Dinsdag 31/01/2023

Opinie

Laten we ons niet angstvallig afsluiten van al wie een beetje anders, een beetje vreemd aandoet

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Vertegenwoordigers van de in België erkende erediensten en van de vrijzinnig-humanistische gemeenschap overleggen geregeld met elkaar in het kader van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog, gesteund door de Vlaamse Overheid.

Peckstadt ea

Ze onderschrijven allen de waarden die de basis vormen van onze democratie: vrijheid van levensbeschouwing en vrije meningsuiting, vrije keuzen voor zover die anderen niet schaden en de daarbij horende tolerantie, gelijkwaardigheid van alle mensen, onderling respect en solidariteit.

Vanuit deze gemeenschappelijke waarden willen ze een oproep doen om de vluchtelingen die ons land hebben bereikt, met begrip en respect te ontvangen en voor al degenen die beantwoorden aan de criteria van de internationale akkoorden omtrent vluchtelingen, alle inspanningen vol te houden die nodig zullen zijn om hun de kans te geven hier een actief en menswaardig leven te leiden.

In West-Europa hebben we het geluk al zeventig jaar geen oorlog meer te moeten meemaken. Maar de familiegeschiedenis van velen onder ons bevat de herinnering aan de vlucht voor de bezetter in de Eerste en/of de Tweede Wereldoorlog, gevolgd door een min of meer lang verblijf in één van onze buurlanden. In die herinnering zit dankbaarheid voor het begrip, de hulp en de gekregen kansen vanwege overheid en bewoners, wanneer we goed werden ontvangen. De herinnering is bitter voor degenen die als vluchteling niet welkom bleken en werden uitgestoten (zelfs opgesloten).

We doen er goed aan dit in gedachten te houden, nu wij zelf gastland zijn voor een klein deel van de vluchtelingen.

Solidariteit met medemensen in noodsituaties behoort tot de waarden van elke eredienst of levensbeschouwing die in de VILD vertegenwoordigd is en de bescherming van minderheidsgroepen - ook mensen zonder papieren en vluchtelingen - is essentieel in een zorgzame democratie.

Vanuit de overheid zijn al heel wat inspanningen gedaan en vele burgers hebben genereus tijd, inspanningen, middelen en zelfs huisvesting aangeboden.Toch loopt het af en toe nog mis en komen gezinnen en hun kinderen in onaanvaardbare situaties terecht. Nu de winter begint moeten we al het mogelijke doen om ziekmakende en levensbedreigende omstandigheden te vermijden.

Maar die vluchtelingen, die alles moesten achterlaten, hebben recht op méér dan overleven: we moeten ze helpen zich te huisvesten, de taal te verwerven, met hun competenties en talenten hun brood te verdienen, en een gewoon lid van onze samenleving te worden. Die samenleving is de laatste decennia voortdurend in diversiteit toegenomen, qua culturele, levensbeschouwelijke en etnische achtergrond van de burgers, zodat we het verschil nauwelijks zullen gewaar worden. Pas als we zouden tekortschieten in het onthaal van de vluchtelingen, lopen we het risico dat ze een probleem vormen.

De overheid en overheidsdiensten hebben in dat onthaal een cruciale rol, maar niet zij alléén: ook bedrijven en individuele burgers kunnen door een open contact en bereidheid tot ondersteuning veel betekenen voor vluchtelingen en hun gezin. Zeker de kinderen zijn bijzonder kwetsbaar en vereisen onze zorg en aandacht. Om niet begeleide minderjarige vluchtelingen te ondersteunen kunnen burgers zich ter beschikking stellen als voogd of als pleegouder.

We mogen zeker de moeilijkheid van een aangepaste begeleiding juist inschatten, voldoende professionaliteit inzetten en ons hoeden voor goedbedoeld amateurisme. De integratie in een maatschappij waarin vrijheid van levensbeschouwing en meningsuiting, vrije keuzen voor zover die anderen niet schaden en de daarbij horende tolerantie, gelijkwaardigheid van alle mensen, onderling respect en solidariteit fundamenteel zijn, zal zeker een inspanning vergen. Dit mag echter geen reden zijn tot passiviteit.

Ten slotte willen we nog waarschuwen voor valse argumenten om de vluchtelingen af te wijzen. Er zijn onder hen zeker niet méér mensen die risico op schadelijk of misdadig gedrag meebrengen, dan in gelijk welke andere bevolkingsgroep. Laten we ons niet angstvallig afsluiten van al wie een beetje anders, een beetje vreemd aandoet, maar onze medemenselijkheid volop aan bod laten komen.

Dominee Steven Fuite, synodevoorzitter Verenigde Protestantse Kerk van België
Dr. Geert Lorein, federale synodevoorzitter van de Evangelische Kerk in België
Metropoliet Athenagoras Peckstadt, aartsbisschop van de Orthodoxe Kerk in België en voorzitter van de Vlaamse inter-levensbeschouwelijke Dialoog (ViLD)
Kanunnik Etienne Quintiens, Rooms-katholieke Kerk
Mohammed Achaibi, Moslim Executieve van België
Sylvain Peeters, voorzitter De Mens Nu
Rev. Stephen Murray, Anglicaanse Kerk in België
Baron Julien Klener, Israëlitisch Consistorie

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234