Vrijdag 30/07/2021

Digitaal leren

Leegstaande ruimte in Brussels Centraal Station wordt digitale hub

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Wie zijn digitale kennis wil bijspijkeren, kan daarvoor binnenkort terecht in BeCentral. In die, op dit moment nog leegstaande, ruimte in het Brusselse Centraal Station, komen vanaf maart digitale labs, les- en ontmoetingsruimtes en werkplekken. BeCentral moet in het najaar van 2017 volledig operationeel zijn en ingevuld worden met verschillende initiatieven voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Slechts vier op de tien werknemers beschikt vandaag over de juiste digitale vaardigheden. "BeCentral wil mensen van alle leeftijden, met of zonder diploma, een plek bieden om zich verder te ontplooien en klaar te maken voor morgen", zegt Baudouin de Troostembergh, ceo van BeCentral. Bedoeling is om op termijn 10.000 mensen digitale skills aan te leren.

Concreet komt BeCentral op 2.000 vierkante meter leegstaande ruimte in het station. Het project neemt er twee verdiepingen in beslag: onder meer de ruimtes die men kan zien boven het grote centrale bord waarop de vertrektijden worden aangegeven. Op het eerste niveau moet het een komen en gaan worden van de vele mensen die dagelijks in het station passeren, met korte projecten, zoals workshops, zegt de Troostembergh. Op het tweede niveau komen er langere projecten van twee maanden tot een jaar.

Lage instapdrempel

BeCentral onderscheidt zich van andere co-ruimtes en programma's omdat het zich op de eerste plaats richt op mensen met slechts beperkte digitale vaardigheden voor wie de instapdrempel bij andere initiatieven vaak te hoog is. "De digitale evolutie is niet iets waar we schrik moeten van hebben. We moeten het omarmen en mee vorm geven", zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo. "De bedoeling is om dit open te trekken voor iedereen. BeCentral biedt ruimte voor start-ups, maar ik kan me ook inbeelden dat we in de toekomst scholen naar hier brengen voor een digitaal bad, in plaats van bijvoorbeeld bosklassen. Maar BeCentral kan ook bijvoorbeeld vijftigers voorbereiden op een carrièreswitch. Bovendien is de locatie niet alleen symbolisch, maar ook bijzonder praktisch."

BeCentral heeft met de NMBS een concessie van tien jaar getekend. De ruimtes zijn op dit moment nog verre van af en moeten nog getransformeerd worden. Eind maart neemt de gratis codeerschool BeCode als eerste haar intrek. In het najaar van 2017 moet BeCentral volledig operationeel zijn.

"De digitalisering is alomtegenwoordig in onze samenleving. Ook bij NMBS worden voortdurend nieuwe digitale technologieën geïmplementeerd die bijdragen tot een betere service aan onze klanten en tot het verhogen van onze efficiëntie. In die context van digitalisering werken we graag mee aan BeCentral. Brussel Centraal is de perfecte locatie voor deze technologische hub, dankzij de uitstekende bereikbaarheid per trein. NMBS wenst de initiatiefnemers alle succes toe", zegt Jo Cornu, ceo van de NMBS.

Het project is een initiatief van 28 experten met een verschillende digitale achtergrond en komen uit start-ups, de academische wereld, durfkapitaal of hebben uitgebreide ervaring bij belangrijke technologie- of internetspelers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234