Donderdag 09/07/2020

Natuurbeheer

Langs Vlaamse rivieren en kanalen floreert illegale boomkap

Beeld Esme Soesman

Vierduizend hectare bos moet Vlaanderen er tegen 2024 bij krijgen. Maar ondertussen worden er langs rivieren en kanalen massaal bomen gekapt. Ook wanneer daar niet de nodige vergunningen voor zijn.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigde haar bosuitbreidingsplan vorige week aan als ‘de groenste inhaalbeweging ooit’. En het moet gezegd: aan ambitie geen gebrek. Tegen 2024 krijgt Vlaanderen er - als het van Demir afhangt - 4.000 hectare bos bij. Tegen 2030 loopt dat zelfs op tot 10.000 hectare. 

Maar binnen de Vlaamse regering is nog niet iedereen mee in dat verhaal, zo blijkt uit de antwoorden op een schriftelijke vraag van Groen-parlementslid Mieke Schauvliege. De Vlaamse Waterweg, het agentschap dat de Vlaamse rivieren en kanalen beheert, kapte vorige winter maar liefst 137 hectare aan bomen. Een aanzienlijk deel van die kapwerken gebeurt volgens Schauvliege bovendien illegaal, zonder de nodige vergunningen of beheersplannen.

Het was even schrikken toen Schauvliege deze winter ging wandelen langs het kanaal Gent-Brugge. “Langs een heel stuk van het kanaal was alle begroeiing verdwenen”, zegt ze. “Kilometers lang.” Toen ze Lydia Peeters (Open Vld), als minister voor Mobiliteit en Openbare werken bevoegd voor de materie, daarover ondervroeg, liet die weten dat de Vlaamse Waterweg al sinds 2010 toelating had van Natuur en Bos om elke vier jaar de vegetatie op de oevers van de Vlaamse waterlopen te kappen. Dat was dus wat afgelopen winter langs het kanaal Gent-Brugge en op nog 52 andere locaties is gebeurd. Goed voor in totaal 137 hectare aan gekortwiekte natuur.

Om de acht jaar

Allemaal volgens het boekje, benadrukte Peeters. Alleen blijkt de toelating waar Peeters het over heeft al vijf jaar verlopen. In 2015 werd immers de Code van Goede Natuurpraktijk van kracht. En die bepaalt dat kappen van oevers en dijken maar om de acht jaar kan plaatsvinden. Wie daarvan wil afwijken heeft een natuurvergunning nodig. En die was er voor de werken langs het kanaal Gent-Brugge niet, geeft Demir in haar antwoord op de vraag van Schauvliege toe. “De Vlaamse Waterweg  heeft zich gebaseerd op zijn toestemming van 2010 en heeft Agentschap Natuur en Bos verder op geen enkele wijze betrokken bij deze kapwerken.”

Schauvliege vraagt om onmiddellijk een eind te maken aan de illegale kapactiviteiten en voortaan meer aandacht te schenken aan de ecologische impact van het drastische oeveronderhoud. Ook de komende maanden heeft De Vlaamse Waterweg behoorlijk wat kapwerk voor de boeg. In 2020-2021 staan werken gepland op 33 locaties, goed voor opnieuw 43,5 hectare. “We willen dat al die werken gebeuren met respect voor de natuur”, zegt Schauvliege. “Niet kappen tussen maart en eind juni, wanneer de vogels broeden, waardevolle bermen behouden en gefaseerd werken. Wanneer grote aaneengesloten stroken in één keer worden aangepakt is er voor de dieren die er leven geen plaats meer om te schuilen. Met alle gevolgen van dien.” 

In een reactie laat minister Peeters weten dat de Vlaamse Waterweg steeds zorg draagt voor de vereiste vergunningen en afspraken vooraleer werken in het kader van groenbeheer worden uitgevoerd. “Ik ben ook steeds bereid om het gesprek verder te zetten met het Agentschap Natuur en Bos en de milieuverenigingen”, besluit ze. Op het kabinet van minister Demir laten ze weten deze week nog contact op te nemen met De Vlaamse Waterweg om illegale kappingen in de toekomst te voorkomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234