Zaterdag 22/01/2022

Le Creuset in Antwerpen

Hoera! Le Creuset opent een allereerste merkwinkel in ons land. En waar anders zou die komen dan in Antwerpen? Le Creuset, dat zijn inderdaad de rode potten in geëmailleerd gietijzer, die de bomma nog gebruikte voor stoofvlees. Oerdegelijk gerief, maar ook mooi en kleurrijk, wat wel eens mag in het doorgaans grijze kookpottenbestaan. Naast potten staan er in de winkel ook tajines, woks, ovenschotels, fluitketels en wijnaccessoires.

Groendalstraat 19, Antwerpen. www.lecreuset.be.

N  tjes van gr enten

Groentechips kennen we al. Maar ook peulvruchten als linzen, kikkererwten en bonen kan je roosteren. Ondernemer Daan Verheeke uit Kontich experimenteerde twee jaar lang met oude roosterprocessen uit het Midden-Oosten en moderne productietechnieken. Zijn eerste oogst ligt nu in de winkel.

Bij Carrefour, een zakje kost € 2,79. www.princessgreen.eu.

Food & music

Muziek, lekker eten en wijn op één podium, dat is Konfijt. Een ideetje van Wouter Keersmaekers, chef van de Schone van Boskoop in Boechout. Een negental koks geeft kookdemonstraties, waarna de gasten alles mogen opeten terwijl ze genieten van de optredens. Let wel: het wordt een avontuur. De koks gaan aan de slag met het zogenaamde 'vijfde kwartier'. Er wordt gekookt met zowat alle delen van dieren die gewone mensen als u en ik doorgaans nooit op hun bord krijgen. Denk aan: maag, darmen, hersenen, oren en poten.

15 november, Hof Van Reyen, Oudebaan 37, Boechout. www.konfijt.be.

Drie dagen Frans brood

Pop-ups heb je nu ook al onder de bakkers. Boulangerie François zal eind deze maand gedurende drie dagen artisanaal Frans brood verkopen. Het idee is afkomstig van het premium-wodkamerk Grey Goose, dat gebruik maakt van hoogwaardig Frans graan uit Picardië, hetzelfde graan waarmee ook de broden worden gebakken. Een ommetje dus via de stokbroden om zo het verhaal van de drank te vertellen, en een iets subtielere aanpak dan pakweg een wodkabar op de Kerstmarkt.

26 tot 28 november, Wiegstraat 8, A'pen.

Vanaf 12 november start de negende editie van de Week van de Smaak, een culinair feest in Vlaanderen en Brussel. Deze editie kreeg als thema 'vergeten'. Ofwel vintage in de kookpotten en nostalgie op tafel. Er zijn buurtfeesten, demo's, proeverijen, workshops, maaltijden, lezingen, wandel- en fietstochten en zelfs film- en theatervoorstellingen rond eten... Maar bovenal wordt het een feest van de smaak.

Programma op www.weekvandesmaak.be.

IJsthee met berk en den

Bij je Köttbular kan je voortaan ook Iste Björksmak en Iste Tallsmak drinken. Oftewel ijsthee met berksmaak en ijsthee met dennensmaak. Bij Ikea, inderdaad. De drankjes smaken fris en kruidig en ruiken een beetje naar Kerstmis. Ze zijn ook helemaal biologisch. De Iste kost 1,5 euro voor een flesje van 400 ml.

www.ikea.be.

Zuiderse gezelligheid

Pop up! Ziedaar alweer een fijne plek waar we kunnen gaan eten. Bij Restaurant Carbon draait alles rond foodsharing en gezelligheid. Een kaarsenwand, een aperitiefje aan de stookoven, gerookte en gegrilde smaken en veel gerechten om te delen... De keuken van chef Peter Vlyminck is Latijns-Amerikaans, maar met veel internationale invloeden. Inspiratie haalt hij uit zijn reizen van Sydney tot Amsterdam, van Bali tot Londen.

Carbon, Lange Gasthuisstraat 12, Antwerpen. Reserveren: 0485/465.070.

Elixir met advocaat

De befaamde kruidenlikeur Elixir d'Anvers heeft een speciale nieuwkomer in zijn gamma: Elixir d'Anvers Advocaat. Het drankje wordt bereid met vers eigeel, en heeft een bijzondere en lange nasmaak. Eigenlijk kwam het heel toevallig tot stand als een experimentje, maar de mix bleek zeer geslaagd. Een jaar later stond het recept op punt. Het flesje zal in speciaalzaken te koop zijn voor ongeveer 14 euro. Rond de kerstperiode vind je het ook bij Delhaize.

www.elixirdanvers.be.

Vergeten bewaartechnieken

Koelen en bevriezen zijn niet de enige manieren om voedsel te bewaren. Tijdens deze workshop leer je alles over nieuwe én oude bewaartechnieken, zodat je je eigen ingemaakte cherrytomaatjes kan maken, chutneys, groentenconfituur en nog veel meer.

19 november, info: Vormingplus Mechelen, 015/43.21.20.

Bier in vrouwenhanden

Bier een mannendrank? Komaan seg! Om voor eens en voor altijd af te rekenen met dat hardnekkige cliché pakt de stad Mechelen uit met het project Bier in vrouwenhanden. Tijdens een geleide stadswandeling leer je over de rijke biertraditie van Mechelen, maar je kan ook streekbieren proeven tijdens degustaties, en tijdens het golfen en shoppen.

www.visitmechelen.be.

De Kleine Zavel sur l'O

De Kleine Zavel mag er weer helemaal zijn in culinair Antwerpen. Sinds Jeremie Landweer het restaurant overnam, wordt er opnieuw over gepraat en geschreven. En ook nu weer, want er komt een tweede Kleine Zavel. De culinaire menu's van chef Kenny Bernaerts worden voortaan ook geserveerd op de Schelde, aan boord van de Antverpia. Oftewel: DKZ sur l'O. De boot is helemaal gerenoveerd en heringericht als restaurantboot en vaart elke zaterdag uit.

www.dekleinezavel.be.

Brunch in HETSTEEN

Wil je brunchen met kleine kinderen, dan is HETSTEEN een uitgelezen plek. Daar draaien ze hun hand er niet voor om als er al eens een glaasje fruitsap tegen de vloer gaat. Elke eerste zondag van de maand kan je hier terecht voor een gevarieerde buffettafel van broodjes met zoet en zout beleg, quiche, tortilla, cake, fruit, mini-pannenkoeken... Aansluitend kan je samen met je kinderen de gratis workshops volgen.

Reserveren via hetsteen@hetpaleis.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234