Vrijdag 04/12/2020

Portret

Laurent Ledoux: verlichte denker met een missie of egoïstische kwelduivel?

De briljante Ledoux reeg ook bij zijn vorige bazen de conflicten aan elkaar. 'Hij heeft een zeer duidelijke visie en gaat geen enkele clash uit de weg', luidt het binnen zijn administratie.Beeld © Photo News

FOD Mobiliteit-topman Laurent Ledoux bood zijn ontslag aan na aanslepende conflicten met minister van Mobiliteit Galant, die hij 'Gestapopraktijken' verwijt. In oktober van vorig jaar schetste De Morgen dit portret van Ledoux.

Een yogamat. Een plooifiets. Een filosofisch traktaat. Het zijn de vaste attributen van Laurent Ledoux, al 2,5 jaar voorzitter van de FOD Mobiliteit. De man heeft geen dienstwagen met chauffeur en geen vast kantoor. Zijn enig privilege op de overheidsdienst is een lokaaltje waar hij zijn yogamat uitrolt en zijn kostuum (voor absolute noodgevallen) ophangt.

Ledoux hopte in zijn carrière voortdurend tussen de privé en de politiek. Werkte bij Artsen zonder Grenzen, bij ING, maar ook op het kabinet van PSC-minister Marie-Dominique Simonet. Zag de halve wereld, van Mozambique tot Madrid, tijdens zijn studies en zijn talloze jobs. In zijn vrije tijd geeft hij graag lezingen over 'filosofie en management', waarvoor hij ook een gelijknamige vzw oprichtte.

Al het voorgaande doet een onthechte persoonlijkheid vermoeden, maar dat lijkt een misrekening. De polyglot - hij spreekt acht talen - kreeg het deze week aan de stok met Galant, en is duidelijk niet van plan om het conflict in der minne te regelen. De MR-minister kwam onder vuur omdat ze het advocatenkantoor Clifford Chance aanstelde zonder de gebruikelijke procedures te volgen.

Klotedossier

Zij wees hiervoor naar Ledoux, wat hem buiten zinnen maakt. In de kringen rond de FOD-voorzitter valt te horen dat Galant niks kent van het 'klotedossier rond de nachtvluchten', totaal incompetent is, en dat ze haar blunders onterecht in de schoenen van haar ambtenaren schuift. Op het kabinet maken ze van Ledoux dan weer een onmogelijk man met wie geen normaal mens kan samenwerken. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor alle lekken tegen 'Jacquelène', zoals ze in haar fief wordt genoemd. Galant kan van Ledoux makkelijk de schuldige maken, hoge ambtenaren kunnen nu eenmaal niet openlijk in het verweer gaan tegen hun voogdijminister. Aan De Morgen wou hij ook geen commentaar kwijt.

Het laatste lastige dossier stond gisteren in de zakenkrant L'Echo. Galant zou ervoor verantwoordelijk zijn dat de Belgische staat sinds september elke dag 100.000 euro moet aan 'Leuven rechtdoor', een vzw die de vliegroute boven het Hageland weg wil. Voorlopig moet de overheid echter geen cent betalen, wat maakt dat het kabinet meent dat Ledoux dit foute verhaal lekte om hun minister alweer te beschadigen.

Het helpt ook niet dat Galant Ledoux deze zomer een negatieve evaluatie gaf. Belangrijke beslissingen mag hij niet langer alleen nemen. Daarvoor is er 'een dubbele handtekening' nodig. "Wij vragen ons echt af wat er nog gaat komen", luidt het binnen de regering. "Hoeveel verdachtmakingen er nog zullen volgen. Die man zint op wraak."

Beeld belga

Galant is geen alleenstaand geval. Bij zijn vorige bazen, Melchior Wathelet en Cathérine Fonck (allebei cdH), reeg hij ook de conflicten aan elkaar. Aanvankelijk waren ze bij cdH zeer tevreden dat de briljante Ledoux als eerste uit de selectieprocedures bij Selor kwam. Door zijn job bij Simonet draagt hij een etiket van cdH, al kocht hij nooit een lidkaart. Maar dat keerde snel. Wathelet en Fonck zijn er zeker van dat Ledoux tijdens hun regeerperiode bepaalde opdrachten doorschoof aan kennissen.

"Ik heb nog nooit zo'n ego ontmoet als Laurent Ledoux," zegt een regeringsbron. "Zelfs niet in de politiek. Elio Di Rupo of Didier Reynders zijn bescheidener dan deze man. Hij is zogezegd een manager met verlichte ideeën, maar doet exact het tegenovergestelde van wat hij verkondigt. Hij is een regelrecht dictator."

Engel en duivel

Ledoux predikt op de bedrijfsvloer ongeveer hetzelfde als zijn vriend Frank Van Massenhove, zijn flamboyante collega bij de FOD Sociale Zekerheid: hij heeft lak aan hiërarchie, laat zijn mensen twee dagen per week thuiswerken en geeft veel autonomie. Hij is er diep van overtuigd dat hij het wonderrecept kent voor goed management. Als dat hem conflicten oplevert met zijn oversten, neemt hij dat er wel bij.

"Hij heeft een zeer duidelijke visie waardoor hij hard overkomt", luidt het binnen zijn administratie. "Hij gaat geen enkele clash uit de weg." Zes van de zeven leden van het directiecomité stapten sinds zijn aantreden op. Deels omdat hun mandaat afliep, maar ook deels omdat hij zich omringde met mensen die zijn principes volledig delen. "Er zit nu eenmaal een engel en een duivel in hem", zegt een ingewijde. "Ofwel kun je daarmee overweg, ofwel ga je maar beter weg."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234