Zaterdag 27/02/2021

Lastige liefde op latere leeftijd

Eenzaamheid blijft een kwaal onder ouderen. De beste remedie is liefde, of die nu van de levensgezel, van een nieuwe partner of van de kleinkinderen komt.

door Tina De Gendt

BRUSSEL l Brussels staatssecretaris Brigitte Grouwels (CD&V) organiseerde daarover de denknamiddag Oude liefde roest niet.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Antwerpen bleek onlangs dat nog altijd een derde van de bejaarden af en toe te kampen heeft met eenzaamheid. Dat is misschien minder dan velen vreesden, maar het is ook niet weinig. De ergst getroffen bejaarden zijn de weduwen en weduwnaars. Nochtans betekent het wegvallen van een levenspartner niet noodzakelijk dat er geen plaats meer is voor een nieuwe partner, benadrukt Grouwels. "Je moet geen twintig zijn om nog een nieuwe liefde te vinden."

Niettegenstaande is het niet altijd makkelijk. Vooral ouderen die alleen wonen, vinden het erg moeilijk nog nieuwe mensen te leren kennen, zeker mensen die gezond zijn en vrij. Ook voor andere dan liefdesrelaties is het voor ouderen niet altijd vanzelfsprekend. Rosa Kerkhofs (80) vindt dat ouderen zelf het heft in handen moeten nemen en eropuit moeten trekken. "Als bejaarde kun je je nu eenmaal niet permitteren thuis te wachten tot de mensen langskomen, je moet ze zelf aansporen om te komen en er zoveel mogelijk zelf op uit trekken."

Dat geldt ook voor de kleinkinderen, want hoewel ouders de grootouders vaak als oppas gebruiken, is de band met de kleinkinderen een zeer breekbare. "De grootste fout die grootouders kunnen maken is zich te veel moeien met de opvoeding van het kind: opa's en oma's worden verondersteld liefde te geven en niets anders. Door kritiek te geven op de opvoeding van de kinderen zijn er veel senioren die het contact met de kleinkinderen verliezen."

De best bestudeerde en bekendste relatie van senioren is die met de levenspartner. Als liefde zoveel jaar kan duren, moet het echter niet noodzakelijk 'echt wel liefde zijn'. "Koppels die al dertig jaar samen zijn, hebben zeker een voorsprong op de rest", aldus professor Fons Verhoelst van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen, "maar dat wil niet zeggen dat alles vanaf dan zomaar op wieltjes loopt."

Koppels die de menopauze overleven, kunnen volgens de professor worden ingedeeld in vier categorieën: de koppels die scheiden, zij die onophoudelijk op elkaar vitten, zij die als broer en zus naast elkaar beginnen te leven en ten slotte de koppels die een diepzinnige, intieme relatie uitbouwen. Jammer genoeg is die keuze niet zo simpel te maken als ze nu voor u ligt.

Om tot de laatste categorie te behoren moet een koppel tegen heel wat kunnen. Het pensioen komt eraan, het lichaam wil niet altijd meer mee en de kinderen zijn het huis uit.

"Na je vijftigste word je als koppel van 'ouderpaar' plots weer een 'echtpaar'", aldus professor-emeritus Alfons Vansteenwegen. "Dan bots je onvermijdelijk op elkaar: op de goeie dingen maar wellicht ook op de ergerlijke."

Waar nogal wat koppels, zelfs al zijn ze op jaren, over blijken te vallen zijn elkaars kleine onhebbelijkheden: Het licht aan terwijl de gordijnen open zijn, een te koude of te warme badkamer. Daarnaast hebben oudere koppels ook vaker seksuele problemen, iets waar ze slechts moeilijk over kunnen communiceren.

"Jonge koppels gaan er vaak van uit dat hun partner nog wel zal bijdraaien, dat ze hem wel nog zullen kunnen veranderen", aldus Vansteenwegen.

"Eenmaal boven de 55 weet je dat het niet meer zal veranderen. Als je een man hebt zonder verstand van mode zal dat de rest van zijn leven zo blijven. Echte aanvaarding is de laatste verandering in een relatie en het is de sleutel tot de 'ware liefde': de 'goed genoeg'-relatie."

Professor Alfons Vansteenwegen:

Na je vijftigste word je als koppel van 'ouderpaar' plots weer 'echtpaar. Dan bots je onvermijdelijk op elkaar: op de goeie dingen maar ook op de ergerlijke

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234