Zaterdag 17/04/2021

'Le Soir' is Wallonië niet

De toenadering tussen 'Le Soir' en 'De Standaard' is er een tussen Vlaanderen en Franstalig Brussel, niet tot Wallonië

de zuidkant

Guido fonteyn

De RTBF doet op 18 april zijn grote Belgiëdebat nog eens over, deze keer niet in de Pacificatiezaal van het stadhuis van Gent, maar in het eigen Luik, op een nog nader te bepalen locatie, het liefst een met een hoge symbolische waarde - al was er van die pacificatie in Gent niet veel te merken. Aan historisch beladen plekken heeft Luik geen gebrek, maar in de voorsteden waren nog altijd de geesten rond van André Cools, Guy Mathot en Alain Van der Biest, of erger nog, de brede tronie van Michel Daerden. Ook het prachtige oude paleis van de prinsbisschoppen komt niet in aanmerking. Daar werd immers het proces tegen de moordenaars van André Cools nog eens dunnetjes overgedaan.

Ik hoop dat het de Opera wordt. Onze Belgische staat ontstond immers ook vanuit een opera, zo wil de mythe het, en de RTBF wekt toch al de indruk met iets historisch bezig te zijn. In elk geval komt op 18 april de toestand van het eigen Wallonië aan de beurt. Naast talrijke eminente Walen mag een panel van Vlamingen daarover zijn mening geven. Dat doen ze het best in het Frans, gezien de bestemmelingen: de kijkers van de RTBF. Ik heb in Gent met enige verbazing meegemaakt hoe de bijna complete Vlaamse politieke klasse in een collectieve paniek verzeilde na de lepe verklaring van Eric Van Rompuy dat hij Vlaams zou spreken. In deze krant werd al geopperd dat het bekende Vlaamse 19de-eeuwse minderwaardigheidscomplex nog niet is verdwenen. Ik kan dat enkel met kracht beamen. Het lijdt geen twijfel dat als de BBC een gelijkaardig programma zou organiseren, de heren hun beste Engels boven zouden halen, maar Frans, dat blijft nog ergens de taal van de vijand.

Ook La Libre Belgique is op de Belgiëkar gesprongen en straks wisselen De Standaard en Le Soir een aantal van hun artikels uit, en nemen zelfs hoofdredacteuren Peter Vandermeersch en Béatrice Delvaux even elkaars plaats in. Uit de peilingen van La Libre komt een redelijk gematigd Vlaanderen tevoorschijn. De Vlaamse pers heeft nog wat goed te maken, wat de benadering van Wallonië betreft. Dat geldt vooral voor de VRT.

Toch is dat wederzijdse zoeken bepaald nieuw en hoopgevend. Communautair opbod is niet hot meer. Wij leven in een veel gematigder (communautair) klimaat dan tien jaar en zeker dan een kwarteeuw geleden, toen de kranten bol stonden van boze lezersbrieven en er elk weekend werd betoogd. Onze staatshervorming is blijkbaar een oplossing en niet meer het probleem zelf. En er wordt zelfs niet meer betoogd, alleen waren daar die ene uiting van machteloosheid van Vlaamse politici in Gent en dat varkensbloed van het KVHV.

Toch moeten mij twee opmerkingen van het hart.

In de eerste plaats wordt in deze discussie het onderscheid tussen Wallonië en Franstalig België te weinig of helemaal niet in acht genomen. De toenadering tussen De Standaard en Le Soir is er een tussen Vlaanderen en Franstalig Brussel, niet tot Wallonië. Le Soir heeft helemaal geen Waalse reflexen en is duidelijk tegenstander van de gewestvorming. Le Soir blijft in wezen een ouderwets-belgicistische, Brussels-francofoon denkende krant, en even anti-Waals als anti-Vlaams. Wie met de Walen wil communiceren of samenwerken zou dat via Vers l'Avenir moeten doen of via de groep La Nouvelle Gazette. Dat zijn de kranten die berichten over Luik (La Meuse) en Henegouwen (La Nouvelle Gazette in Charleroi en La Province in Mons-Borinage). Vers l'Avenir is de krant van de provincies Namen en Luxemburg. Beide kranten nemen amper deel aan de communautaire discussie, maar het zijn de enige, echte Waalse krantjes. Het onderscheid tussen Waalse en francofone pers geldt ook voor de audiovisuele media. Er werken enkele uitstekende regionale tv's in Wallonië, zoals Notélé (Doornik en West-Henegouwen) of, in mindere mate, Antenne-Centre (La Louvière). De RTBF denkt veeleer Brussels-Belgisch-francofoon.

Diezelfde fout zat in een onderzoek dat door de universiteit van Louvain-la-Neuve werd verricht op verzoek van de Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten van België (AVBB) en het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, naar het taalgebruik in de media in verband met de berichtgeving over allochtonen. Ook daarin ontbraken de kranten uit de provincies Henegouwen en Luik. Toch toonde het aan dat het taalgebruik over allochtonen is verbeterd: minder veralgemeningen, minder vermeldingen van afkomst of etniciteit, tenzij die ter zake zijn. De AVBB zag daarin het resultaat van een reeks aanbevelingen die aan alle collega's-journalisten enkele jaren geleden werden verstrekt.

Misschien is het tijdstip aangebroken voor een reeks aanbevelingen voor het taalgebruik in de media in verband met de berichtgeving over Walen en Vlamingen, vooral wat de strijd tegen de veralgemeningen betreft, genre werkzame Vlaming en luie Waal. De politici, die van de Pacificatie in Gent, kunnen natuurlijk eveneens van die aanbevelingen nota nemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234