Vrijdag 27/01/2023

katholiek onderwijs

Laten we de zaak niet reduceren tot voor of tegen moslims op school

null Beeld © bob van mol
Beeld © bob van mol

Tessa Vermeiren is ex-hoofdredacteur van Knack Weekend.

TESSA VERMEIREN

Wat een heisa heeft Lieven Boeve veroorzaakt. Ik denk dat Mieke Van Hecke verstandiger omging met dit soort kwesties . Ze was dan ook geen theoloog. De bisschoppen hebben zelf die theoloog aan het hoofd gezet van het Katholiek Onderwijs. Nu schrikken ze van wat hij veroorzaakt.

En waar gaat het weer over: in eerste instantie over de hoofddoekenkwestie. Die werd in dit land aangevuurd door de zeer discrete Moslimbroederschap, die aanstuurt op de scheiding der geesten en op de islamisering van de politiek, het onderwijs kan daarin een nuttige brugfunctie vervullen.

Het opportunisme zit vandaag aan beide kanten, sommige katholieken en sommige moslims - ik wil niet veralgemenen - vinden dat het moment gekomen is om zich met hand en tand te verzetten tegen een verdere secularisering van de maatschappij.

Dat is geen stap vooruit helaas. Zij beheersen wel het debat en zijn dan verbaasd en verontwaardigd dat seculiere humanisten zich verzetten en verdedigen wat in Vlaanderen na veel strijd is veroverd.

Het zijn die seculiere humanisten die dan betiteld worden als fundamentalistische atheïsten.

null Beeld

Laten we eerlijk blijven. Wat verlangen zij? Dat de grondwet en de wet iedereen de garantie geeft om naar zijn levensbeschouwing te leven. Dat in het onderwijs álle kinderen opgevoed worden tot burgers met respect voor iédere andere levensbeschouwing. Met het recht op vrije meningsuiting en recht op vrij onderzoek tevens. Dat betekent dat álles in vraag kan worden gesteld.

In geen van de onderwijsnetten is de toestand op dit moment ideaal. Het katholiek onderwijs wil iedereen door zijn molen halen en wil nu voorzichtig een kleine, lichtjes hypocriete en door marketingoverwegingen ingegeven opening maken naar moslims die al decennia in hun scholen aanwezig zijn. Dat terwijl ze even veronachtzamen dat in hun scholen ook een zeer groot aandeel kinderen uit ongelovige gezinnen zitten.

In het GO! worden álle levensbeschouwingen onderwezen en het is echt geen uitzondering dat een kind uit een ongelovig gezin op vrijwillige basis en uit interesse bijvoorbeeld joodse of orthodoxe godsdienst gaat volgen. Men kan ook opteren om geen enkele levensbeschouwing te volgen.

Het hoofddoekenverbod - dat er trouwens niet alleen is in het GO! maar ook in heel wat katholieke scholen - kwam er omdat de peer pressure op niet-hoofddoekdraagsters zeer groot was en de godsdienstige kledingvoorschriften altijd maar voortschreden. Nu is het de speerpunt geworden van een beweging die tot doel heeft het onderscheid tussen moslim en niet-moslim duidelijker en scherper te maken. Het vervolg daarvan ligt in moslimscholen en op termijn een moslimpartij.

Vrije scholen die religieus geïnspireerd zijn, kunnen voor mij maar op voorwaarde dat álle scholen (ook joodse, ook katholieke, ook gemeenschapsscholen) een vak onderwijzen waarin iedere leerling kennismaakt met álle andere levensbeschouwingen in dit land. En burgerschapsvorming krijgt. Het LEF-voorstel van Patrick Loobuyck lijkt me zeer geschikt. Wie dat weigert, moet zijn eigen boontjes doppen, verliest subsidie en kan geen officieel diploma afleveren.

Laten we weer met beide voeten op de grond komen en de zaak niet reduceren tot voor of tegen moslims op school of elders. Het gaat over alle kinderen leren samenleven op basis van gelijkwaardigheid. Dat is wat ik als seculiere humanist zou willen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234