Zaterdag 25/09/2021

Landgenoten aan de top

Joost Van Roost

CEO Esso Nederland

president-directeur ExxonMobil Benelux

Geboren in 1955.

Afkomstig uit Leuven, woont in Brasschaat.

Begon in 1979 voor Esso te werken, vanaf 1984 voor de Beneluxafdeling in Breda. Was meteen gefascineerd door het verschil tussen Belgische en Nederlandse benzinestations.

Na zes jaar in de Verenigde Staten werd hij in 1999 directeur van Esso (nu ExxonMobil) in de Benelux.

"We spreken bij de sollicitatieronden Belgen en Nederlanders door elkaar. De Belgen zijn 23 jaar, hebben niets anders gedaan dan hun studie voor ingenieur of econometrie. Ze zijn in het bezit van schitterende cijfers. De Nederlanders zijn 27 jaar, hebben zeven jaar over hun studie gedaan. Ze hebben de wereld rond gereisd en zijn ondertussen ook al een keertje failliet gegaan. Ze kunnen over alles meepraten en zijn van alle markten thuis. Maar als je drie jaar later in hun carrière kijkt, zie je dat de voorsprong ten opzichte van de Belgen verdwenen is. Het duurt langer voor de Belg uit zijn schulp durft te kruipen."

Lieve De Clercq

CEO van drinkwaterbedrijf Vitens

Geboren in 1966.

Afkomstig uit Aalst, woont in Hooge Zwaluwe (Zuid-Nederland).

Getrouwd met een Nederlander.

Begon haar carrière bij Esso in Rotterdam en Breda, waar ze de Beneluxvestiging opzette. Klom op bij afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel en de Nederlandse dochteronderneming Maltha Glasrecycling. Sinds september 2012 CEO bij Vitens, het grootste waterbedrijf van Nederland.

"In de katholieke traditie ga je biechten, word je vergeven en kun je de volgende dag weer zondigen. In Nederland draag je de schuld de rest van je leven mee. Ik roep wel eens: laten we het maar op de katholieke manier doen, achteraf vragen we wel vergiffenis, in plaats van op voorhand toestemming. Die opmerking opent in Nederland ook wel deuren. In het bedrijfsleven gaan Belgen toch pragmatischer met zaken om. Dat wordt ook wel persoonlijk leiderschap genoemd, maar het betekent niets anders dan: durf voor je eigen beslissingen te staan. Durf actie te ondernemen, ook al is je beleid nog niet voor 100 procent bepaald."

Jan Raes

algemeen directeur Koninklijk Concertgebouworkest van Amsterdam

Geboren in 1959.

Afkomstig uit Antwerpen, woont in Amsterdam.

Naam gemaakt als crisismanager van de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen.

In 2004 gevraagd als directeur van Rotterdams Philharmonisch Orkest, dat ook in crisis verkeerde. Vier jaar later naar Amsterdam overgestapt.

"Er wordt slecht naar elkaar geluisterd. In sommige vergaderingen praat iedereen door elkaar, wil iedereen het hoogste woord en gaat het er steeds luider aan toe. Ik kan daar niet tegen. Ik vind: als iemand spreekt, dan luister je en wacht je op je beurt. Als iedereen tijdens een vergadering maar wat begint te roepen, dan klap ik in mijn handen en roep ik: 'Ho, stop! Nu rustig één voor één alsjeblief.' Iemand moet dan de leiding nemen, en dat wordt ook van je verwacht als je op deze stoel zit."

Frank De Moor

CEO van Macintosh Retail Group, met winkelketens (o.a. Kwantum, Scapino, Brantano) in Benelux, Frankrijk en Engeland

Geboren in 1962.

Afkomstig uit Gent, woont in Affligem.

Werkte als directeur van een Macintoshketen in Frankrijk, daarna in Nederland. Klom op tot CEO van de hele groep. Werd in 2003 eerste Belgische CEO bij een Nederlands beursgenoteerd bedrijf.

Moest eerst wennen aan de directe stijl, maar krijgt nu soms te horen dat hij zelf te direct is.

"Na tien jaar sta ik er nauwelijks nog bij stil dat ik hier als Belg actief ben. Ik ben inmiddels een fossiel. Vanaf de eerste dag ben ik geïntroduceerd in het Nederlandse zakenleven en werd ik gevraagd voor het bestuur van de Raad Nederlandse Detailhandel. Ik heb nooit last gehad van mijn Belgische afkomst, integendeel. Je kunt er ook handig gebruik van maken. 'Jongens, jullie weten dat ik dom ben, dus ik zal het zo simpel mogelijk proberen uit te leggen.' Dan zijn ze meteen op hun hoede: ja, voor domme mensen moeten we altijd uitkijken."

Tom Verhaegen

algemeen directeur Koninklijke Grolsch

Geboren in 1972.

Afkomstig uit Antwerpen, woont in Haaksbergen (Oost-Nederland).

lVerhuisde naar Nederland voor de opstart van een Beneluxvestiging van British American Tobacco (BAT). Keerde daarna terug naar België voor Interbrew, maar kon er niet meer aarden.

Na functies in Brazilië en Tsjechië voor Interbrew werd hij in 2012 CEO van de Nederlandse brouwerij Koninklijke Grolsch.

"De combinatie van de Nederlandse en de Belgische cultuur levert een goed managementmodel op. Niet te hiërarchisch, je mening uitspreken, ruimte voor discussie en vervolgens beslissen en uitvoeren. In België kun je misschien sneller tot een besluit komen zonder dat alles is uitgediscussieerd. Maar je moet achteraf wel tijd nemen om te kijken of iedereen dezelfde kant op gaat. In Nederland gaat iedereen dezelfde kant op, want ze hebben allemaal oeverloos kunnen discussiëren voor ze mee gingen in de plannen. Beide culturen kunnen elkaar in dat opzicht versterken."

Pierre-Henri Bovsovers

Tot 2013 general manager Hotel Des Indes

Geboren in 1968.

Afkomstig uit Gent, woonde in Wassenaar (bij Den Haag).

lWerkte als assistent-manager in het Brusselse vijfsterrenhotel Le Méridien in Brussel, waar veel van zijn leidinggevenden Nederlanders waren. Werd in 2008 gevraagd als manager van Hotel Des Indes, van dezelfde hotelgroep.

"Toen ik binnenkwam in Den Haag, bliezen de collega's meteen hoog van de toren. Ik kreeg uitgebreid te horen waar ze allemaal goed in waren. De sfeer was: 'We werken in Des Indes, we zijn de besten.' Het resultaat viel helaas tegen en ze bleken bijlange niet alles te kunnen wat ze beweerden. Ze dachten dat ze alles wisten en wilden zich overal mee bemoeien. Nederlanders plaatsen zichzelf graag op de voorgrond en geven met lef aan wat ze kunnen en willen. Een Belg zal dat eerder in praktijk proberen te bewijzen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234