoon weg. De lessen bleven maar doorgaan, maar na een hoop protest gaven je ouders het op. Ze zeiden nog: "Ooit zul je ons dankbaar zijn." Jij geloofde hen niet, maar nu weet je dat ze gelijk hadden. En aangezien jij er in muzikaal opzicht iets van opgestoken hebt, ga je je kinderen nu dus hetzelfde aandoen. Laat ze elke kerst voor de familie optreden. Ooit zullen ze je hun dank betuigen, vooral als ze de volumeknop ontdekken.

Verzamel iets volstrekt nutteloos

Van filmsouvenirs tot rare parafernalia, van borden met de koningin erop tot moderne kunst, van Marilyn Monroe tot Mickey Mouse, of zelfs van Barbies tot de viezigheid die zich in de loop der jaren in je navel ophoopt: alles, maar dan ook alles, kan verzameld worden. Wat de een achteloos weggooit, is voor de ander een dierbaar object.

Vroeger kon je uren bezig zijn met het aflopen van tweedehandszaken en rommelmarkten waar ze misschien de laatste ontbrekende onderdelen van je verzameling verkochten. Maar sinds er internet is, en dan vooral eBay, kun je gewoon vanuit je luie stoel je verzameling aanvullen met dingen van de andere kant van de aardbol, zolang er tenminste genoeg geld op je rekening staat. Het mag alleen geen obsessie worden.

Als de verzamelwoede echt heeft toegeslagen, word je misschien nog wel eens gek genoeg om naar conventies te gaan - een gevaarlijke wereld waar rare, door de maatschappij verstoten mensen en knotsgekke veertigers andere obsessievelingen ontmoeten. Op Star Trek-conventies komen in hun pyjama geklede, geobsedeerde fans bijeen die beweren dat ze Klingons zijn en in een verzonnen taaltje posters en plastic troep kopen. Komt dat je bekend voor?

Ga vriendschappelijk met je ex om

Onmogelijk? Helemaal niet. Ooit waren jullie de beste vrienden, toen jullie nog iets hadden, voordat het misging. Jullie hebben gemeenschappelijke vrienden en kunnen het prima vinden met elkaars ouders. De liefde ben je al kwijt. Wil je de rest echt ook nog kwijtraken?

Ook al waren jullie misschien niet voorbestemd voor elkaar (jij bent waterman, hij / zij een psychopaat), ook al zal het moeilijk worden, jullie komen er wel uit. Zelfs al is je ex (die vuile verrader / verraadster) inmiddels misschien wel met je beste vriend / vriendin getrouwd...

We can work it out

l Wen aan het idee dat jullie uit elkaar zijn. Geef elkaar de eerste maanden genoeg ruimte; zeg niets over eventuele nieuwe relaties.

l Word een retroseksueel (iemand die een intiemere band met zijn / haar ex heeft dan gebruikelijk).

l Sta er vooral niet op dat de ander je terugneemt. Ben je er bang voor dat je dat wel gaat vragen, zet het plan dan nog een paar maanden op een laag pitje.

l Ga naar Jerry Springer en bespreek op een beheerste, voor rede vatbare manier je problemen.

Melk een koe

Gemiddeld produceren koeien zo'n 38 liter melk per dag, wat neerkomt op ongeveer negentig glazen melk per koe. Tegenwoordig is alles geautomatiseerd, voorverpakt en vacuüm gezogen. Het lijkt wel alsof er niets meer vers is en er niets meer met de hand wordt gedaan. Tijd om terug te gaan naar de basis dus. Zin in koffie? Haal dan zelf de melk uit de koe.

Zo melk je een koe

l Melk de koe voor of na het eten. Melk geen koeien die staan te eten.

l Zorg dat de uier schoon is: je wilt geen mest in je melk.

l Zet een emmer onder de uier van je koe.

l Begin met één tepel. Begin pas met beide handen te melken als je de techniek met één hand onder de knie hebt en je je er goed bij voelt.

l Neem in elke hand een tepel. Knijp met je duim en wijsvinger boven in de tepel en sluit dan de rest van je hand om de tepel heen.

l Hou op met knijpen en laat de melk in de tepel vloeien.

l Zet genoeg druk met je andere drie vingers om de melk eruit te laten stromen.

l Werk met beide handen in een strak ritme, zodat de melk in een vast ritme blijft vloeien.

Scoor het winnende punt in een wedstrijd

Heb je er altijd van gedroomd het winnende doelpunt te scoren in de laatste minuut van de verlenging van de WK-finale? Tja, laten we eerlijk zijn, dat zit er niet echt in. Wat je echter wel kunt proberen, is het winnende doelpunt te scoren bij een van je zaalvoetbalwedstrijden bij de donderdagavondamateurs. Bij dat soort wedstrijden gaat het hard tegen hard, en na een halfuur spelen staat het al 16-16. Het kan zomaar ineens jouw moment zijn, zelfs al ben je de keeper.

We are the champions

l Geniet van het moment. Een beetje zelfvoldaanheid kan helemaal geen kwaad.

l Zorg ervoor dat je teamgenoten in de buidel tasten voor een beloning, en dat de beloning wordt uitbetaald in bier.

l Gun het andere team niet de kans je punt te vergeten. Grijp elke gelegenheid aan om ze eraan te herinneren en wrijf het flink in.

l Blijf het verhaal van je winnende treffer nog jaren aan tafel opdissen, totdat het je familie en vrienden de strot uit komt.

l Trakteer jezelf op een trofee ter nagedachtenis.

l En natuurlijk hoef je het winnende punt niet in een voetbalwedstrijd te scoren. Andere sporten zijn ook goed.

Wandel zonder uitnodiging een chic feest binnen

O, dat feest. Je móét er gewoon bij zijn. Gratis drank, gratis eten en waar je maar kijkt rijke, glamoureuze BV's om je heen. Zelf heb je geen uitnodiging omdat je niks met het feest te maken hebt, maar wat maakt dat uit? Trek je strakste outfit aan en waag het erop...

Fight for your right to party

l Probeer via de gastenlijst binnen te komen. Als je van iemand weet dat hij op de gastenlijst staat, zorg dan dat je er eerder bent dan hij / zij en probeer onder zijn / haar naam binnen te komen. Probeer binnen niet te veel op te vallen, want misschien gaat er wel een portier naar je op zoek.

l Loop heel zelfverzekerd op de deur af, alsof je er helemaal thuishoort, dan laten ze je vast wel binnen.

l Als je naar een première of de lancering van een nieuw product gaat, zeg dan dat je voor een van de bijlagen van een grote krant werkt.

l Neem een andere identiteit aan. Als het om een filmpremière gaat, ben je acteur / actrice; als het om de lancering van een nieuw product gaat, ben je het genie achter de reclamecampagne. Strijk gerust de eer van een ander z'n werk op.

Zeg die rotbaan op

Stap 1: Zeg die rotbaan op

l Zelfs de beste banen worden op den duur vervelend; op een gegeven moment baalt iedereen van zijn werk. Vastgeroest raken in een sleur is makkelijk, een einde maken aan die sleur is een stuk moeilijker. Maar blijf vooral niet lijdzaam op je gat zitten. Kap ermee! Zeg op spectaculaire wijze je baan op! Voor jezelf zal het een immense opluchting zijn, en de rest van het kantoor heeft het er over een paar jaar nog over. Echt hoor, je wordt een held.

Stap 2: Ga ervoor

l Je hebt het al maanden over ontslag nemen en je hebt er al een paar keer mee gedreigd, maar je hebt het nooit echt gedaan. Niemand dacht dat je ooit op zou stappen, maar nu is het dan zover. Goed zo! Gun jezelf een maandje vrij om te doen wat je altijd al wilde doen of om gewoon wat uit te rusten. Dat heb je wel verdiend.

Stap 3: Wraak

l Nu wordt het leuk: tijd om wraak te nemen. De beste revanche is je eigen bedrijf opzetten, liefst in dezelfde tak als je vorige werkgever. Als dat niet lukt, ga dan bij de grote concurrent werken. Hoe dan ook, zorg dat je de klantenlijst van je oude baan, waar je maandenlang op hebt zitten zwoegen, meeneemt. Je weet nooit waarvoor hij nog van pas kan komen.

Rij zo hard je auto kan

Iedereen rijdt wel eens zonder erbij stil te staan te hard, maar dankzij die bekeuringen rijd je al snel weer met een slakkengangetje verder. Als je echt een onbedwingbare behoefte hebt aan snelheid kun je proberen midden in de nacht op de snelweg de topsnelheid van je auto te bereiken, maar dat soort gedrag trekt wel de aandacht van de politie, die binnen een paar minuten met politieauto's, motoragenten en helikopters de achtervolging inzet. Uiteindelijk word je gewoon gepakt. Hard rijden kun je maar het beste in een lesauto doen, dan word je tenminste niet aangehouden voor te hard rijden. Mocht je de auto in de prak rijden, dan hoef je niet op te draaien voor de belachelijk hoge reparatiekosten, en je eigen auto lijdt geen enkele schade. Nog veel belangrijker: je kunt een auto uitkiezen die beter en sneller is dan je eigen auto. Zo kun je net doen alsof je een Formule-1-coureur bent, al is het maar voor een dag.

En nu zelf proberen

l Formule 1: van 0 tot 160 kilometer per uur in 3,6 seconden.

l Formule 3: een eenvoudigere versie van een Formule-1-wagen die 265 kilometer per uur haalt.

l Crossauto: cross rond op zandpaadjes en wegen waar je je met je eigen auto nooit op zou wagen.

l Superauto: maak een ritje in de auto van je dromen. Rij in een Ferrari en ga een race aan met een Porsche.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234