Maandag 19/08/2019

Leenvergoeding en vaste boekenprijs komen eraan

Anciaux: 'De overheid moet de leenvergoeding betalen, niet de lezer'

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux wil vanaf januari 2002 de leenvergoeding uit eigen, Vlaamse zak betalen. In feite is die vergoeding een federale materie, maar op dat niveau wordt al jaren met het dossier aangemodderd. Ook de vaste boekenprijs, een vraag van de Vlaamse uitgevers en boekhandelaren, wordt volgens Anciaux dit jaar nog een feit. Dat zei de minister naar aanleiding van de installatie van de nieuwe leiding (André Van Halewijck en Dorian Van der Brempt) van de Vereniging ter Bevordering van het Vlaamse Boekwezen, die onder meer de Boekenbeurs organiseert.

De vaste boekenprijs is een vraag van de Vlaamse uitgevers en boekhandelaren. Volgens Anciaux zijn daarover afspraken gemaakt met zijn Franstalige collega Richard Miller en heeft de federale minister van Economie Charles Picqué daarover een ontwerptekst klaar. De vaste boekenprijs houdt in dat een boek bij alle boekenverkopers evenveel kost, terwijl vandaag nog een variatie in de prijs toegelaten is. Dat laat grote ketens toe te verramsjen. Een definitief akkoord over de vaste boekenprijs, zo hoopt Anciaux, is dus nog voor dit jaar.

De leenvergoeding is een soort auteursrecht dat betaald wordt op het ontlenen van boeken uit de bibliotheek en dat door de Vlaamse uitgevers en auteurs al lang gevraagd wordt. Sinds 1992 legt ook de Europese Unie aan de lidstaten het principe van een leenvergoeding op. Minister van Justitie Verwilghen is federaal bevoegd voor de materie, omdat die betrekking heeft op auteursrechten. Hij stelde voor om elke bibliotheekbezoeker een soort heffing te laten betalen. Anciaux wil daar echter niet van weten. "Als je over participatie en leesbevordering spreekt, mag je de lezer niet laten opdraaien voor de kosten", zegt hij in een gesprek met De Morgen. "Ik ben van mening dat de overheid die leenvergoeding moet betalen." Anciaux wil volgend jaar in zijn begroting honderdvijftig miljoen vrijmaken voor de leenvergoeding.

Inmiddels zijn er gesprekken tussen zijn kabinet en dat van Verwilghen om een afwijking aan te vragen. Anciaux is ervan overtuigd dat Verwilghen de Vlaamse Gemeenschap de vrijheid zal laten de door de Europese Unie opgelegde leenvergoeding uit eigen zak te betalen. Anciaux zal bij zijn collega's van de Vlaamse regering voor extra middelen pleiten, zodat die leenvergoeding er in januari 2002 kan komen. De minister hoopt daarmee de concurrentievervalsing tussen Vlaanderen en Nederland, waar de leenvergoeding wel al bestaat, weg te werken.

Bis, pagina 31

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden