Zondag 18/04/2021

Latino-vrouw hoogste rechter VS

Sonia Sotomayor (54) kan de derde vrouw worden in het Hooggerechtshof. Ze is rechter in het hof van beroep in New York en staat te boek als een gematigd linkse juriste.

Sonia Sotomayor moet de vervangster worden voor opperrechter David Souter (69), die dit najaar met pensioen gaat. Het benoemen van opperrechters is een van de zwaarwichtigste taken van de president. Het Hooggerechtshof interpreteert de Amerikaanse grondwet en heeft de macht om beslissingen van lagere rechtbanken, de president, het Congres en de deelstaatregeringen teniet te doen. Opperrechters zijn levenslang benoemd en hebben zodoende een invloed die meestal voortduurt tot lang nadat de president die hen benoemd heeft van het toneel verdwijnt.

Bescheiden komaf

“Mijn hart barst van dankbaarheid”, zei Sotomayor, die van zeer bescheiden komaf is, gisteren tijdens haar officiële voorstelling in het Witte Huis. Obama noemde haar “een inspirerende vrouw waarvan ik zeker ben dat ze een uitmuntende opperrechter zal zijn”. De president prees Sotomayors intellect, maar benadrukte tegelijkertijd dat het van groot belang is dat rechters weten “hoe de wereld in elkaar zit en hoe gewone mensen leven”.Sonia Sotomayor is van Puerto-Ricaanse afkomst en groeide op in een sociale woontoren in de Bronx, een van de armste stadsdelen van New York. Haar vader stierf toen ze negen was, waarna haar moeder, een verpleegster, haar verder alleen opvoedde. In het Witte Huis, waar haar familie gisteren aanwezig was, hield Sotomayor eraan om haar moeder te danken. “Al wat ik ben, ben ik dankzij haar.”“Ik vind mijn leven onmetelijk rijk”, vervolgde Sotomayor. “Ik ben een gewone persoon die gezegend is met buitengewone ervaringen en kansen.” Sotomayor studeerde aan de gerenommeerde universiteiten Princeton en Yale. Ze werkte als advocate en werd in 1991 tot rechter benoemd door president George H.W. Bush. Bill Clinton duidde haar in 1997 aan voor het hof van beroep.Voor ze in functie kan treden, moet Sotomayor bevestigd worden door de Amerikaanse Senaat. President Obama mikt op een stemming in juli. De Republikeinse oppositie heeft al aangegeven dat ze bereid is om van de hoorzittingen een politieke loopgravenoorlog te maken.Tenzij er een onverwacht schandaal uitbreekt en ze steun krijgen van afvallige Democraten, hebben de Republikeinen onvoldoende stemmen om de benoeming te blokkeren. Voor de zieltogende en intern verdeelde oppositiepartij zijn de hoorzittingen echter een uitstekende gelegenheid om zich voor haar conservatieve achterban te profileren met het oog op de tussentijdse verkiezingen van 2010.In Sotomayors voordeel kan spelen dat ze door een Republikeinse president tot rechter benoemd werd. Toen Bill Clinton haar bevorderde, hielden de Republikeinen in de Senaat die benoeming echter een jaar lang tegen. Uiteindelijk stemden alle Democraten en de helft van de Republikeinen voor. Acht Republikeinen die in 1997 voor Sotomayor stemden, zetelen nog steeds in de Senaat. Onder hen bevindt zich Arlen Specter, die vorige maand overstapte naar de Democratische partij.

Rassencontroverse

De hoorzittingen over Sonia Sotomayor zullen naar alle waarschijnlijkheid uitdraaien op een debat over rassenpolitiek. Sotomayor zorgde voor controverse toen ze het stadsbestuur van New Haven, Connecticut, gelijk gaf in een beslissing om promoties bij de plaatselijke brandweer teniet te doen nadat zwarte deelnemers in 2003 opvallend lagere examenscores hadden behaald dan hun blanke collega’s. Die zaak bevindt zich nu voor het Hooggerechtshof. “Rechter Sotomayor is een linkse juridische activiste van de eerste orde, die denkt dat haar eigen politieke agenda belangrijker is dan de letter van de wet”, stelde het conservatieve Judicial Confirmation Network in een reactie op de nominatie. “Ze denkt dat rechters het beleid moeten dicteren en dat hun geslacht, ras en etniciteit hun beslissingen in het hof moeten beïnvloeden.”Een andere opvallend beslissing van Sotomayor was de uitspraak waarmee ze in 1995 de negen maanden lange spelersstaking in het Amerikaanse professionele honkbal beëindigde. President Obama, zelf een grote honkbalfan, gaf gisteren aan dat ze daarmee wat hem betreft die sport gered heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234