Maandag 27/01/2020

Laureaten van 2005 stellen tentoon in het Hoger Instituut voor Schone Kunsten

De toekomst lacht Belgische kunst toe

Wie wordt de nieuwe Luc Tuymans, Joëlle Tuerlinckx of Wim Delvoye? In het Antwerpse Militair Hospitaal tonen eenentwintig studenten van het Hoger Instituut voor Schone Kunsten tijdens de eindejaarspresentatie hun werk. Zij zijn de laatste Antwerpse lichting, want volgend jaar verhuist de opleiding - die eerder namen als Peter de Cupere en Pieter Vermeersch afleverde - naar Gent. De Morgen vroeg aan vijf potentiële opvolgers tekst en uitleg bij hun werk. Nica Broucke / Foto's Jimmy kets

Christian Noirfalise (26)

'Samen tot een beter landschap komen'

My Landscape from Others - Installatie met foto's en video

"Ik heb een garagist, een lerares en een veearts gevraagd om een landschap te beschrijven. De interviews met die 'vakmensen' heb ik dan in drie fotocollages vertaald. Het is een reconstructie van 'hun' landschap, samengesteld uit de beelden die zij hebben gegeven, foto's uit toeristische folders en foto's die ik zelf heb gezocht of gemaakt. Op die manier zijn we samen tot een beter landschap, een ideëel of ideaal landschap gekomen. Het landschap is een klassiek thema in de schilderkunst, mensen kopen ook meestal een landschap of een stilleven voor in hun huis. Je kunt je verbeelding er de vrije loop in laten gaan en 'meereizen' met het landschap."

Studies: Sint-Lucas (Brussel)

Was het afgelopen jaar - samen met onder anderen Johan Grimonprez - te zien op Unheimlich (Turnhout) en op Foto Antwerpen.

Vooruitzichten: NICC Free Space Bozar Brussel (januari) en een expo in het Hessenhuis.

Belgische 'voorbeelden': "Ik zie graag werk van Jan Van Eyck en Hans Op de Beeck."

Wesley Meuris (28)

'De kooi als metafoor voor de voyeur die naar kunst kijkt'

Cage for Dendrolagus Dorianus - sculptuur met tralies

"De laatste jaren ben ik bezig met het maken van een zoölogische classificatie. Elke kooi heeft een code en een eigen systeem, waarbij rekening gehouden wordt met zowel de leefbaarheid van het dier als met het comfort van de kijker die het dier observeert. Hoe ik tot die kooien ben gekomen? Ik ben geïnteresseerd in de interactie tussen architectuur en de manier waarop mensen daarbinnen - in hun habitat - functioneren. Met primaire, bouwkundige elementen probeer ik de natuurlijk habitat van een dier op een abstracte manier te reconstrueren. Mensen kijken als voyeur naar de dieren in een kooi: de kooi is een metafoor voor de mensen die als voyeur naar kunst kijken."

Studies: Sint-Lucas Brussel

Stelde het afgelopen jaar tentoon in de Vereniging van het S.M.A.K. (september) en Lineart (hij werd bekroond met de Fortis Young Award).

Vooruitzichten:expo in De Brakke Grond (Amsterdam)

Belgische 'voorbeelden': "Er zijn heel veel Belgische kunstenaars die ik goed vind, Hans Op de Beeck is een van hen."

Stefaan Dheedene (30)

'Documenten van de werkelijkheid op ware grootte'

Reconstruction (An Occasion for Mistake) I & II - installatie met twee foto's en twee sculpturen

"Toen ik vier jaar geleden in Douala (Kameroen) verbleef, zag ik vanuit mijn hotelkamer een mast van Texaco op het dak liggen. Daar heb ik een foto van gemaakt. De foto van de animatiezuil op het Museumplein in Amsterdam maakte ik vorige zomer. Ik maak heel veel foto's. Daaruit citeer ik net zoals je uit een tekst woorden citeert. Mijn foto's vormen de basis voor sculpturale reconstructies: zoals je ziet, heb ik de mast en de animatiezuil gereconstrueerd. Voor mij zijn het documenten op ware grootte, kopieën van 'een' werkelijkheid. Door die reconstructies kan ik plaatsen die niets met elkaar te maken hebben verbinden."

Studies: Academie, Gent

Was het afgelopen jaar te zien op T142 (Deweer Transit Gallery); bij Hedah (Maastricht) en Croxhapox (Gent.

Vooruitzichten: NICC Free Space Bozar Brussel (januari), Vereniging van het SMAK (februari)

Belgische 'voorbeelden': "Gert Robyns is de enige op wie ik nu kan komen."

Peter Matthysen (25)

'Tussen tekenen en schilderen in'

Zonder titel - muurschildering met zittende figuur, wolven en twee graven

"Ik ben er drie weken geleden mee begonnen, het is al doende gegroeid. Thuis heb ik veel foto's, knipsels en tekeningen en die heb ik samengepuzzeld. Door ze samen te brengen krijgen ze betekenis. De slapende man heb ik in New York gefotografeerd, de wolven in het Museum of National History. Het graf van mijn grootmoeder was ingestort, zo ben ik in het Schoonselhof terechtgekomen. Tegelijkertijd was ik Finnegans Wake aan het lezen. Ziehier de mentale toestand waarin dit werk tot stand is gekomen! Het gaat duidelijk over de dood. Het is niet echt schilderkunst, eerder iets tussen tekenen en schilderen in."

Studies: Academie Antwerpen

Was het afgelopen jaar te zien bij galerie Annie Gentils (Antwerpen) en de De Brakke Grond (Amsterdam).

Vooruitzichten: "Ik wil het nu wat rustiger aan doen. In oktober stel ik opnieuw bij Annie Gentils ten toon."

Belgische 'voorbeelden': "Ik hou van het werk van Francis Alys en Luc Tuymans."

Liesbeth Marit (26)

'Werk is uit zijn voegen gebarsten'

Will I Ever See You Again? - sculptuur van een reusachtig brood met stalen hek

"Ik heb een heel groot brood gebakken. Het wordt getoond met de bakvorm, de oven zelf, er nog rond. In de oven zie je nog de gaten van de verwarming. Die heb ik dichtgemaakt. Ik heb het brood zelf gebakken, er was 700 kilo bloem voor nodig, reken daar het water bij en je hebt een ton brood. Of het echt is? Natuurlijk, dat ruik je toch! Na verloop van tijd zal het brood verstenen. Ik haal dagelijkse voorwerpen uit hun vertrouwde omgeving, zodat er een andere 'ontmoeting' mee mogelijk wordt. Mijn werk draait om de ervaring. Vandaar dat ik ook doosjes met kleine broodjes heb gemaakt. Die worden verkocht als souvenir: je kunt de ervaring die je met het brood hebt gehad meenemen. Een schrale troost, natuurlijk."

Studies: Sint-Lucas (Brussel)

Was het afgelopen jaar te zien in galerie 10-en (Tienen) en op de expo 10 X groot in De Markten (Brussel).

Vooruitzichten: Volgend jaar gaat ze naar Straatsburg voor een stadsproject en stelt ze tentoon op Borderlines (Acecgebouw, Gent).

Belgische 'voorbeelden': "Ik vind Joëlle Tuerlinckx en Michel François fantastisch."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234