Donderdag 06/08/2020

Standpunt

Lange tijd waanden de Gentenaars zich beter dan de Antwerpenaren. Tot anderhalve week geleden

Tine PeetersBeeld kos

Tine Peeters is journalist bij De Morgen.

Lange tijd waanden de Gentenaars zich beter dan de Antwerpenaren. Zeker als het ging over het niveau van de campagne voor 14 oktober. De strijd om de meerderheid leek in de stad van Artevelde beschaafder en hoogstaander te verlopen dan in die van Rubens.

In Antwerpen wordt al de hele campagne meer de man dan de bal gespeeld. Tom Meeuws (sp.a) en Kris Peeters (CD&V), hoeft het nog gezegd en geschreven, waren er de voornaamste doelwitten. 

Boven de gordel

Neen, dan bleven de slagen in Gent maandenlang boven de gordel. Tot anderhalve week geleden. Toen barstte er een ruzie uit tussen twee kandidaten van Turkse origine, een sp.a'er en een N-VA'er, in de keuken van het Gentse stadhuis. De aanleiding was de hoofddoekenkwestie, de werkelijke inzet van de 25.000 stemmen van de Turkse gemeenschap. Of bijna een op de zeven stemmen.

N-VA praat liever niet over de hoofddoek in de Gentse campagne, omdat de nationale partijlijn moeilijk ligt voor hun plaatselijke, Turkse kandidaat. Waar ze wel over wil spreken, is het circulatieplan. Daar is geen onenigheid over binnen de N-VA, de partij is tegen – net zoals de meeste Turkse Gentenaars – en dat kan de Vlaams-nationalisten dus stemmen opleveren. Het tegendeel geldt voor het rood-groene kartel, de grondlegger van het circulatieplan. 

Door de strijd particulier te maken en te focussen op het hoofddoekendilemma van de Turkse N-VA-kandidaat, moeten de linkse politici het dus niet hebben over een onderwerp dat voor hen pijnlijke gevolgen kan hebben. 

Maar N-VA is verre van zondevrij in Gent. Wat ze links aanwrijft, doet ze zelf, maar dan in de discussie over de sociale woningen. Deze week bracht Siegfried Bracke (N-VA) uit dat meerdere sp.a-gemeenteraadsleden een sociale woning huren. Ook met andere dossiers over dit thema probeert hij de socialisten persoonlijk in diskrediet te brengen. Die tackles op de man maken dat het fundamentele debat over de sociale woningbouw niet gevoerd is in Gent. N-VA wil geen sociale woningen bijbouwen – wat delicaat ligt in een stad met veel verouderde sociale wijken – maar kon dat handig maskeren door dit afleidingsmanoeuvre. 

Na al die persoonlijke vetes, waarin de Gentse politieke klasse bewees dat ze geen haar beter is dan de Antwerpse, is er maar één conclusie mogelijk: een strijd op het lokale toneel moet dit lage niveau dringend overstijgen. Een week voor de verkiezingen is dat een absolute noodzaak. De thema's die lokaal echt belangrijk zijn – wonen, mobiliteit, diversiteit en luchtkwaliteit – hebben niks te maken met plaatselijke roddels of lastercampagnes. Daar heeft geen mens een boodschap aan. En al zeker niet de twijfelende kiezer.  

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234