Zaterdag 10/12/2022

Langdurig zieken worden 'duurder' dan werklozen

Langdurig zieken hebben ons land in 2015 voor het eerst meer geld gekost dan werklozen.

Terwijl er van ons belastinggeld 5,7 miljard euro naar werkloosheidsuitkeringen ging, was er 6,4 miljard euro nodig voor langdurig zieken. En die kloof zal alleen maar groter worden: tegen 2018 zullen langdurig zieken onze maatschappij 7,8 miljard euro kosten.

Nooit zaten er in ons land zoveel mensen ziek thuis. De Rijksdienst voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (Riziv) telt vandaag 335.000 werknemers die op doktersbevel al langer dan een jaar niet zijn gaan werken. Dat is ongeveer 8 procent van alle werknemers.

Opmerkelijk is dat die groep steeds jonger wordt. Bij de 'jonge' mannen kwamen er de afgelopen tien jaar 30 procent langdurig zieken bij. Bij 'jonge' vrouwen liefst 60 procent.

In 2014 ging er van ons belastinggeld 6 miljard euro naar langdurig zieken. Dit jaar zal dat 400 miljoen meer zijn. En daar houdt het niet op. De verwachting is dat dat cijfer volgend jaar al oploopt tot 6,9 miljard en tegen 2018 tot 7,8 miljard. "Problematisch", zegt Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Want die meerkost in één legislatuur is niet te dragen.

Met een plan om langdurig zieken weer aan het werk te krijgen, wil de minister voor een kentering zorgen. Hoe dat plan er precies uitziet, is nog niet duidelijk. Maar grosso modo zou het erop neerkomen dat werkgevers gestimuleerd worden om langdurig zieken weer in roulatie te brengen door hen lichter en aangepast werk te geven.

Dat laatste zou bovenal snel moeten kunnen gaan. Cijfers van preventiedienst Mensura tonen aan dat snel reïntegreren loont. Van wie één maand ziek thuis zit, gaat 94 procent nadien weer aan de slag in zijn oude job. Bij zieken die zes maanden thuis zitten, is dat nog maar 4 procent. (SV)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234