Donderdag 01/10/2020

PS

Laurette Onkelinx (PS) stapt uit de politiek

Laurette Onkelinx.Beeld BELGA

PS-boegbeeld Laurette Onkelinx stapt uit de politiek. De verkiezingen van 2018 en 2019 zijn haar laatste opdracht. Dat heeft ze aangekondigd op een emotionele persconferentie. Politici binnen en buiten de socialistische familie reageren met respect op de beslissing.

"Mijn laatste grote politieke strijd", zo noemt Onkelinx de voorbereiding op de verkiezingen van 2018 en 2019. Daarna neemt de 58-jarige politica afscheid van de actieve politiek. "Ik maak plaats voor de jonge garde", zei ze vanochtend op een persconferentie.

Na Paul Magnette is Onkelinx het tweede absolute zwaargewicht van de PS dat van het nationale voorplan verdwijnt. Magnette trok zich terug als burgemeester van Charleroi, nu plooit Onkelinx zich terug op Brussel. In 2019 trekt ze ook daar de deur achter zich dicht.

Cumulregels

De beslissing sluit aan bij de nieuwe cumulregels die de PS deze zomer goedkeurde op een congres. Onkelinx zei toen dat ze zou kiezen tussen haar voorzitterschap van de Brusselse federatie en haar rol in de Kamer. Ze stopt nu als fractieleidster. Binnen twee jaar legt ze ook haar andere functies neer.

Eerst wil Onkelinx de Brusselse federatie, die sinds de perikelen rond Samusocial moeilijke tijden beleeft, in rustiger vaarwater brengen. "Ik wil het schip niet verlaten als het in moeilijkheden zit", zegt ze. "Sinds een jaar ben ik aan het nadenken over mijn toekomst. Maar de feiten van afgelopen zomer hebben het proces versneld."

Zelf kreeg Onkelinx deze zomer veel kritiek toen ze Yvan Mayeur, de in opspraak gekomen burgemeester, door dik en dun bleef steunen. Hij moest uiteindelijk toch opstappen.

De voorbije decennia groeide Onkelinx uit tot een van de meest invloedrijke politici van België. Ze was 22 jaar minister en 7 jaar parlementslid. Ze heeft drie koningen en drie premiers gekend. "Vandaag heb ik zin in iets anders", zei Onkelinx vanochtend. "Ik wil het laatste hoofdstuk van mijn carrière schrijven. Maar ik blijf wel militant."

"Ik heb altijd van mijn job gehouden", zei Laurette Onkelinx nog. Ze dankte haar familie en kinderen voor de steun en had ook lof voor de medewerkers, experts en kabinetsmedewerkers die een deel van de weg samen met haar hebben afgelegd.

In principe wordt Laurette Onkelinx in oktober vervangen als fractieleider van de Franstalige socialisten in de Kamer.

Dewael: "Gerespecteerd tegenstrever"

Open Vld-fractieleider in de Kamer, Patrick Dewael, erkent verrast te zijn door Onkelinx' aankondiging: hij dacht dat ze een keuze ging maken tussen het fractievoorzitterschap en de leiding van de Brusselse PS-federatie.

"Laurette Onkelinx is een gerespecteerd politiek tegenstrever. Ze kent haar dossiers, weet compromissen te sluiten en zal haar standpunt zwaar bevechten", aldus Dewael, voor wie Onkelinx "geen gemakkelijke tegenstander is, zowel binnen de meerderheid als in de coalitie, waar ze steeds hardnekkig haar punten verdedigde".

Onkelinx kent het parlementaire metier ook, vindt Dewael. "In het begin van de legislatuur deed ze een paar keer aan 'overacting', maar heel snel vond ze de goede toon." Volgens de Open Vld'er dwingt ze respect af bij vriend en vijand.

Dewael stond ook stil bij de mens achter de politica. "Ze was zeer aangenaam in de omgang, was belezen en had een culturele bagage. Het was een plezier om met haar om te gaan", besluit hij. 

Patrick Dewael.Beeld Photo News

Kitir: "Moedig"

Dewaels functiegenoot bij sp.a Meryame Kitir vindt dat Onkelinx "een moedige beslissing" heeft genomen. "Het is sterk dat ze plaats wil maken voor jongeren", aldus Kitir. Ze verwijst naar het harde werk dat Onkelinx na al die jaren nog altijd levert en naar de "volle furie" waarmee ze haar dossiers verdedigt.

"Niet iedereen weet wanneer ze moet stoppen", vervolgt Kitir. Ook haar partijgenoot Johan Vande Lanotte besloot zelf dat het tijd was om de nationale politiek te verlaten, brengt ze in herinnering. "Het is goed om niet vast te houden aan je postje", besluit ze.

Meryame Kitir (sp.a)Beeld BELGA

"9 intense jaren van samenwerking"

 Oud-premier en liberaal fractieleider in het Europees parlement Guy Verhofstadt (Open Vld) herinnert zich de samenwerking met Onkelinx in de regeringen-Verhofstadt als "negen intense jaren".

Laurette Onkelinx maakte begin de jaren 2000 naam in de regeringen onder Verhofstadt, eerst als vicepremier en minister van Werkgelegenheid en Gelijkekansenbeleid en in de tweede ambtstermijn met de bevoegdheid Justitie. In de 'interimregering' Verhofstadt III was Onkelinx minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

"Nooit een saai moment", zegt Verhofstadt. "We verschilden vaker van mening dan we het eens waren, vooral inzake budget dan, maar uiteindelijk kwam er altijd een werkbaar compromis uit de bus."

Op menselijk vlak konden Verhofstadt en Onkelinx het beter met elkaar vinden. "De harde woorden en slaande deuren waren zuiver politieke botsingen. Laurette is dan ook in de eerste plaats een toffe vrouw en ik wens haar al het beste in wat ze na 2019 zal ondernemen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234