Maandag 24/01/2022

Update

Laurent akkoord: bij volgende 'incident' geen dotatie meer

Prins Laurent en zijn echtgenote Claire. Beeld UNKNOWN
Prins Laurent en zijn echtgenote Claire.Beeld UNKNOWN

Prins Laurent zal zich voortaan voor elke buitenlandse reis die contacten inhoudt met politieke persoonlijkheden voorafgaand de minister van Buitenlandse Zaken consulteren en zijn advies op de letter opvolgen. Los van zijn representatieve taken en zijn activiteiten bij de Stichting Prins Laurent, zal hij elke handeling uitvoeren in het kader van de stichting GRECT.

Indien hij een van die regels niet opvolgt, aanvaardt de prins dat de regering aan het parlement de intrekking van zijn dotatie zal voorstellen.

Dat verklaarde premier Yves Leterme vandaag in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Hij las er elementen uit de brief voor die hij van prins Laurent ontving na hun onderhoud van vorige vrijdag.

Activiteiten omkaderd
Toen al bleek na afloop dat de prins ermee akkoord ging dat zijn activiteiten zouden worden omkaderd. Het gesprek kwam er na de omstreden reis naar Congo die de prins had ondernomen tegen het advies van de regering in en na de berichten over contacten met Libische diplomaten in ons land.

Uit de brief blijkt dat prins Laurent zich ertoe verbindt dat hij voortaan bij elke buitenlandse verplaatsing die contacten inhoudt met politieke persoonlijkheden of die perspectief inhoudt op een ontwikkelingsproject, contact zal opnemen met de minister van Buitenlandse Zaken over de inhoud en de opportuniteit van de reis en zijn advies scrupuleus zal opvolgen. Dat geldt ook voor elke geplande ontmoeting met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders in België die zich afspeelt buiten zijn representatieve taken.

Activiteiten in kader van Grect
Afgezien van zijn representatieve taken en zijn activiteiten bij de naar hem genoemde stichting, verbindt de prins zich ertoe elke handeling exclusief uit te voeren binnen het kader van de Grect. In de brief wordt het maatschappelijk doel van die stichting nog eens op een rijtje gezet.

"Met het oog op volledige transparantie zal de stichting voorafgaandelijk de conformiteit van haar ontwerpovereenkomsten met dat maatschappelijk doel laten nagaan door de diensten van de premier".

Voorts is prins Laurent zich ervan bewust en aanvaardt hij dat het niet naleven van een van beide regels, er automatisch toe zal leiden dat de regering de intrekking van zijn dotatie aan het parlement voorstelt.

Ook engageert de prins zich er "vanzelfsprekend" toe zich te onthouden van elke daad die polemieken kan uitlokken, een persoonlijke aanval kan betekenen of de waarden van de instelling kan schaden, conform zijn plicht van gereserveerdheid, terughoudendheid en neutraliteit als lid van de koninklijke familie, luidt het nog.

Premier Leterme benadrukte dat zijn gesprek van vorige week niet tot doel had de prins elke activiteit te ontzeggen. De prins maakte naar verluidt duidelijk dat hij "nuttige dingen" wil doen ten dienste van ons land. Ook verwees de premier naar zijn onderhoud met de voorzitters van Kamer en Senaat. Zij kondigden maandag een gezamenlijk wetsvoorstel aan met een meer structurele aanpassing van de dotatieregels.

Na de vragenronde stelde de eerste minister dat er geen sprake is van een contract met de prins. Het kernkabinet is volgens hem akkoord met elk woord en komma in de brief, al is het niet zo dat het kernkabinet op voorhand elk punt en elke komma hebben bekeken, luidde het voorts. Hij benadrukte ook dat zijn manier van handelen in dit dossier zijn eigen keuze was, maar dat koning Albert II volledig akkoord gaat. (belga/adha)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234