Zondag 28/11/2021

Leden willen zelf beslissen over toekomst VU

Krijgen de leden van de Volksunie dan toch het laatste woord over de toekomst van hun zwalkende partij? Als het van enkele arrondissementsafdelingen van de VU afhangt alvast wel. Als hun eis om een ledencongres te organiseren over de kwestie vandaag op de partijraad voldoende steun krijgt, dreigt het conflict op het Barricadenplein nog een tijd aan te slepen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Eeckhout

Duidelijkheid. Dat wou partijvoorzitter Fons Borginon liefst vandaag op de partijraad al krijgen over de toekomst van de Volksunie. De kans is klein dat zijn gebeden verhoord worden. De nieuwe missie die Borginon voor zijn partij bijeengeschreven heeft, kreeg deze week niet de volmondige steun van het partijbestuur. Tot zijn grote ontreddering moest de voorzitter vaststellen dat het conflict tussen de twee kampen die de partij verdelen steeds hoger oplaait en dat zijn doelstelling om negentig procent van de partij eensgezind onder dezelfde vlag te vergaren een mission impossible is geworden. Wellicht treedt Borginon vandaag op de partijraad toch met de tekst naar voren, die niet de goedkeuring van het partijbestuur kreeg.

Dat zou dan onder meer betekenen dat Borginon zijn achterban vraagt de scheiding van alliantiepartner ID21 te bevestigen, parallelle nevenstructuren binnen de partij (zoals de nieuwe Vlaamse beweging van Geert Bourgeois) te veroordelen en tegelijk als partij ook geen initiatief te nemen in de politieke herverkaveling. Dat laatste punt ligt dan weer erg moeilijk voor enkelen in het kamp van Bert Anciaux. Wat het communautaire akkoord Lambermont bis betreft, zou Borginon dan vragen dat de beslissingen van de partijraad gerespecteerd worden. Over het statuut van die voorstellen en over de rugdekking door het partijbestuur blijft het evenwel gissen.

Of het dramatische VU-feuilleton vandaag al afloopt, valt hoe dan ook te betwijfelen. Een aantal individuele leden en arrondissementsafdelingen is de voorbije dagen druk in de weer geweest met het ronselen van steun voor een bijzonder ledencongres over de kwestie. In de partijstatuten van de Volksunie is gestipuleerd dat als vijf arrondissementsafdelingen uit minstens twee verschillende provincies daarom verzoeken, een congres verplicht georganiseerd moet worden.

Die voorwaarden lijken met de huidige stand van zaken gemakkelijk haalbaar. In diverse arrondissementen werd de voorbije week gediscussieerd over de congreskwestie. Zeker Aalst, Leuven, Ieper en Oostende beslisten ook effectief een congres aan te vragen. Dat is al vier. De arrondissementen Gent en Brugge moesten zich gisterenavond nog beraden, en Kortrijk vanochtend. Vooral dat laatste arrondissement, thuisbasis van Izegemnaar Geert Bourgeois, lijkt een goede kanshebber om de beslissende vijfde stem te geven. "De meesten in ons arrondissement zijn inderdaad geneigd om de congresvraag te steunen", legt de Kortrijkse arrondissementssecretaris Guido Verreth aan De Morgen uit. In Antwerpen lijkt men dan weer geneigd een schriftelijke ledenbevraging over de malaise te willen organiseren.

De vraag om een congres bijeen te roepen komt vandaag sowieso ter tafel op de partijraad. Dat is de verdienste van Yves Boullet, secretaris van het arrondissement Oostende, die de partijraad als individueel lid vatte met de vraag. "Het kan absoluut niet dat 'sommige topmensen' van onze partij elkaar zo ongeveer uitmoorden. Dit gebeurt zomaar boven de hoofden van de duizenden leden, die vaak hun leven lang voor de partij geijverd hebben en die momenteel ganse dagen spottende opmerkingen moeten aanhoren", verklaart hij zijn demarche op de VU-website. Boullet wil een congres over de drie twistpunten die volgens hem de partij verdelen: de alliantie met ID21, het Lambermont-akkoord en de toekomst van de partij. Hij stelt voor het congres nog voor de zomervakantie bijeen te roepen.

Binnen de Volksunie wordt aangenomen dat een ledencongres in de kaart van de groep-Bourgeois kan spelen. De jongste algemene ledenbevraging was de laatste voorzittersverkiezing, waarin Geert Bourgeois met 54 procent van de stemmen won tegen zittend voorzitter Patrik Vankrunkelsven. Die verklaarde zich eerder op de week geen groot voorstander van een congres omdat "het bloed dan in alle geledingen gaat vloeien".

Partijraad vandaag allicht niet beslissend voor Volksunie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234