Vrijdag 17/09/2021

LDD: "Vlaamse partijen mogen blanco cheque niet goedkeuren"

Van de Velde schuift zelf vijf concrete maatregelen naar voren die volgens hem de begroting moeten redden. Beeld UNKNOWN
Van de Velde schuift zelf vijf concrete maatregelen naar voren die volgens hem de begroting moeten redden.Beeld UNKNOWN

De Vlaamse partijen mogen de begroting zoals die vandaag voorligt, niet goedkeuren in het parlement. "Het is de hoogste tijd dat de handrem wordt opgetrokken", stelt Kamerlid Rob Van de Velde (Lijst Dedecker), die zelf vijf concrete maatregelen naar voren schuift om de begroting te redden.

Afgelopen weekend raakte de kritiek van het Rekenhof op de begroting bekend. Premier Yves Leterme kondigde daarop voor januari een begrotingscontrole aan. "Dat is onaanvaardbaar als ik luister naar de commentaren van Laurette Onkelinx en Melchior Wathelet. De Waalse meerderheid in de regering wil haar wil opdringen door net zoals in Wallonië roekeloos uit te geven en Leterme ondergaat", vindt Van de Velde, die het heeft over een blanco cheque.

Verstoppertje spelen
De begrotingsspecialist van LDD zegt in een evenwicht te geloven, maar dan moet de regering de moed hebben de overdreven overheidsuitgaven terug te draaien. Een tekort op de begroting kan volgens Van de Velde, indien het gebaseerd is op een plan, duidelijke investeringen en een versteviging van het economisch weefsel, en niet op pure consumptie.

Hij leest naar eigen zeggen echter geen project in de begroting, behalve "verstoppertje spelen". Zelf schuift hij vijf "dringende" concrete maatregelen naar voren die volgens hem de begroting moeten redden. Die slaan op een correct begrotingsbeleid, efficiëntiebesparingen bij de overheid, de continuïteit en concurrentiepositie van de bedrijven beschermen, het beschikbaar inkomen van de gezinnen verhogen en investeringen stimuleren.

Belastingdruk dalen
Zo wil hij de belastingsdruk doen dalen door bijvoorbeeld een maximale overheidslast van 40 procent in de Grondwet in te schrijven. Dat doel moet over vijf jaar worden bereikt. Daarnaast moet er een analyse komen van de taken van de overheidsinstellingen om alle dubbele opdrachten te schrappen. Van de Velde vraagt zich bijvoorbeeld af waarom er een Regie der Gebouwen moet zijn indien de Federale Participatiemaatschappij bouwwerken coördineert.

Voorts vindt Van de Velde dat onze bedrijven in pole position naar de financiële crisis moeten kunnen toeleven. Daarvoor moeten de vennootschapsbelasting en de loonkost omlaag en de liquiditeit verbeteren.

Netto-loonindexering
De vennootschapsbelasting verlagen kan volgens LDD door het aanboren van de 300 miljoen euro in het Toekomstfonds en het omvormen van de wachtuitkering voor afgestudeerde jongeren. Een verbetering van de liquiditeit is dan weer mogelijk door een verlaging van de btw op aardgas en elektriciteit. Van de Velde roept de regering ook op na te denken over een systeem van verminderde werkgeversbijdragen op ontslagpremies. Hij gelooft alvast niet dat ondernemingen daardoor sneller personeel zouden ontslaan.

Het beschikbaar inkomen van de gezinnen verhogen kan volgens LDD via een netto-loonindexering. Om op korte termijn het loonzakje beter te vullen, vraagt Van de Velde de verlaging van de bedrijfsvoorheffing opnieuw op tafel te leggen. Een andere ingreep is de afschaffing van de accijns op koffie en frisdrank.

Investeren
Tot slot is er het stimuleren van investeringen. "Indien we de pretentie hebben het logistiek kloppend hart van Europa te zijn of te willen zijn, zullen we er ook in moeten investeren", vindt Van de Velde. Daarbij kan niet alleen de privé een handje toesteken, maar moet er ook over worden nagedacht het buitenland voor een stuk de kosten mee te laten dragen, besluit hij. (belga/odbs)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234