Zaterdag 04/02/2023

AnalyseCoronamaatregelen

Langs alle kanten wordt de druk op het Overlegcomité opgevoerd om te versoepelen

Een actie van café Cabron in Antwerpen. Op 1 april zal de horeca intussen een half jaar dicht zijn, nog zonder de sluiting uit de eerste lockdown erbij te tellen. Beeld Klaas De Scheirder
Een actie van café Cabron in Antwerpen. Op 1 april zal de horeca intussen een half jaar dicht zijn, nog zonder de sluiting uit de eerste lockdown erbij te tellen.Beeld Klaas De Scheirder

Vanuit allerlei sectoren wordt de druk op het Overlegcomité opgevoerd om vrijdag versoepelingen aan te kondigen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zet nu al de hakken in het zand: hij wil nog drie weken wachten.

Stavros Kelepouris

De zenuwen in de Wetstraat staan strak gespannen, in de aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag. De regeringen van ons land willen dan een perspectief bieden en een weg schetsen uit de lockdown, die al bijna vier maanden duurt. De verwachtingen zijn hooggespannen, nog meer dan bij voorgaande Overlegcomités.

Voor premier Alexander De Croo (Open Vld), samen met Vandenbroucke de belangrijkste persoon aan de tafel van het Overlegcomité, wordt het een week spitsroeden lopen. Zijn voorzitter, Egbert Lachaert, pleitte er zaterdag voor om vanaf maart alle buitenactiviteiten zoveel mogelijk toe te laten – ook de terrassen in de horeca moeten dus weer kunnen draaien.

Maar zondagmiddag al drukte Vandenbroucke de hoop op snelle versoepelingen de kop in. “Het wordt een belangrijke vergadering om de violen te stemmen, maar ik denk niet dat we veel beslissingen gaan kunnen nemen.” Pas over drie weken kan het Overlegcomité een “verstandige beslissing” nemen, zei Vandebroucke in de studio van VTM Nieuws.

Openingszet

“Ik zou vandaag niet graag in de schoenen van Alexander De Croo staan. Zijn positie wordt nu heel moeilijk”, analyseerde een bron dicht bij de federale regering de situatie. De sortie van Vandenbroucke wordt op andere kabinetten gelezen als een “openingszet”. Doorgaans laat de minister slechts kort voor het Overlegcomité in zijn kaarten kijken, meestal tijdens de plenaire vergadering in de Kamer op donderdag. Maar Vandenbroucke heeft gezien hoe de druk om te versoepelen de voorbije dagen flink opliep. De sp.a’er behoort tot een steeds kleiner wordend clubje ministers die het lockdownregime nog even willen aanhouden. Politiek-strategisch is het dan beter de vlucht vooruit te nemen.

De vraag is of de trein nog tegen te houden is. Op de kabinetten trok intussen een lange stoet lobbygroepen voorbij, en ook via de media wordt vanuit bepaalde sectoren de druk opgevoerd om maatregelen af te bouwen. Zaterdag sprak de woordvoerder van AB Inbev al klare taal: de horeca moet voor hen open op 1 april. “Het is genoeg. Het is nu of nooit.” Ook Horeca Vlaanderen weet hoe ze de politiek moet bespelen, al klinkt het dat CEO Matthias De Caluwe het toch iets subtieler aanpakt.

Niet alleen de cafés en restaurants worden ongeduldig. Ook de cultuur, de evenementensector, de sport en het jeugdwerk voeren de druk op. De fitnesssector sportte zondag op straat, uit protest tegen de verplichte sluiting. Iedereen heeft zijn eisen, iedereen wil weer aan de slag, en iedereen beweert dat coronaproof te kunnen.

Slap koord

Het is dansen op een slap koord. Politiek beseft iedereen dat het water velen al lang geleden aan de lippen stond. Op 1 april zal de horeca bijna een half jaar gesloten zijn, nog afgezien van de sluiting in de eerste golf. De rek is eruit. Maar tegelijk zijn velen ervoor beducht met een grote reeks versoepelingen een derde golf over ons land af te roepen. De epidemie hangt nog steeds op een plateau. Er is een evenwicht, maar het is broos. De erg besmettelijke Britse covidvariant is nu volgens experts ongeveer goed voor de helft van alle besmettingen; de komende weken zal dat percentage in ijltempo toenemen.

Uitbaters van sportclubs hielden zondag een actie op straat. Beeld Klaas De Scheirder
Uitbaters van sportclubs hielden zondag een actie op straat.Beeld Klaas De Scheirder

Ook de wetenschappelijke experts zijn bezorgd over een al te snelle afbouw van de maatregelen. De persconferentie van het Crisiscentrum op maandagvoormiddag wordt daarom een cruciaal communicatiemoment. Het is de bedoeling om dan, aan het begin van de week waarin druk gespeculeerd zal worden over versoepelingen, de huidige stand van de epidemie nog eens glashelder uit de doeken te doen.

Maar intussen lijkt de geest uit de fles. Het stralende weer van het afgelopen weekend lokte overal de mensen naar buiten, op talloze plekken kwamen jongeren samen om even stoom af te laten op een impromptu openluchtfuif. “Nog eens drie weken wachten, dat krijgen ze niet verkocht. Het Overlegcomité gaat ergens mee moeten komen. En het zal meer moeten zijn dan de aangekondigde opening van de contactberoepen,” zegt een Wetstraat-bron.

Avondklok

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez beantwoordde het openingsbod van Vandenbroucke vrijwel meteen. Tenzij het absoluut noodzakelijk is, moet het verbod op niet-essentiële reizen per 1 maart van tafel. Ook de avondklok is volgens Bouchez aan herziening toe, al heeft die “haar efficiëntie getoond”. De horeca moet een duidelijke horizon krijgen. “Het status quo tot de zomer is in onze ogen onaanvaardbaar.”

Wellicht zal er vrijdag nadrukkelijk gekeken worden of er meer mogelijk is voor de jeugd. Op dit moment is jeugdwerk beperkt tot één activiteit per week in groepen van maximaal tien mensen. Dat zou uitgebreid kunnen worden. Ook onderwijs in de klas en de aula staat hoog op het prioriteitenlijstje, niet in het minst bij de Vlaamse regering.

Verscheidene bronnen geven aan dat er daarnaast vooral ingezet zal worden op buitenactiviteiten. Iedereen binnen op café laten zitten is riskant, maar de terrassen kunnen misschien wel al draaien. Al is het maar de vraag of de horeca daar voldoening mee kan nemen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234