Zondag 07/03/2021

LANGS HET ERFGOED VAN EEN POLDERSTADJE | DAMME

De zomer is dan wel definitief voorbij, de goesting om buiten te komen daarom niet. Want niets zo ontspannend als wat verse herfstlucht in de longen te zuigen en een West-Vlaamse wind door de haren te laten wapperen. Goesting test vier wandelingen uit, voor de kleinste én de stevigste stappers.

IN HET KIELZOG VAN TIJL UILENSPIEGEL

Ruim 800 jaar geschiedenis in een stadswandeling van 3 kilometer: in Damme, het polderstadje vlakbij Brugge, kan het. Ideaal voor een namiddaguitje met de kinderen, want de route is toegankelijk voor kinderwagens.

Je weet het of niet, maar Damme was in de middeleeuwen een levendige voorhaven van de handelsmetropool Brugge. Denk: statige huizen met grote stapelruimten en grootse bouwprojecten. Toen de bloeiende economie er stilviel, werd Damme een militaire vesting in de oorlog tussen Spanje en de Noordelijke Nederlanden. In de 18de eeuw kreeg het stadje zijn rust terug. Op deze korte wandeling kom je verhalen te weten over de handelaars, de militaire ingenieurs én Tijl Uilenspiegel, wiens geest in Damme altijd is blijven rondzwerven.

Starten doen we op de markt van Damme. Eerst wat informatie over dit gezellige stadje inwinnen! Dat doen we in Huyse de Grote Sterre, het bezoekerscentrum. Voor wie zin heeft: er is ook een Uilenspiegelmuseum, heel leuk om eens met de kids te doen.

Het is een kuitenbijtertje, de weg naar de top waar de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat, maar van op de toren word je beloond met een onvergetelijk zicht. Zo zien we dat Damme omwald is door dubbele grachten, de Stadswallen. Ze werden aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog en evolueerden naar prachtige moerasbiotopen. Aan natuur geen gebrek hier, merken we ook aan de Damse Vaart. Die is afgelijnd met bomen en verbindt Brugge met Damme en loopt zelfs nog verder naar Sluis. Voor wandelaars, en zeker ook voor fietsers, is het hier een beetje de hemel op aarde. Langs de vaart komen we nog de Schellemolen tegen. Die werd gebouwd in 1867 op de wal van een oude houten molen - de Scellemeulen - uit de 16de eeuw. Naar verluidt is het een van de meest gefotografeerde molens ter wereld. En terecht, moeten we toegeven: zó pittoresk!

4 wonderlijke

wandelingen

HONDERD JAAR TERUG IN DE TIJD

KRATERS EN MIJNENWANDELROUTE | WIJTSCHATE

Wijtschate, in hartje Heuvelland, was in 1917 het decor van de Mijnenslag. Het gevolg: tot op de dag van vandaag kan je er nog kraters zien. Op dit 7 kilometer lange traject kom je nog veel meer WOI-restanten tegen en waan je je zo 100 jaar terug in de tijd.

7 juni 1917. In Wijtschate ontploffen dieptemijnen om de Duitse stellingen aan te vallen. Het volledige verhaal achter die Mijnenslag kom je te weten op deze wandeling. Je passeert de overgebleven kraters en militaire begraafplaatsen én geniet tegelijkertijd van een prachtig panorama op een glooiend gebied.

Van aan de Sint-Medarduskerk trekken we richting de Bayernwaldsite via een wandelpad door de gerestaureerde loopgraven. We zien er mijngangen, een mijnschacht en bunkers. De informatiepanelen vertellen ons iets meer over het leven achter het front. Het schattige kleine bos 'Petit Bois' is vooral bekend omdat de eerste graafmachine er tijdens de oorlog ingezet werd om ondergrondse tunnels te boren. Rondom liggen heel wat kraters. Een eyecatcher is de Peckham-krater, waar maar liefst 39.500 kilo munitie tot ontploffing werd gebracht. Nu gaat het er een pak rustiger aan toe en wordt de krater vooral gebruikt als visvijver. De beroemdste krater die je voorbijwandelt is de Pool of Peace, oftewel de Spanbroekmolenkrater. Toen een waar slagveld, maar nu ligt hij er inderdaad vredig bij. Een beetje verderop worden we even helemaal stil aan de Britse militaire begraafplaats Spanbroekmolen. Hier rusten 58 gesneuvelde Britten, waarvan er zes nooit geïdentificeerd konden worden.

VAN GROENE VALLEI TOT

HISTORISCHE MONUMENTEN

OUDE LEIEWANDELROUTE | BAVIKHOVE

Bavikhove, niet enkel de hometown van Gerrit 'In de gloria' Callewaert maar ook het decor van een prachtige wandeling door de groene vallei van de Leie. Onderweg word je voortdurend herinnerd aan het vlasverleden van de streek.

Een prachtige wandeling van 10,8 kilometer, om precies te zijn, met een start op het dorpsplein van Bavikhove. Door de vallei van de Plaatsebeek wandelen we naar een eerste oude Leiearm. Onderweg komen we heel wat schuren en roterijen tegen, we kunnen het vlas dat hier vroeger verwerkt werd bijna ruiken.

We steken weiden door en komen in bosrijker gebied terecht. In het Ooigembos snuiven we de herfstlucht onze longen in. Nu al de moeite waard, dit bos, maar zeker ook een aanrader in het voorjaar als de flora er in bloei staat. Via het jaagpad langs de Leie bereiken we de Drietrapssluis van Ooigem: een beschermd monument dat je een idee geeft van hoe een kanaal er in de negentiende eeuw moet hebben uitgezien.

Langs een tweede oude Leiearm komen we aan de historische hofstede Munkenhof en aan het kasteel van Ooigem, waar je onder andere nog een oude duiventil kan zien staan. Langs de gekanaliseerde Leie stappen we terug naar Bavikhove. Deze - toch al vrij stevige - wandeling is een fijne mix van historisch erfgoed en heel gevarieerde natuurlandschappen. En met veel aandacht voor de wandelaars: ter hoogte van de Oude Leiearm in Bavikhove werd een trap voorzien om de berm af te kunnen dalen en in het jonge Leembos kan je via een bruggetje gemakkelijk de beek over. Vertrekken in Bavikhove is overigens geen must, wie liever vanuit Ooigem of Desselgem vertrekt kan de wandeling ook starten aan de schuilhut langs de Leie in de Munkenhofdreef.

KUSTWANDELING ZONDER DE ZEE TE ZIEN

DWARS DOOR HET KREKENGEBIED | OOSTENDE

Velden, weiden, bosjes en kreken, én de daarbij horende typische polderfauna en -flora. Dertien kilometer lang genieten van je haren die flapperen in de wind, want die krijgt hier tussen de rietplanten en bomen vrij spel.

Neen, met een perfecte coiffure kom je van deze wandeling niet thuis. Wél met een zalig gevoel van herbronning. Oostende is zo veel meer dan enkel zon, zee en strand. Wie met de auto of trein richting Oostende trekt, ziet het al: het enorme open landschap van het krekengebied en de polders. Puur natuur!

De wandeling start op de parking van Kinderboerderij De Lange Schuur in Stene. Meteen al een topper, want waarom niet beginnen - of eindigen natuurlijk - met een bezoekje aan Marietje de pony, Marouane de ezel en Dina de koe? Ze hebben naar het schijnt niets liever dan geaaid te worden. Van de boerderijbeesten naar het grasland dan: we volgen eerst een klein stukje van de oude spoorlijn Torhout-Oostende en komen via het afwateringskanaal van de Sluiskreek aan het stadsrandbos. Tussendoor een kleine tip: aangepast schoeisel is - als er net een typisch Belgisch buitje uit de lucht is gevallen - aan te raden. Lees: laarzen aantrekken!

In het Geuzenbos gidst een leuk pad ons tussen de verschillende bomen. Af en toe kom je een mooi picknickplekje tegen, ideaal om eventjesiets te knabbelen. En dan zijn er uiteraard nog de prachtige kreken, met als topper de indrukwekkende Grote Keignaert.

Een deel van deze wandeling gaat over de zogenaamde Groene 62, de voormalige 22 kilometer lange stoomtreinspoorweg tussen Oostende en Torhout. Die lijn had vroeger - vandaar de naam - nummer 62 maar is nu een natuurgebied dat wel gemaakt lijkt voor wandelaars en fietsers (wel mooi aan je kant blijven, want die laatste zijn talrijk).

Meer wandelingen op www.westttoer.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234