Donderdag 06/10/2022

NieuwsJustitie

Laudet en Van de Velde veroordeeld tot levenslang voor roofmoord

Marc Laudet en Ashley Van de Velde staan terecht voor het Hof van Assisen voor moord op Christine Lenaerts. Beeld Photo News
Marc Laudet en Ashley Van de Velde staan terecht voor het Hof van Assisen voor moord op Christine Lenaerts.Beeld Photo News

Het Antwerpse hof van assisen heeft Marc Laudet (46) en Ashley Van de Velde (36) veroordeeld tot de levenslange opsluiting voor de roofmoord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts (45). Er werd geen enkele verzachtende omstandigheid aanvaard.

Redactie en Belga

Gelet op hun grote maatschappelijke gevaarlijkheid worden ze ook vijftien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank én moeten ze twintig jaar van hun celstraf uitzitten voor ze in aanmerking kunnen komen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling.

Laudet en Van de Velde hadden het slachtoffer op 22 april 2018 ontvoerd uit haar woning in Grobbendonk en enkele dagen vastgehouden. Ze plunderden in tussentijd haar bankrekening, probeerden haar auto te verkopen en wurgden haar uiteindelijk.

“Christine Lenaerts werd op uiterst brutale en laffe wijze om het leven gebracht. Daarna werd ze op mensonwaardige en onterende wijze gedumpt”, klonk het in de motivering. Haar lichaam werd op 26 april 2018 aangetroffen in het struikgewas langs een verlaten weg in Olen.

Reconstructie

Is de gruwelijke dood van verpleegster Christine Lenaerts een geval van ‘moord door plaatsgebrek’?

Laudet en Van de Velde hadden daarna zonder enige schroom een reis geboekt en geleefd van het geld van het slachtoffer. Een dag na de vondst van het lichaam werden ze van een bus geplukt in Spanje en later overgeleverd aan ons land.

“Het is bijzonder schrijnend dat het slachtoffer Ashley Van de Velde moreel en financieel gesteund had. Hun houding voor, tijdens en na de feiten getuigt van een manifest gebrek aan respect voor de fundamentele waarden van onze samenleving.”

Laudet en Van de Velde pleitten op het proces schuldig aan roofmoord. Ze gaven allebei toe dat ze het slachtoffer in een wurggreep hadden genomen, maar als het erop aankwam wie haar uiteindelijk doodde, wezen ze naar elkaar.

Ongelukkige jeugd

Bij de strafbepaling werd geen enkele verzachtende omstandigheid aanvaard. Het hof en de jury erkenden wel dat ze allebei een ongelukkige jeugd hebben gehad. Laudet werd tot zijn elf jaar zwaar fysiek mishandeld en ook Van de Velde kende geen veilige thuisomgeving en groeide op met intrafamiliaal geweld.

“Ongetwijfeld heeft die opvoedingssituatie een rol gespeeld bij de ontwikkeling van hun persoonlijkheidsstoornis. Ze kregen allebei een uitgebreid aanbod aan hulpverlening, maar geen van die pogingen was succesvol. De prognose naar de toekomst toe is volgens de forensisch psycholoog en psychiater eerder somber, met een hoge kans op recidive. Beiden hebben een ongunstig strafrechtelijk verleden: Laudet werd al vijftien keer veroordeeld, Van de Velde twintig keer. Hun maatschappelijke gevaarlijkheid nam met de jaren alleen nog maar toe, net zoals de ernst van de gepleegde misdrijven”, motiveerde het hof.

Marc Laudet en Ashley Van de Velde staan terecht voor het Hof van Assisen voor moord op Christine Lenaerts. Beeld Photo News
Marc Laudet en Ashley Van de Velde staan terecht voor het Hof van Assisen voor moord op Christine Lenaerts.Beeld Photo News

De jury en het hof vonden dat de maatschappij maximaal tegen het duo moet worden beschermd en legden daarom de zwaarste straf op: de levenslange opsluiting. Daarvan moeten ze twintig jaar uitzitten voor ze nog maar in aanmerking kunnen komen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling. Ze werden ook nog vijftien jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank.

“Jullie zijn voor een van de zwaarste misdaden veroordeeld”, zei assisenvoorzitter Dirk Thys na de voorlezing van het arrest. “Mijnheer Laudet, de jury en het hof erkennen dat u als kind een groot onrecht werd aangedaan. Ook wat u betreft, mevrouw Van de Velde, werd niet voorbijgegaan aan het feit dat uw jeugd allesbehalve geweest is wat ze had moeten zijn. Die opvoedingssituatie heeft ongetwijfeld een rol gespeeld bij de ontwikkeling van jullie persoonlijkheidsstoornis. Ik kan jullie alleen maar de raad geven om in de gevangenis aan jullie zelf te werken en om gebruik te maken van de aangeboden hulpverlening.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234