Maandag 15/08/2022

Energie

Lampiris stuurt sms naar klanten: "Black-out risico tussen 14 en 15 uur"

Kristof Calvo. Beeld BELGA
Kristof Calvo.Beeld BELGA

Er is sprake van een nijpende situatie op de elektriciteitsmarkt. Dat zegt Tom Van de Cruys, ceo van energieleverancier Lampiris. Volgens Elia is er momenteel "krapte" op de elektriciteitsmarkt, maar geen reden tot ongerustheid. Ook volgens sp.a-Kamerlid Johan Vande Lanotte is er helemaal geen stroomtekort, en is de boodschap een louter commerciële zet van Lampiris. De energieleverancier is niet te spreken over de beschuldigingen.

Lampiris zei vanmorgen zich voor te bereiden om een sms te sturen naar zijn klanten om eventueel minder te verbruiken. "De sms staat klaar, maar we hebben hem nog niet verstuurd", zei ceo Van de Cruys vanmorgen. Ondertussen verschijnen op Twitter screenshots van klanten die een dergelijke sms ontvingen.

Topman Van de Cruys spreekt over paniek. Een combinatie van weinig zon en wind, het uitvallen van kerncentrale Tihange 1 en werken op het net zorgen voor een nijpende situatie op het net, zegt hij. Hij wijst op de recordprijzen die op stroombeurs Belpex worden betaald voor elektriciteit, tien maal zoveel als anders.

Volgens de ceo heeft Elia vandaag de R3DP-reserves geactiveerd. Dat zijn kleine eenheden, zoals dieselmotoren bij bedrijven, die Elia voor enkele uren kan inschakelen. "Dat is een soort voorloper van het afschakelplan", aldus Van de Cruys. "Er moet maar één bijkomend iets gebeuren, een geval van Murphy, en het afschakelplan moet in werking worden gesteld", stelt hij. Elia spreekt dat tegen. "Het klopt niet dat de volgende fase het afschakelplan is. We hebben zeker nog bijkomende mogelijkheden", verzekert de woorvoerster.

Elia: "Geen reden tot paniek"

Volgens de beheerder van het hoogspanningsnet Elia is er momenteel evenwel geen reden tot ongerustheid. Elia heeft deze ochtend inderdaad de tertiaire reserves aangesproken, bevestigt het. "De situatie is onder controle. Er is geen reden tot ongerustheid", verzekert de Elia-woordvoerster. De maatregel om de tertiaire reserves in te schakelen is "ongebruikelijk", bevestigt ze. Het gaat om contracten met grote klanten die bij op vraag van Elia minder gaan verbruiken.

Volgens Elia ligt het probleem vooral bij het tekort momenteel aan hernieuwbare energie, met name wind en zon, en minder aan het stil liggen van Tihange I. Vorige week lag Tihange I immers ook stil.

Nog volgens Elia is de benutting momenteel aan het afnemen. "Standaard houden we 1.000 MW reserve achter de hand. Die is vanmorgen voor 40 procent aangewend. Dat is nu gedaald naar 20 procent".

Vande Lanotte: "Pure commerciële zet van Lampiris"

Er is helemaal geen stroomtekort en dit is een louter commerciële zet van Lampiris. Dat zegt sp.a-kamerlid Johan Vande Lanotte, die zegt "gechoqueerd" te zijn door de actie van Lampiris. "Er is geen tekort. De reserves zijn ingezet, en wat dan nog? Die dienen juist om ingezet te worden", aldus Vande Lanotte.

Volgens het sp.a-Kamerlid gaat het louter om een commerciële zet van Lampiris, dat het stroomtekort gewoon verzint. "Ze bevoorraden zich op de elektriciteitsmarkt, waar momenteel hoge prijzen noteren. Door een stroomtekort te verzinnen proberen ze klanten minder te laten verbruiken en moeten ze zo minder uitgeven", argumenteert Vande Lanotte. "Dit is heel erg en helemaal niet ok van Lampiris".

Vande Lanotte wijst er op dat er nooit meer dan de helft van de 1.000 MW reserves is ingeschakeld. Ook buitenlandse reserve moets niet worden ingevoerd. "Er is dus nooit een probleem geweest".

Energieleverancier Lampiris is niet te spreken over de beschuldigingen. "Ongelooflijk en heel grof", reageert ceo Tom Van de Cruys.

"De situatie was heel nipt deze ochtend. Elia heeft dat zelf toegegeven. Men heeft centrales ingeschakeld die nooit ingezet zijn geweest", verdedigt de topman van Lampiris zich. "Wij verdienen hier niets mee. We hebben gewoon geprobeerd om mee het evenwicht op het net te bewaren", aldus Van de Cruys.

Calvo: "Triest moment"

Dat België al in september met toegeknepen billen moet afwachten of er stroom uit het stopcontact komt, is een "triest en onaanvaardbaar" moment, zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Dit moet voor de minister van Energie een "wake-up call" zijn, aldus Calvo. "De nucleaire verslaving maakt ons bijzonder kwetsbaar. Door manifest te kiezen voor nucleaire energie maken andere technologieën geen kans", argumenteert het Kamerlid.

Er moet dringend werk worden gemaakt van een gunstig investeringsklimaat voor alternatieve technologieën. "We moeten af van deze onzekerheid. De oudste centrales laten steeds meer steken vallen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234