Donderdag 21/10/2021

Update

Lavrov: "Geen zicht op wapenstilstand en politieke oplossing Oost-Oekraïne" 

Een russische tank aan de Oekraïense grens. Beeld AP
Een russische tank aan de Oekraïense grens.Beeld AP

Het crisisoverleg vorig weekend in Berlijn over het conflict in Oekraïne heeft de partijen geen stap naderbij gebracht. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vandaag gezegd. Er is geen vooruitgang geboekt over een staakt-het-vuren tussen het regime in Kiev en de Russischtalige separatisten in Oost-Oekraïne, en van een politieke oplossing is helemaal geen sprake, aldus Lavrov. Hij dringt aan op "spoedige nieuwe gesprekken". Rusland wil een onvoorwaardelijke wapenstilstand, maar Kiev "wijkt geen millimeter af van haar voorwaarden", die bovendien "zeer vaag" zijn.

Om tot een wapenstilstand te komen, moet aan drie voorwaarden voldaan worden, verduidelijkte later vandaag de Oekraïense interim-minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin. De Russische grens moet "beveiligd" worden opdat geen Russische wapens aan de rebellen kunnen worden bezorgd. Over de naleving van een wapenstilstand moet door de OVSE gewaakt worden, en de rebellen moeten "alle gevangenen vrijlaten", zo somde Klimkin de voorwaarden op.

Zolang het regime in Kiev het conflict manu militari wil oplossen, hebben nieuwe gesprekken geen zin, gaf de Russische minister toe. Lavrov waarschuwde voor (nieuwe) wapenleveringen van het Westen aan Kiev; dat zou indruisen tegen gemaakte afspraken.

Geen oorlogstuig binnengesmokkeld
Anderzijds ontkende de Russische minister nadrukkelijk de aantijgingen van het pro-westerse regime dat Russisch oorlogstuig illegaal over de grens wordt gesmokkeld. Het hoera-bericht van Kiev, als zou een Russisch militair konvooi door Oekraïense troepen zijn vernietigd, deed hij af als "pure fantasie". Wel gaf hij toe dat "veel" Russische soldaten aan de grens met Oekraïne zijn geposteerd. Dat is echter geen voorspel van de door het Westen vaak aangehaalde "Russische agressie"; het gaat louter om "veiligheidsmaatregelen".

Ook over het leveren van drones aan de waarnemers van dec OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) is gepraat. De onbemande vliegtuigjes zouden ingezet worden om de Russisch-Oekraïense grens te controleren van op Oekraïens grondgebied. Moskou "steunt deze aanpak", luidde het.

Akkoord over humanitair konvooi
Enige lichtpunt: in Berlijn is eensgezindheid bereikt over het Russische humanitaire konvooi voor de getroffen bevolking van de regio's Loegansk en Donetsk. Alle problemen met het Rode Kruis en het Oekraïense regime zijn uit de weg geruimd, aldus nog Lavrov.

undefined

Rebellen schieten op vluchtende bevolking
Het regime in Kiev heeft vandaag de Russischtalige opstandelingen in Oost-Oekraïne ervan beschuldigd, een kolonne Russischtalige vluchtelingen te hebben beschoten met Grad-raketten. Daarbij zijn, steeds volgens Kiev, verscheidene doden, onder wie vrouwen en kinderen, gevallen.

De aanval van de rebellen op hun eigen bevolking zou hebben plaatsgevonden nabij Loegansk, op de weg van Krjasjtsjoevate en Novosvitlivka. Met dezelfde zekerheid wist militair woordvoerder Andrij Lysenko te melden dat de vluchtelingen werden beschoten "met door Rusland geleverde mortieren". Onduidelijk is of Lysenko suggereert dat de vluchtelingen bewust werden geviseerd. Zoals gebruikelijk in het Oekraïne-conflict is een bevestiging of ontkenning uit onverdachte bron niet beschikbaar. Volgens Lysenko gebeurde 'het drama' vanochtend.

1800 vluchtelingen
Regimegetrouwe troepen hadden het plaatsje Krjasjtsjoevate op de rebellen heroverd. Daarna voerden die rebellen een tegenaanval uit, waardoor een kolonne van 1.800 vluchtelingen letterlijk tussen twee vuren kwamen te liggen. Maar volgens Lysenko heeft enkel vuur van de tegenpartij doden onder de burgers veroorzaakt.

Andrej Poergin, vicepremier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk, ontkende het verhaal van Kiev. "De separatisten hebben gewoonweg niet de militaire capaciteit om zo'n aanval uit te voeren", zei Poergin.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234