Vrijdag 06/12/2019

War on drugs

Leegloop bij Antwerps drugsteam: ‘Drugsdealers krijgen vrij spel’

In het verleden kliste het Drugsondersteuningsteam van de Antwerpse politie talloze dealers. In 2016 werden de nog twee honden van het DOT gelauwerd voor hun hulp. Beeld Photo News

Het Drugsondersteuningsteam van de Antwerpse politie is nog een schim van zichzelf. Na interne twisten blijven amper vijf inspecteurs over en moeten de diensthoofden zich laten begeleiden. ‘Drugsdealers krijgen vrij spel’, zegt de vakbond over de malaise.

De voorbije jaren was het Drugsondersteuningsteam (DOT) een van de paradepaardjes in de Antwerpse war on drugs. Maar de afgelopen maanden vertrokken tien inspecteurs na een intern conflict met de leidinggevenden. Er was sprake van pestgedrag, vriendjespolitiek en al te autoritair leiderschap. Het favoritisme toonde zich naar verluidt onder meer in het opstellen van de werkroosters, klinkt het bij Luc Goos van vakbond NSPV.

Vier mensen die de kat de bel aanbonden en naar de korpschef trokken, moesten uiteindelijk zelf opstappen: zij werden na een mislukte bemiddelingspoging overgeplaatst naar een andere dienst. “Zogezegd vrijwillig, maar eigenlijk onder dwang”, zegt Goos. Zes anderen besloten uit onvrede om ook bij het DOT te vertrekken. Het team blijft daardoor achter met slechts vijf inspecteurs, enkele diensthoofden en administratieve medewerkers. Nieuwe medewerkers komen er pas nadat de leidinggevenden een begeleidingstraject gevolgd hebben. Korpschef Serge Muyters verplichtte hen daartoe.

Het DOT houdt zich vooral bezig met patrouilles op straat. Een woordvoerder van de Antwerpse politie erkent dat het team nu slagkracht verliest, maar zegt dat de impact op de war on drugs beperkt blijft. “Ze zijn maar een klein stukje van de puzzel. We hebben zes wijkondersteuningsteams, de lokale recherche, en een heleboel mensen die onder het KALI-team ook onder de sectie drugs vallen.”

Maar ook bij het KALI-team rommelt het al geruime tijd. De samenwerking tussen het lokale en federale niveau laat erg te wensen over. “Met het KALI-team in malaise en het DOT dat tegenwoordig op een vierde van zijn kracht verder moet, krijgen drugsdealers vrij spel,” zegt Goos.

Ook Muyters krijgt stevige kritiek voor zijn rol in de crisis bij het DOT. Hij zou te laks reageren op de problemen met het diensthoofd, dat ook in het verleden al gecontesteerd was. Volgens een bron binnen het stadsbestuur is hij mee verantwoordelijk voor een clanoorlog en een cultuur van omerta binnen de Antwerpse politie. “Wat we nu zien is de kroniek van een aangekondigd probleem.”

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234