Vrijdag 20/05/2022

Lamb Stew for Slam, Chasin' the Carrot, String Beans

Holley en Stewart neuri�n bij het bestrijken van de bas. Vooral Stewart heeft die speelwijze verfijnd en tot kunst verheven

Bassist Major 'Mule' Holley, wiens spel veel gelijkenissen vertoont met dat van bassist Slam Stewart, heeft 'Lamb Stew for Slam' aan hem opgedragen. Die compositie werd in februari 1977 in Parijs opgenomen. Major Holley werd begeleid door pianist Gerald Wiggins en drummer Oliver Jackson. Vijf maanden later bekrachtigden Holley en Stewart hun vriendschap met het nummer 'Slam Mule'.

Beide musici neuriën bij het strijken van de bas en vooral Slam Stewart heeft die speelwijze verfijnd en tot kunst verheven. Holley, die bekendheid kreeg door zijn samenwerking met onder anderen Coleman Hawkins, Clark Terry, Roy Eldridge, Al Cohn en Zoot Sims, is met Slam Stewart te beluisteren op 'Shut Yo' Mouth' (Delos DE 1024). Slam Stewart was in de jaren veertig vooral succesvol met onder anderen pianist Art Tatum, altsaxofonist Charlie Parker en klarinettist Benny Goodman.

Het lam heeft ook andere jazzmusici geïnspireerd tot nummers als 'Little Lamb', 'Lamb of God' (Dave Brubeck), 'Lamb's Polka', 'Lamb Kurma' en 'Lamb Leopard'. Het schaap vinden we terug in 'Mutton Leg'.

'Chasin' the Carrot', opgenomen in 1996, wordt uitgevoerd door het kwintet van tenorsaxofonist en arrangeur Lew Tabackin met onder anderen Randy Brecker op trompet. Lew Tabackin verwierf ook bekendheid door zijn samenwerking met pianist, orkestleider en arrangeur Toshiko Akiyoshi en met tenorsaxofonist Benie Wallace en trompettist Donald Byrd.

Bassist Frank Tusa maakte in 1984 deel uit van de bekende groep Bebop and Beyond, die bestond uit onder anderen altsaxofonist John Handy, pianist George Cables en drummer Eddie Marshall. Een van hun weinige plaatopnamen verscheen in 1984 onder de titel 'Bebop and Beyond' (Concord CJ 244). Met zijn eigen trio heeft Frank Tusa het nummer 'String Beans' in juli 1975 opgenomen. Naast Tusa horen we tenorsaxofonist Dave Liebman en drummer Jeff Williams.

Ingrediënten

(voor 4 porties)

l 600 g ontbeende lamsschouder

l 250 g (winter)wortelen

l 200 g dunne sperziebonen

l 2 sjalotjes

l 2 tenen knoflook

l 1 eetlepel paprikapoeder (zoet)

l 2,5 dl gevogelte- of groentebouillon

l 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

l 4 kleine takjes rozemarijn

l peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding

Sjalotjes en knoflook ontvellen en fijnhakken. Lamsschouder in blokjes snijden en met peper uit de molen bestrooien. Winterwortel schillen en in blokjes snijden. Eventuele draadjes van de sperziebonen afhalen en halveren. Olie in een braadpan verwarmen en de blokjes vlees aanbraden. Goed omscheppen en stukjes sjalot, knoflook en paprikapoeder erdoor roeren. Hittebron verlagen en bouillon toevoegen. Eventueel wat extra bouillon erbij doen. In 75 minuten gaar stoven. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de blokjes winterwortel en gehalveerde sperziebonen toevoegen en verder stoven. Op smaak brengen met peper uit de molen en zout. Vlees en saus over voorverwarmde borden verdelen. Garneren met een klein takje rozemarijn en serveren met couscous of zilvervliesrijst.

info

l 'Lamb Stew for Slam', Major Holley Trio, Two Big Mice, Black And Blue BLE 59.124.

l 'Chasin' the Carrot', Lew Tabackin Quintet, Tenority, Concord CCD 4733.

l 'String Beans', Frank Tusa Trio, Father Time, Enja ENJ 2056-2.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234