Dinsdag 22/06/2021

Laundry Day groeit uit tot een van de grootste muziekfestivals

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Een recordaantal van ruim 67.000 liefhebbers van elektronische muziek deden het Antwerpse dancefestival Laundry Day, afgelopen zaterdag, uitgroeien tot een van de populairste Belgische muziekfestivals van het voorbije seizoen.

Op de nieuwe locatie in de buurt van het Antwerpse gerechtsgebouw op het Zuid gaven 140 acts op 13 podia twaalf uur lang het beste van zichzelf.

Een goed gevulde affiche die niet enkel topacts als de Nederlandse DJ Tiësto en de Belgische elektropioniers Front 242 - maar ook namen als Sven Van Hees, Marco Baily, en The Subs telde - zorgde ervoor dat reeds dagen voor de aftrap 37.000 tickets in voorverkoop wegvlogen.

Woordvoerder Nina De Man hoopt dan ook dat Laundry Day op het terrein aan de Ledeganckkaai zijn definitieve locatie heeft gevonden. "Ik kruis alleszins mijn vingers. Lang geleden begon het allemaal met een piepklein mode- en muziekfestival in de hippe Kammenstraat in Antwerpen. De eerste editie van het evenement lokte zo'n 500 bezoekers. Sindsdien is dit aantal exponentieel gegroeid. Vorig jaar stonden we nog op het noordelijke Eilandje, maar dat terrein had zijn maximale capaciteit echt wel bereikt."

Dat het eendagsfestival op het Antwerpse Zuid geen geluidsoverlast mocht veroorzaken was voor de organisatoren dan ook een topprioriteit. De Man: "Al met al ligt het festivalterrein toch in de bebouwde kom. Het lag dan ook voor de hand dat we specialisten in geluidsbeheer onder de arm namen. Zaterdag heeft de Nederlandse firma DB Control continu het geluid gecontroleerd en om de twee uur werd er met alle verantwoordelijken overleg gepleegd. Tot mijn grote opluchting hebben we geen klachten genoteerd.

"Belangrijk was dat we alle omwonenden vooraf duidelijk en bijna persoonlijk hebben verwittigd. Zo wisten de inwoners van "de blokken op het Kiel" dat ze om 12 uur stipt van "het gedaver" zouden verlost worden. Dat we Laundry Day met een gigantisch vuurwerk hebben besloten hebben we dan weer niet omstandig moeten uitleggen. (lacht)"

Maar ook op het gebied van veiligheid wilde Laundry Day goede punten scoren. "Vanaf 1 september geldt in Antwerpen een strenge en strikte aanpak van verboden wapenbezit. Zelfs wie tijdens een routinecontrole op het dragen van een vlinder- en knipmes wordt betrapt zal voor de correctionele rechter worden gedaagd. Dat wij nu net het eerste festival onder het nieuwe regime mochten organiseren was wel "wat men een uitdaging noemt", aldus De Man. "En ons goede rapport hebben we beslist wel verdiend. Zo hebben de securitymensen - die vrijuit mochten fouilleren - niet meer dan één boksbeugel kunnen buitmaken."

Wat Laundry Day volgend jaar te bieden heeft wordt de komende dagen besproken. Uiteraard blijft ook de "waar"-vraag op de agenda staan. De Man: "Op deze locatie zie ik vooral groeimogelijkheden. Zeker en vast willen we onze succesformule handhaven, lees: grote en minder grote namen blijven combineren. Dat Laundry Day ook iemand als Dimitri Andreas kan programmeren, daar is het toch om begonnen? En op verrassingen mag je alleen maar hopen . Zo is het leuk dat "DJ Tiësto-haters" me na zijn optreden kwamen vertellen dat ze in één avond "bekeerd" waren. Je had het enthousiaste gegil moeten horen toen de vermaledijde Nederlander tegen de verwachtingen in "niet plat commercieel uitpakte" maar zich aan plaatjes van MGMT waagde." (Armand Plottier)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234