Dinsdag 28/01/2020

Le mal aimé

Exit Aimé Anthuenis: het zat er al weken aan te komen. De trainer van SK Lierse hield dapper vol dat er niets aan de hand was met zijn positie, maar hij keek de laatste tijd nooit nog in de camera. Zijn ogen zwierven naar een andere horizon. Naar ergens een microkosmos van gebakken brood.

Aimé: le mal aimé.

Hij had niet meer het loopje van een coach. Niet meer de gesteven tred van Frank Vercauteren en Francky Dury. Aimé stond alleen nog wat te fladderen voor de dug-out, in aandoenlijke onbestemdheid. Schreeuwen deed hij ook niet, hij coachte op zijn gregoriaans. Binnensmonds bijna. Toch was het altijd een plezier om naar hem te kijken. Een Vlaams hoofd in een jutezak. De Ijzerbedevaart nabij. Want reken maar dat deze coach een flamingant is. Absolute fan van Bart De Wever, en in het diepst van zijn gedachten nog iets rechtser.

Wat mij trof, was dat Jan Ceulemans, uitgerekend voor de wedstrijd tegen Lierse, zich in een smetteloos pak had gehesen. Stropdas toe. Zo kenden we Jan niet: altijd werkman in trainingsbroek, gehuurd van Adidas. Maar deze zaterdag dus niet. Ergo: hij had gel in de haren: Juan Ceulemans: Argentijnse tangodanser. Het contrast met zijn wat bloemzakkerige alter ego was schril.

De omgekeerde stad, in het Kuipje.

Trainers komen en gaan. En zelden rekenen ze zichzelf het ontslag aan. Ze spelen soevereiniteit. Illustratief was het interview in deze zaterdagkrant waarin Hein Vanhaezebroek van het zelfbeeld een gesticht maakte: “Ze zeggen dat ik meer Guardiola dan Mourinho ben. Dat kan kloppen.” Dat zegt dus de trainer van de achterstandsclub KV Kortrijk, die in Genk, wereldstad van gruis en distels, compleet werd uitgelachen.

Zoveel ijdeltuiterige onzin heeft Aimé Anthuenis nooit in de mond genomen, terwijl hij wel trainer van Anderlecht is geweest. Toen nog het grote Anderlecht, waar nu een onderhuidse crisis woedt die aan Eupen en Lierse doet denken.

Zaterdagavond had voorzitter Roger Vanden Stock een aantal beheerders uitgenodigd voor een crisisdiner. Beter gezegd: voor een paniekdiner. Meneer Roger verkeerde in lichte staat van ontreddering, na de blamage van RSCA tegen Zenit. De aanwezige leden van de beheerraad waren al evenzeer in sterfhuisstemming. Conclusie van de avond: we moeten van Ariël Jacobs af. Maar hoe dan?

De onrust in de selectie werd niet langer genegeerd. De slepende rebellie van Mbark Boussoufa tegen de trainer werd eindelijk serieus genomen. Zoveel was duidelijk: de hele kern is uitgekeken op Jacobs. Op zijn grimmige afstandelijkheid, aan de grens van autisme.

De liefde is op.

Tot een drastische beslissing kwam het niet: Ariël Jacobs mag nog wel even doorgaan met dat universitaire airtje van hem. Maar voor de club kan het seizoen niet gauw genoeg voorbij zijn. De roep naar een buitenlandse trainer klonk, die avond in Knokke, als een vuvuzela. Anderlecht is Jacobsmoe. Terminaal moe. Het kost hem nog een paar warming-ups voor Roger Vanden Stock dat ook met zoveel woorden zal zeggen. En manager Van Holsbeeck zal intussen zijn bekende nummertjes van gelikte tapdanser in vrede en geluk blijven opvoeren. Maar dichter bij de waarheid is dat Ariël Jacobs nu maar gauw Aimé Anthuenis achterna moet gaan. Liever vandaag dan morgen. Zijn camouflerende praatjes vervelen de clubleiding in hoge mate.

Anthuenis en Jacobs: zij zijn nu hun eigen fin de siècle. Aimé kan zich daar in schikken, met enig afkoopgeld. Ariël, gemankeerde aristocraat tenslotte, zal dieper in het verweer gaan. Maar hoe dan ook, zijn lot is bezegeld. En de onsterfelijke Jan Ceulemans vraagt u zich af? Nog voor de winterstop zit hij in smoking in de dug-out van Westerlo. Wie weet, met gelakte schoenen.

Verworden stadsmens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234